Patinás lap, start-up milliárdos: sikersztori lesz a The Washington Post?

2013. augusztus 6. – 09:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elemzők szerint az Amazon-alapító Jeff Bezos pont az a befektető, akire a nagy múltú, de súlyos anyagi gondokkal küszködő napilapnak szüksége van.

Az Amazon.com alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos a vásárolta meg print média egyik legismertebb brandjének számító The Washington Post ot. A tranzakció nem mindennapi – már csak azért sem, mert a 19. században alapított The Washington Post 80 éve egyetlen család birtokában van.Az Amazon-alapító 250 millió dollárt fizetett a The Washington Post Co.-nak az újságért, illetve néhány más, kisebb kiadványért; az újság mintegy 60 napon belül

Bezos személyes tulajdonába kerül,

az online boltnak elvben semmi köze nem lesz a kiadványhoz. Azonban mielőtt bárki azt gondolná, hogy a 25 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkező vállalkozó pillanatnyi szeszélye folytán vette saját nevére a patinás napilapot, téved.Elemzők szerint az újság számára egyértelműen pozitív jel az, hogy nem az Amazon vásárolta meg: ebben az esetben ugyanis a The Washington Post jövőbeli fejlődését egyértelműen a pénzügyi eredményei, illetve a befektetők türelme határozta volna meg.A jelenkori újságírás egyik mérföldkövének számító Watergate-botrányt egykor kirobbantó, és azóta is a világ egyik legrangosabb médiaorgánumának számító, folyamatosan a Pulitzer-díjazottak közt levő Washington Post ugyanis eddig nagyon rosszul vette az internet jelentette kihívásokat.A közösségi média elterjedésével, a hírciklus zsugorodásával és a médiafogyasztási szokások átalakulásával nem sikerült lépést tartania: a nyomtatott lap példányszáma és bevétele folyamatosan csökken, az online kiadás pedig szintén muzsikálhatna jobban, nem csoda, hogy a szakirodalom

a digitális átmenet állatorvosi lovaként emlegeti.

Bezos befektetői profilja ideálissá teszi arra, hogy egy Washington Post-kaliberű projektet újragondoljon. Az Amazon.com alapítója ugyanis közismerten nem az azonnali profitszerzés, hanem a hosszú távú, jól megfontolt, jövőbe mutató befektetések embere. És ami a többi álmodozótól megkülönbözteti: számításai rendszerint be is jönnek.Mivel az újság személyes tulajdona, Bezos szabadon kísérletezhet a különféle, jelenleg még nem kiforrott digitális üzleti modellekkel, nem kell attól félni, hogy a kezdeti veszteségek eltántorítják a befektetőket.Elemzők szerint ugyanakkor a The Washington Post felhasználhatja az Amazon.com mögött felgyűlt technikai tudást – például a felhasználói tevékenység követésére alkalmas alkamazásait – az online bolt viszont sokat profitálhat a Post brandjéből könyvkiadás terén.

Az újság eladása mindenkit meglepetésként ért:

a napilap munkatársaival hétfőn közölték a hírt (a náluk dolgozó Pethő András beszámolója itt ). A dolgozói fórumra hívott munkatársak kezdetben azt hitték, arról lesz szó, hogy a szerkesztőség új irodaházba költözik.A Washington Post földszinti előadótermébe összehívott több száz újságíró bénultan fogadta az eladásról szóló hírt, fél percig senki nem jelentkezett kérdéssel a bejelentés után. A kezdeti meglepetés után azonban úgy tűnik, a hangulat a szerkesztőségben pozitív, és a médiapiaci szakértők is úgy tartják, Bezos a megfelelő befektető a The Washington Post újragondolására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!