Sok a munka, csak állás nincs

2013. szeptember 2. – 04:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdaság csak úgy pezseg, legalábbis ha a GDP-növekedést szemlézzük. Egy év alatt mégis egy százalékponttal nőtt a munkanélküliség az országban. Mi lehet a háttérben?

Traian Băsescuállamelnök egy hete azért kritizálta Victor Pontá t, amiért kormányra kerülése óta bő egy százalékponttal nőtt a munkanélküliség az országban. Az államfő azt is hozzátette: nem lehet tétlenül nézni, hogy nyári időszakban, amikor az idénymunka leginkább virágzik, nőjön a munkanélküliek száma, és elérje a rég nem látott 8%-ot. Băsescu szavai egy érdekes jelenségre hívják fel a figyelmet: miközben igen kedvező, 2% körüli GDP-növekedést remél idén az ország, egyre nő az állástalanok száma.Mi lehet a háttérben?Azt gondolnánk, hogy ha bővül a gazdaság, több munkaerőre is van szüksége a gazdasági szereplőknek, vagyis csökken az állástalanok aránya.

Az idei romániai gazdasági növekedést azonban nem (csak) a vállalati szektor szárnyalása termeli ki. Nagyobb kereslet mutatkozik az exporttermékekre, és, bár a gazdák keseregnek az alacsony árak miatt, jó mezőgazdasági év is lesz az idei. Ezeknek persze van pozitív vetülete a munkaerő-piacra, egy nagy exporttöbblettel küzdő cég felvehet új munkásokat, de ezek a hatások a valóságban elenyészőek, nem okoznak nagy alkalmazási bummot. Nagy infrastrukturális projektek, befektetések teremtenének érezhetően több munkahelyet, ezek viszont idén szinte teljesen elmaradnak, mind a cégeknél, mind az államnál.

De miért nő a munkanélküliség?

A reálszféra nem virágzik, sőt. Dan Armeanu a Ziarul Financiar hasábjain hívja fel a figyelmet rá, hogy 2013 első hét hónapjában közel tíz százalékkal több cég ment csődbe, mint tavaly, és történelmi maximumra lépett a fizetésképtelen vállalatok száma. Nemcsak a hazai tőkéjű cégeknek nem megy jól, azaz nemcsak a belföldi beruházások álltak le, hanem a külföldiek is: az év első felében mindössze 414 millió euró landolt az országban, ez történelmi minimum, sosem fektettek be ilyen keveset „idegenek” hozzánk.

Egy másik jelenség is negatívan hatott a munkanélküliség alakulására, ahogy azt Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter is magyarázta. Mégpedig az, hogy a friss középiskolai végzősök körében egyre ismertebbé vált az, hogy egyetemi tanulmányaik elkezdéséig/első állásuk megtalálásig munkanélküliségi segélyéért folyamodhatnak. Júliusban például 40 ezer friss végzős kérvényezte az állami juttatást. Ez természetesen megugrasztotta a a munkanélküliségi rátát is.

A minimálbér emelése hogyan hatott?

Az elmúlt öt évben hatszor nőtt a minimálbér, idén már kétszer is, februárban 700-ról 750 lejre, júliusban 750-ről 800 lejre. Léteznek olyan vélemények, miszerint ez a minimálbéren dolgoztató cégeket annyira sújthatta, hogy megváltak munkásaik egy részétől, így emiatt is nőhetett az állástalanok aránya.

A szakirodalom gyenge kapcsolatot lát a munkanélküliség és a minimálbér alakulása között, az összefüggés „mindkét irányban” állhat, ugyanis az is elképzelhető, hogy a legkisebb fizetés emelése arra sarkallja az embereket, hogy segély helyett immár jobban fizető állás után nézzenek.Ugyanakkor a Ziarul Financiar arról is ír, hogy 2009 óta sohasem nőtt a munkanélküliség közvetlenül azután, hogy növelték a minimálbért, így vitatják, hogy lenne összefüggés a mutató romlása és az intézkedés között.

A mostani, „gyorsabb” minimálbér-növelés azonban, ha kis mértékben is, de hathatott az állástalanok arányának emelkedésére.

További emelkedés várható?

A munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy amikor napvilágot látnak az augusztusi adatok, látszani fog, hogy csak ideiglenes volt a tetőző munkanélküliség, azaz csökkenhet a mutató. Hosszabb távon azonban egyelőre nem látszik, milyen kormányzati intézkedések sarkallják új munkahelyek létrehozását. Élénkítő hatása a beígért társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentésnek lehetne: olcsóbb lenne a munkaerő az adóteher mérséklése miatt, azaz több munkást vehet fel egy cég ugyanannyi pénzből, de az is elképzelő, hogy fehéredni fog az amúgy nagyon fekete romániai munkaerő-piac.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!