Egyelőre nem lesz elektronikus ételjegy Romániában

2013. augusztus 21. – 04:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány azért utasította el a javaslatot, mert a hazai rendszer még nem áll készen a papíralapú utalványok kiváltására. És a belátható jövőben nem is lesz.

Technikailag egyelőre nem lehet kivitelezni az elektronikus ételjegyeket. A kormány korábban azért utasította el az erre irányuló törvénymódosítási javaslatot, mert a rendszer még nem áll készen egy hasonló eszköz kibácsátására és a folyamatok megfelelő ellenőrzésére – mondta el megkeresésünkre Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor. Kifejtette, hogy a kártyákhoz kibocsátási jogot kell adjon a központi bank az országban működő kereskedelmi bankok részére. „Az ötlet jó, csökkentené a bürokráciát és az adminisztratív költségeket is, azonban az ezt kezelő rendszer még korszerűsítésre szorul” – fogalmazott a Szatmár megyei szenátor. Az elektronikus ételjegyek ötlete azért vált forró témává, mert a Kovászna megyei Testvériség Szakszervezeti Tömb (CNSLR Frăţia) hétfőn felküldte észrevételeit a parlament munkaügyi és szociális bizottságához, ahol – elméletileg – jelenleg elemzik az ötlet életképességét. Levelükben azt kérték, hogy az ételjegyek egy erre a célra kiadott különleges kártyák legyenek, ne pedig a fizetésre is alkalmas bankkártyákra kerüljön fel az ellenértékük. „Ha az alkalmazottak olyan bankkártyán kapják meg az ételjegyek ellenértékét, amelyről készpénzt is ki tudnak venni, akkor nem lesz arra garancia, hogy a pénzt valóban élelmiszer vásárlására fogják fordítani” – fogalmazott Vasile Neagovici , az érdekvédelmi szervezet háromszéki vezetője, kiemelve, hogy nincsenek a korszerűsítés ellen, csupán azt szeretnék elérni, hogy ne a bankkártya legyen az „új ételjegy”.

Semmi esetre se legyen bankkártya

A szakszervezet indoklása szerint a kedvezmény ilyen formában középtávon fizetéssé alakulna, emellett szerintük a javaslat az EU-s és hazai szabályozásokkal sem összeegyeztethető. A 2007/64-es, fizetési szolgáltatásokról, illetve a 2009/110-es, elektronikus pénznemről szóló direktívák is egyértelműen kimondják, hogy nem tartozhat ellenőrzésük alá olyan eszköz, amely kereskedelmi egyezmény révén csak egy szűk kör számára elérhető. Magyarul: egy utalvány nem lehet fizetési eszköz. A központi bank idén június 4-én, hivatalosan közölte, hogy az ételjegyek nem használhatók a szó hagyományos értelmében vett fizetésre, és ezért nem tartoznak a BNR ellenőrzési hatálya alá.

Pataki Csaba szerint azonban nem azzal lenne a gond, hogy bankkártyaként működjön az új ételjegy, hanem a jelenlegi infrastruktúra nem teszi lehetővé a rendszer megfelelő nyomon követését. Azt, hogy erre mikor lesz képes, nem tudta megmondani, annyit közölt, hogy azóta nem történt előrelépés az ügyben.

A kormány egyelőre elutasította az ötletet

Tavaly áprilisban Petru Calian PDL-s képviselő terjesztette fel a 142/1998-es számú törvény módosítását. A képviselő szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos lenne a bürokratikus akadályok megszüntetése az ételjegyek kiosztásakor és azok elszámolásakor. A megoldást egy új eszközben, az elektronikus ételjegyben látná, amely egy külön, erre a célra létrehozott bankkártya lenne. A bankkártyát a javaslat szerint az országban működő kereskedelmi bankok bocsáthatnák ki. „Az új étel-kártyák tulajdonosai havonta megkapnák a munkaadóiktól az ételjegyek ellenértékét, ez a feketegazdaságot is mérsékelné, ugyanis elejét venné annak, hogy a kereskedők egymás között eladják az ételjegyeket” – érvelt Calian. A szenátus idén júniusban utasította el a javaslatot, és Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő, az érintett munkaügyi és szociális védelmi bizottság tagja megkeresésünkre elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy újra napirenden lenne a módosítás.

Már évek óta tervezik az elektronikus ételjegyet

A wall-street.ro szerint már 2005-ben felmerült az elektronikus ételjegy ötlete. Az akkori becslések szerint évente 70 millió eurót takaríthatnának meg a kereskedelmi vállalatok, ugyanis nem kéne kifizessék a kibocsátók számára a magas jutalékokat. A cikk továbbá kiemeli, hogy az ételjegyek nagy bizniszt jelentenek a kibocsátó cégeknek, így nekik biztos érdekükben állna a rendszer fenntartása. Emellett komoly akadályt jelentett akkor, hogy sok vidéken élő alkalmazott nehezen tudott volna hozzáférni a banki szolgáltatásokhoz.

Az alkalmazottaknak jobban megfelelne a kártya-alapú ételjegy

A megkérdezett felhasználók inkább az elektronikus kártyát részesítenék előnyben a papíralapúval szemben. Elsősorban azért, mert így fel tudnák darabolni a vásárlások összegét és nem lenne kötelező egy alkalommal egy teljes utalványt elkölteni. Mivel valószínűleg – a bankkártyákhoz hasonlóan – itt is le lehetne ellenőrizni az egyenleget, a pénzköltés nyomon követése is lehetséges lenne. Az érvek között felsorolták még, hogy a papíroknál fennáll a veszély, hogy összegyűrődjenek vagy elvesszenek, és így legalább „nem kéne annyi fecnivel bajlódni”. Ha valakinek nincs szüksége arra, hogy minden nap vásároljon élelmiszert, ugyanúgy felhalmozhatja, és hónap végén egyszerre elköltheti a kártyáján lévő pénzt. Vannak azonban bank-szkeptikusak is, akik szerint addig van biztonságban a pénzük, ameddig a zsebükben, tapintható papír formájában van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!