250 várost minősíthetnek vidéki jellegű településnek

2013. szeptember 13. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kézdivásárhely, Kovászna, Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Aranyosgyéres is köztük van. Az ok: ötszáz faluhoz hasonlóan így könnyebben pályázhatnak európai támogatásokra.

35 megyei jogú várost és 215 várost minősíthetnek „vidéki jellegű településsé” – derül ki egy, a parlament elé került törvénytervezetből. A 25 ezer lakos alatti települések e kategória tagjaként így könnyebben tudnának fejlesztési forrásokhoz jutni, állítják a törvényt kezdeményező képviselők, akik úgy vélik, a minősítéssel azok a városok, ahol még nem elég fejlett az infrastruktúra, vidékfejlesztési támogatásokat tudnának igényelni. Összesen 463 falut, és 250 várost azonosítottak, melyek sem kvalitatív, sem kvantitatív szempontok alapján nem érték el a városi fejlettségi szint minimumát. Azokat a településeket minősítenék „vidéki környezetté”, ahol a lakások kevesebb, mint 75%-ában van vezetékes víz, 55%-ában van mosdó és illemhely, kevesebb, mint 7 kórházi ágy, és kevesebb, mint 1,7 orvos jut ezer lakosra. A szempontok között szerepeltek az oktatási intézmények, a kulturális- és sportlétesítmények, a hotelek férőhelyei, a korszerűsített utak aránya, a közművesítés, sőt, a zöldövezetek is. Az nem derül ki a törvény szövegéből, hogy a fent említett szempontok egy része, vagy az összes kellett hogy érvényesüljön ahhoz, hogy egy település felkerülhessen a listára.Romániában jelenleg 320 város van, így közülük csupán 70-re nem vonatkozna a javasolt státusz-módosítás.A képviselőház honlapján közzétett törvénytervezet melléklete szerint a magyarlakta megyék következő nagyobb városai illeszkednének be a vidéki jellegű települések csoportjába. (Listánk nem teljes, csak a nagyobb lélekszámú városokat emeltük ki.)

Bihar:

Nagyszalonta (17 ezer lakos)Margitta (15 ezer lakos) Belényes (10 ezer lakos) Székelyhíd (11 ezer lakos)

Beszterce-Naszód:

Bethlen (10 ezer lakos)Oláhszentgyörgy (9 ezer lakos)Naszód (9 ezer lakos)

Brassó:

Feketehalom (19 ezer lakos)Zernest (21 ezer lakos)Barcarozsnyó (14 ezer lakos)

Kolozs:

Aranyosgyéres (21 ezer lakos)Bánffyhunyad (9 ezer lakos)Szamosújvár (21 ezer lakos)

Kovászna:

Kézdivásárhely (18 ezer lakos)Kovászna (10 ezer lakos)Barót (9 ezer lakos)Bodzaforduló (7 ezer lakos)

Hargita:

Gyergyószentmiklós (18 ezer lakos)Maroshévíz (13 ezer lakos)Székelykeresztúr (9 ezer lakos)Szentegyháza (7 ezer lakos)Balánbánya (6 ezer lakos)Borszék (3 ezer lakos)Tusnádfürdő (2 ezer lakos)

Hunyad:

Szászváros (17 ezer lakos) Lupény (22 ezer lakos)

Máramaros:

Magyarlápos (11 ezer lakos) Felsőbánya (15 ezer lakos) Felsővisó (14 ezer lakos) Kapnikbánya (5 ezer lakos)

Maros:

Dicsőszentmárton (21 ezer lakos)Marosludas (15 ezer lakos)Szováta (10 ezer lakos)Radnót (8 ezer lakos)Sármás (7 ezer lakos)Nyárádtő (7 ezer lakos)Nyárádszereda (5 ezer lakos)Erdőszentgyörgy (5 ezer lakos)

Szatmár:

Nagykároly (20 ezer lakos) Avasfelsőfalu (10 ezer lakos) Tasnád (8 ezer lakos)

Szilágy:

Szilágysomlyó (13 ezer lakos) Zsibó (10 ezer lakos) Szilágycseh (7 ezer lakos)

Szeben:

Nagydisznód (5 ezer lakos)Kiskapus (5 ezer lakos)

Temes:

Nagyszentmiklós (12 ezer lakos)Zsombolya (10 ezer lakos)Temesrékás (8 ezer lakos)Az ország vidéki környezetének meghatározására vonatkozó törvény kezdeményezői között minden parlamenti frakcióból fellelhetők képviselők. Köztük szerepel Kelemen Atilla RMDSZ-es képviselő is, aki a Pénzcsinálók kérdésére elmondta, nem arról van szó, hogy falvakká minősítenék ezeket a városokat, hanem csak egy olyan jogi kategóriát hoznak létre számukra, aminek tagjaként könnyebben tudják majd lehívni az EU-s támogatásokat. A törvény most közvitán van, várhatóan október 1-jén szavaz róla a parlament.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!