Tíz pénzes téma, amire augusztusig nem volt időd

2013. augusztus 2. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Voltak idén olyan Pénzcsinálók.ro-s címek, amikre azt mondtad, hú de jó volna elolvasni, de most nincs időd? Most összegyűjtöttük a szerintünk legtartalmasabb, átfogó, de még időtálló gazdasági írásainkat.

Nem jövünk azzal, hogy uborkaszezon van, ezt mindenki tudja és érzi is. Nyár viszont van, és ilyenkor több idő lehet tartalmas összefoglalókban, interjúkban elmerülni, kár, hogy azok épp tavasszal vagy télen készültek el, amikor még mindenki rohanásban volt. Voltak idén olyan Pénzcsinálós címek, amikre azt mondtad, hú de jó volna elolvasni, de most nincs időd? Most megteheted, ugyanis összegyűjtöttük a szerintünk legtartalmasabb, átfogó írásainkat. Íme, tíz témára bontva.

Személyes pénzügyek

Már tavaly ősszel útjára indítottuk sorozatunk, amelyben a személyes pénzügyek alapvető kérdéseire keressük a választ, igaz, a legtöbb anyag idén debütált. A sorozat azzal a formabontó cikkel rajtolt, melyben táblázatok segítségével számoltuk ki, megéri-e még a banki betét. A formátumot megtartva megtakarítási alternatívákat vázoltunk, majd a hitelezési oldallal, a hitelkártyákkal, fogyasztói hitellel, lakásvásárlási kölcsönnel foglalkoztunk. Szó volt már az utasbiztosításról, a valutaváltásról, és a magánnyugdíjról is. Az eddigi kilenc cikk egy helyen itt.

Ciprus live

Az év gazdasági eseményének tekinthetjük a ciprusi betétek megadóztatásának kálváriáját. Sokan követhettétek az ott élő erdélyi magyarok első reakciót, de talán a legérdekesebb témában született anyagunk az, amelyből kiderül, hogyan menekültek meg a romániai Bank of Cyprus betétei az adótól.

Bitcoin

2013 első fele a virtuális, hatóságokat megkerülő, pénzpiacokat megreformáló bitcoin éve. Hódít a bitcoin: világtrend vagy pénzmosás? címmel még februárban írtunk az anarchisták és paranoiások alternatív fizetőeszközéről, és miután megértettük, mi is az a bitcoin, megpróbáltuk elmagyarázni, kik azok a bitcoin-bányászok. Júliusban végre egy „hús-vér szakértővel” is tudtunk beszélni, aki nemcsak érti, de vállalkozást alapozott a bitcoinra. Szerinte a digitális pénz anonimitást, de teljes transzparenciát is adhat, szabályozása csak az mp3 korlátozási próbálkozásaihoz hasonló „eredményeket” érne el. Blummer interjúnk itt.

Family business

Családi vállalkozásoktól írtunk még márciusban, amikor is a pWc tanulmányából kiderült, rivaldafényre vágynak, és a friss végzősökre panaszkodnak a családi vállalkozók Nagyobb mértékben nőttek tavaly, viszont kevésbé nemzetköziek a romániai családi cégek, mint a nemzetközi átlag. Később erdélyi vonatkozásról is írtunk a témában, ugyanis az első generációváltásra készülnek a hazai családi vállalkozások. Az üzlet és a magánélet szétválasztása a családi vállalkozó egyik legnehezebb feladata – véli Székely Zsuzsanna , aki azt tanácsolja: ha már elkerülhetetlen a munka „hazavitele”, szorítsuk korlátok közé.

Profilok

Idén is folytatódott vállalkozó profil sorozatunk. Csodabogárként a fóliagyártásban címmel Muresan Melindá val készítettünk interjút, akit a víziók ösztönzik, a rutin viszont megöli, a rohamtempónak pedig megvoltak az áldozatai is. Már nemcsak a fiús anyukák rendelnek online legót – tudtuk meg Nagy Tibor tól, akinek virtuális okosjáték-birodalmába havi 30 ezren látogatnak el. Szakács Nimród sajtgyárában naponta tízezer liter tejet dolgoznak fel, a termékeket Erdély-szerte forgalmazzák, interjúnkból kiderült, hogy a minőség a legfontosabb szempont.

Illusztráció: Shutterstock via dotshock

Kosztkontroll

A Transindex Életmód rovatá val közösen indítottuk el és kiviteleztük a Kosztkontroll projektünket, melyben az erdélyi családok étkezési szokásaira, költségeire voltunk kíváncsiak. A projekt keretében megtaláltuk a legkulturáltabb szupermarketet, kiderült, hogy húsra már többet költünk, mint péktermékekre, zöldségekre ugyanannyit, mint dohányra, közben pedig levadásztuk a legdrágább és legolcsóbb erdélyi piacokat.

Ábrakadabrák

Idéntől egyre több olyan cikkel találkozhattok, ahol kevés a szöveg, de annál több az ábra. Minden takarékosság ellenére tovább tornyosulnak az adóssághegyek, Hogyan áll a gazdaságunk Európához képest?, Hol és mit érdemes dolgozni Romániában? csak pár a nagyobb anyagaink közül, de kiszámoltuk azt is, hogy hány feketemunkás van az országban.

Álláskeresőknek

Az év első felében Pataki Csilla HR-szakértő segítéségével arról írtunk, hogy miként érjük el, hogy el is olvassák az önéletrajzunkat?, hogyan írjunk motivációs levelet, hogyan érjük el, hogy behívjanak interjúra.

A villanyszámla

Március elején egyik kollégánk panaszkodásán felbuzdulva írtunk meg, hogy mit is tartalmaz a villanyszámla. Kiderült, hogy nem csak a fogyasztást, sőt, az elhasznált energia mindössze a számla értéknek felét teszi ki. Hogy hogy nem, rá pár hétre a központi sajtó is felkapta a témát, azon kaptunk magunkat, hogy a miniszterelnök és az ANRE meccsezik, végül pedig csökken a villanyszámla, de a zöldenergia-biznisz tönkretétele az ára.

W, mint vélemény

Ugyancsak még ebben a félévben tettük meg azt, amit eddig nem, leírtuk a saját véleményünket is. Májusban az erős lejről írtunk meg, hogy tiszavirág életű lesz, aztán kutyát sem érdeklő állami vállalatokról cikkeztünk, legutóbb meg az orbáni gazdaságpolitika került górcső alá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!