Kiegészítik, de jelentősen csorbítják az Első Lakás programot

2013. július 29. – 07:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a pénzügyminisztérium határozattervezete bőkezű, egymilliárd lejjel egészíti ki az idei büdzsét, nem biztos, hogy lesz, akinek hitelt adni, ugyanis az immár kötelezően lej alapú hitelek jóval drágábbak.

Végre megjelent a pénzügyminisztérium honlapján a sokat várt kormányzati határozattervezet, melynek értelmében kiegészítik az Első Lakás program idei költségvetését. A közzétett tervezet szerint egy milliárd lejjel, azaz 227 millió eurónak megfelelő összeggel toldják meg az idei büdzsét, ebből viszont 300 millió lejt ANL lakások vásárlásának a támogatására szánnak. A pénzügyminisztérium közlése szerint az összeget a bankok csak idén használhatják fel. Mivel az állam a hitelek értékének az 50%-át garantálja, 2 milliárd lejnyi új hitelt adhatnak ki a bankok az Első Lakás programon keresztül. 2013-ban eddig 620 millió euró értékben közel 17 ezer hitelért „állt jót” az országos garanciaalap, de a hiteleknek csak a 7%-át vették fel lejben. Éppen ezért érte váratlanul a lakásvásárlókat az a bejelentés, miszerint az országos garanciaalap ezután csak lej alapú kölcsönök „mögé állhat be”.A lejes hitelek, bár nincsenek kitéve az árfolyamkockázatnak, és ezáltal biztonságosabbak, jelenleg jóval drágábbak az euró alapú hiteleknél. A Pénzcsinálók számításai szerint míg egy euró alapú, 40 ezer eurós hitel esetén, 30 éves futamidővel jelenleg 193 euró, vagyis körülbelül 850 lej a törlesztő-részlet, addig ugyanezekkel a feltételekkel lejben körülbelül 1100 lejre rúg a havi törlesztés.

Illusztráció: Shutterstock via Shutter_M

A különbség abból adódik, hogy az Első Lakás program keretében az euró alapú hitelek éves kamatrátáját a következőképpen számolták ki: a 3-hónapos EURIBOR nemzetközi bankláb plusz 4 százalékpont. Mivel az EURIBOR jelenleg nagyon alacsony szinten, mindössze 0,2%-on áll, a kamatráta 4,2%-os volt. Lej alapú hitelek esetén a 3-hónapos ROBOR referencia-kamatlábhoz adódik hozzá 2,5 százalékpont, de mivel a ROBOR jelenleg 4,5%-os szinten tartózkodik, az éves kamat körülbelül 7%-os. A Capital megkérdezte a változtatásról Irina Constantinescu t, az országos garanciaalap igazgatóját is. „Nemcsak egy szándékról van szó, hanem már biztos, hogy eltűnnek a valuta alapú, államilag garantált Első Lakás hitelek a piacról” – erősítette meg a pénzügyminisztérium közlését. A Capital arról is ír, nem tudni mi lesz a több száz, már beadott és elbírálásra váró Első Lakás-dosszié sorsa, ugyanis a kérvényezők egy részének nem fedezi a jövedelme a drágább, lej alapú hitel törlesztő-részletét, és ha fedezi sem biztos, hogy vállalják a magasabb költségeket. Az Első Lakás program kiegészítéséről már több mint egy hónapja szó van, miután riadalmat váltott ki a lakáspiacon a büdzsé kifogyásáról szóló információ. A garanciaalap egy hete a Pénzcsinálók nak is megerősítette, hogy hamarosan kiegészítik a projekt költségvetését, igaz, arról nem volt szó, hogy ekkora változtatás következik be a programban. Az elmúlt időszakban a napi 80-90-ről 160-180-ra ugrott meg a hiteligénylők száma, és a programban résztvevő 16 bank közül már csak négy, a BRD, a BCR, a Transilvania Bank és a Banca Românească rendelkezik Első Lakás alapokkal. Ezekből is csak háromnál lehetett valuta alapú kölcsönöket igényelni, a BCR már korábban úgy döntött, hogy csak hazai devizában hitelez. Idén a legtöbb hitelt Bukarestben (29%), Kolozs megyében (7,3%) és Ilfov megyében (7%) igényelték. A lakásvásárlók 51%-a kétszobás, 29%-a háromszobás, 12%-a egyszobás apartmant vásárolt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!