Az Apple lett a világ legértékesebb márkája

2013. szeptember 30. – 07:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tíz évben a Coca-Cola folyamatosan meg tudta tartani első helyét a brandek rangsorában, de most egyszerre két márkának sikerült leköröznie. Mely gazdasági ágazatok szereplői szárnyalnak?

Az elmúlt tíz évben a Coca-Cola folyamatosan az Interbrand a világ legértékesebb márkáit rangsoroló listájának csúcsán állt, most egyszerre két brand is lekörözte. Az Apple került a trónra, a szakértők 98,3 milliárd dollárra becsülték az értékét, amely 28%-kal több a tavalyinál.A sorrendet alapvetően a márkák mögött álló vállalatok pénzügyi teljesítménye alapján határozzák meg. Az Apple elsősége csak idő kérdése volt – jelentette ki a New York Times tudósítása szerint Jez Frampton , az Interbrand vezérigazgatója, írja a Napi. Az almás márka tavaly a második volt, míg 2011-ben még csupán nyolcadik.A Google két helyet előrelépve lett a második. A technológiai cégek eminens tanulóként sajátítják el a marketing tudományát – véli Frampton –, amit nem csupán az bizonyít, hogy az első két helyen ehhez az ágazathoz tartozó márka áll, hanem az is, hogy az első tízből hat helyet a technológiai szektor cégei szereztek meg.

A Facebook 2012-ben a 69. volt, most már az 52. A BlackBerry viszont kihullott az idei listáról, miután tavaly a 93. volt. A Nokia sem áll sokkal jobban, 2011-ben még a 14. volt, tavaly a 19., idén viszont az 56. Ez volt a legnagyobb visszaesés a 2013-as listán. Új szereplő a rangsorban a Chevrolet autómárka. A General Motors márkái közül ez az első, amely önállóan feltűnt a rangsorban, a 89. helyen. Az autómárkák a technológiai vállalatok mellett amúgy is a lista leggyakoribb szereplői. A Toyota 10., a Mercedes-Benz a 11., a BMW a 12., a Honda a 20., a Volkswagen a 34., a Ford a 42., a Hyundai a 43., az Audi az 51., a Porsche a 64., a Nissan a 65., de felfért még a listára a Kia (83.) és a Ferrari (98.) is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!