Forradalmasítja a tévézést a Google kütyüje

2013. július 26. – 05:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Chromecast segítségével megszabadulhatunk a tévés reklámoktól és saját tévéműsort sugározhatunk, ha hajlandóak vagyunk tabletre, okostelefonra, vagy számítógépre cserélni a távirányítót.

Az alapvetően szoftvereket gyártó Google újabb hardverrel lepte meg a világot, s ezzel belerondított az okostévé-fejlesztők üzletébe. Olcsó megoldást kínál az intelligens funkciók tévékbe való beépítésére, sőt, olyan megoldást, ami kikerülhetetlen, egyetlen gyártó sem tudja ugyanis megakadályozni a HDMI be- és kimenet alkalmazását. A szerdán bemutatott, USB-stick méretű és formájú Chromecast segítségével videókat, zenéket, képeket és szinte bármilyen más webes tartalmat sugározhatunk a tévé kijelzőjére. Mindezt nagyon egyszerűen oldották meg. Magát a kütyüt a tévé HDMI portjára kell csatlakoztatni, az eszköz pedig önállóan csatlakozik a wifi routerhez.Az Index azt írja, hogy ezután a számítógépen a Youtube weboldalán lesz a lejátszó fölött egy Chromecast-gomb, és ennek megnyomása után a pc-n megnyitott videó a tévén is elindul. Az innováció viszont főleg az, hogy a tévén látható videó nem a számítógépünkről továbbítódik a tévére, a Chromecast közvetlenül az internetről tölti le azt, vagyis nem terheli le a számítógépünket, nyugodtan lehet több feladatot végezni egyszerre, úgynevezett multi-taskingolni.Az engadget.com arról ír, hogy ennek az is az előnye, hogy nem meríti le feleslegesen az okostelefon vagy tablet akkumulátorát, valamint a mobil eszköz erőforrásai is felszabadulnak, ezáltal másra is használhatók, miközben a film vagy zene szakadatlanul mehet tovább a kijelzőn. Hátránya viszont, hogy a Chromcast önálló eszköz, önálló energiaigénnyel.A távirányító szerepét egyébként nem csak a számítógépünk töltheti be, a Chromecast működik az iOS-es és androidos eszközökön futó Youtube applikációkkal is.

Amerikában az Amazon on, a Best Buy -on és a Google Play boltokban csupán 35 dollár a Chromecast, bár a Chrome romániai webshopjában még egyelőre nem érhető el. Mindez borsot tör a több milliárdos R&D befektetésekkel kiötlött, de még így sem felhasználóbarát okostévéket fejlesztő gigacégek orra alá.

A technet.hu azt írja, a működési elv meglehetősen hasonlít az Apple termékeihez, az AirPlay-hez és az Apple TV-hez. Ahogy a Chromecast, az Airplay is lehetővé teszi, hogy a mobil eszközzel vezéreljük a TV-n látottakat, miközben más tevékenységet is végezhetünk például iPhone-unkkal, illetve itt az összes Apple eszközünket szinkronba hozhatjuk. A legnagyobb különbség azonban az Airplay és a Chromecast között az, hogy a Google terméke platformfüggetlen, és nem csak androidos, hanem az Apple iOS operációs rendszerrel ellátott készülékekkel is kommunikál.

A Chromecast egyelőre az YouTube- ot, a Netflix et, a Google Play t és a Google Music ot támogatja, de később ez a lista nagy valószínűséggel bővülni fog. A prohardver.hu szerint az már biztos, hogy egyes funkciók webes felületről is működnek majd, így ezekből a windowsos Chrome böngészőt használó eszközök sem maradnak ki – már most ki lehet küldeni például a böngészőből egy képet a tévére. Mivel a Google nyilvánosságra hozta a nyílt forráskódot, máris akadnak fejlesztők. A Washington Post például bejelentette, integrálja videóit és híreit a Chromecastbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!