Újabb bank eshet ki a ringből

2013. augusztus 23. – 04:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, a Millenium Bankra is kikerült az eladó tábla, kérdés, hogy lesz-e vevő rá. Egy év alatt az ötödik tranzakció lenne a bankpiacon. De mi történik tulajváltáskor?

A legnagyobb portugál bank is kivonul Romániából: eladó a helyi leányvállalat, a hazai bankszektor 1%-nyi szeletét magának tudó Millenium Bank. A Millenium BCP anyacéget tavaly 3 milliárd euróból kellett újratőkésíteni, amit Portugália a trojkától ( Európai Központi Bank, Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap ) kapott kölcsönből finanszírozott. Ennek persze ára van: a Millenium cserébe vállalta, hogy újjászervezi magát, ennek része az aktívák egy részének értékesítése is. Banki források azt állítják: ha nem sikerül két éven belül vevőt találni a Milleniumra, önként is felszámolják a pénzintézetet, amely – részben, mivel túl későn, épp a válság előtt, 2007-ben érkezett meg a romániai bankpiacra – sosem tudott nyereségessé válni. Egyes források szerint viszont két évnél sokkal korábban is sor kerülhet a tranzakcióra, és az is lehet, hogy már megvan a vevő. Így már "csak" 21 kereskedelmi bank maradna az országban.

Csak az idei első félévben a 65 hazai fiókkal rendelkező Millenium bank 15,6 millió lejes mínuszban zárt, miközben az ország nagyobb kereskedelmi bankjai rövidebb-hosszabb veszteséges időszak után végre komolyabb nyereségeket könyveltek el: a Transilvania Bank 180,19 millió lejes, a BRD 62 millió lejes, a BCR 556,7 millió lejes, a Raiffeisen 267 millió lejnek megfelelő profitot jelentett. Az elmúlt időszakban nem ez az első tulajdonosváltásról szóló, hamar be is igazolódó információ. Nemrég a Royal Bank of Scotland nél (RBS) számlát fenntartó magánszemélyek kerültek át az Unicredit Ţiriac bankhoz, októbertől közel 100 ezer kölcsönnel rendelkező ügyfél is itt találja magát. Ugyancsak idén került át a Citibank 150 ezer ügyfele a Raiffeisen szárnyai alá.Egy kissé bonyolultabb (részletek itt) tranzakció során a Bank of Cyprus romániai fiókjának 100 ezer euró fölötti betéttel rendelkező ügyfelei kényszerültek pénzintézet-váltásra, a Marfin Bank hoz "igazolva'. Tavaly év végén pedig az ATE Bank olvadt be a Piraeus Bank ba, igaz, újabb tulajdonosváltás céljából: romániai befektetők hoznának létre belőle új pénzintézetet.

Nem menekülünk a hiteltől tulajcserekor sem

Ha egy bank csődöt mond, vagy egy másikkal fuziónál, egy másik intézet veszi át mind a betét-, mind a hitelállományát. A befogadó bank egyáltalán nem módosíthat a szerződésék feltételein, így a kamatlábakon sem, hacsak az ügyfél nem egyezik bele a változtatásokba. A bankhitelek többsége mozgó kamatrátával rendelkezik: vagyis egy referencia-kamatlábhoz (ROBOR, EURIBOR) adódik hozzá a bank állandó profitrátája. Utóbbi nem változtatható meg akkor sem, ha az adott bankot felvásárolta egy másik.Ha az adott hiteleket minden piacon meglévő intézmény túl kockázatosnak, azok feltételeit betarthatatlannak, vagy az állomány árát túl magasnak találja, arra is lehetőség van a jogszabályok szerint, hogy a hiteltörlesztéseket egy állami intézmény kezelje. A központi bank (BNR) ellenőrzési rendszere és szabályai azonban már-már garantálják, hogy ne jöhessenek létre túlzottan "veszélyes" hazai banki portfóliók, amelyek a későbbiekben fenntarthatatlanná válnának.

Kínálat van, kereslet nincs bankokra

Diósi László , az OTP Bank Románia elnöke még júniusban a Pénzcsinálóknak azt mondta, várható, hogy még további 5-6, akár 7 bank is kivonul Romániából, zajlanak erről tárgyalások. Ezek között vannak a görögök, akik számára lehet, hogy a portugál Milleniumhoz hasonlóan európai előírás lesz külföld elhagyása. "A jelenlegi piaci szituáció az, hogy nem a tulajdonosok gátolják meg a tranzakciókat, hanem nincsenek vevők. Olyan gyengék jelen pillanatban a belföldi bankok kilátásai, hogy a vásárlók eltántorodtak" – mesélte a bankvezér. Diósi felhívta rá a figyelmet, hogy Romániában a negyedik legmagasabb európai szinten a nem fizető hitelek aránya, ma már 20% körüli az arány, ami azt jelenti, hogy a bankok a már egyszer megtermelt jövedelmük ötödét-negyedét elveszthetik, emiatt például felvásárlásokra is nagyon nehezen jut keret.Egyébként a mostani, első féléves profit sem annak tudható be, hogy fellendült volna a hitelezés, a hazai kereskedelmi bankok az egyéb szolgáltatások (bankszámlák, bankkártyák kezelési költségei, befektetési üzletág) terén szervezett jövedelmük, valamint az erős újrastrukturálási törekvések miatt voltak képesek pozitív mérleget vonni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!