A romániai OTP-t nem érinti Csányi kivonulása

2013. július 22. – 07:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az anyacég részvényei napok óta esnek, amiért az elnök-vezérigazgató 0,18%-ra csökkentette befolyását a csoportban, de ez nincs kihatással az OTP Bank Románia működésére.

Csütörtök óta már több mint 10 milliárdnyi OTP r észvényt adott el Csányi Sándor , aki egyben a magyarországi bank elnök-vezérigazgatója is. Bombaként robbant a hír, hogy az üzletember érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. múlt csütörtökön piaczárás után 650 ezer OTP részvénytől vált meg 7,8 milliárd forint értékben. Péntek reggel még 1,15 millió darab részvénnyel rendelkezett, de a pénteki napot követően ebből újabb 2,8 milliárd forintnyit adott el. A hír bejelentése múlt hét pénteken hatalmas zuhanást váltott ki a tőzsdén, az OTP papírok közel 15%-os mínuszban is jártak.Hétfőn az OTP-részvények árfolyama tovább zuhant a budapesti tőzsdén. A vezérigazgató cége újabb 650 ezer darab részvényt értékesített, így már csak ötszázezer részvény maradt a birtokában. Közben Csányi személyes tulajdona még pénteken tízezerre esett vissza – írja az Index. Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy miért számolta fel részesedésének javát a legnagyobb magyarországi bank vezetője. A hivatalos tájékoztatás szerint mezőgazdasági vállalkozásaiba fektet be milliárdokat Csányi. Ennek kapcsán felröppent az a hír is, hogy az üzletember erőteljes földvásárlásba kezd. Az OTP azokat az értesüléseket cáfolta, miszerint egészségügyi problémái, és közelgő visszavonulása miatt hajtott volna végre ekkora tranzakciót a bank vezére. Piaci források az Index szerint azt sem zárják ki, hogy Csányi így akart üzenetet küldeni a magyar kormánynak, vagy pedig csak konkrétabb információkat szerezhetett a közelgő magyarországi devizahiteles mentőcsomagról, és ezért menekül. Egy esetleges újabb veszteségleírás ugyanis már lassan tényleg a csőd szélére tolná ki a magyarországi bankszférát. Az Orbán-kormány ugyanis azt tervezi, újabb segítséget nyújt a bajba jutott devizahiteleseknek, és valamilyen szinten átvállal(tat)ja az árfolyamveszteségüket, vagyis a törlesztő-részletek azon részét, ami a kölcsön felvétele és visszafizetése közötti árfolyamkülönbség miatt képződik. Az ügy kapcsán kíváncsiak voltunk, lehet-e bármilyen kihatással a romániai OTP Bank működésére az anyavállalat részvényeinek erőteljes zuhanása. „Két válasz létezik erre. Az egyik az, hogy az elnök úr magán részvényeladásai a magyarországi OTP Bank működését sem érintik semmilyen módon.

A bank minden száma változatlan,

ugyanúgy Csányi Sándor az OTP Csoport elnök-vezérigazgatója. A másik válasz, hogy a romániai OTP Bank egy teljesen külön szabályozott, Romániában bejegyzett pénzintézet, a hazai szabályoknak felel meg, a tőkéje, a betétállománya, hitelállománya mind romániai illetőségű” – válaszolta megkeresésünkre Diósi László , az OTP Bank Románia vezérigazgatója. „Azt kell hangsúlyoznom, amit Mugur Isărescu , a jegybank elnöke is szokott mondani, miszerint Romániában nagyon sok külföldi tőkéjű bank működik, de ezek romániai bankintézetek.”

Diósi László kiemelte, Romániában kéttípusú bank működik, bankfiók és leányvállalat. A különbség jól érződött a ciprusi betétválság idején is, míg a Bank of Cyprus bankfiókként működött Romániában, ezért betéteire érvényesek voltak (lehettek volna) a kivetett adónemek, addig a Marfin Bank – amely szintén ciprusi, de önálló entitásként működő intézet – betéteit egyáltalán nem érintették a korlátozások, mivel a romániai szabályok szerint üzemel. Az OTP Bank Románia is önálló bank – fejtette ki a vezérigazgató, sietve hozzátéve, hogy a párhuzam itt megáll.Banki szakemberként Diósi úgy véli, a nemzetközi piacokon többféle mozgás is történt, önmagában Csányi részvényeladásai – bár fontos hírnek számítanak –, nem rengették volna meg ennyire a részvényárat. „Ott vannak a bizonyos magyarországi intézkedések, amelyek a bankszektor jövedelmezőségét érintik, a nemzetközi hangulat is negatív: Amerikából sem jó információk érkeztek, az európai mentőalap besorolását is gyengítették a hitelminősítők. Ez mind együttesen hatott a részvények működésére.”„Ha megnézzük az elmúlt négy évet, ennél lényegesen nagyobb kilengések is voltak valamennyi bank esetében. Az Erste , vagy a Raiffeisen részvényei is óriási zuhanáson mentek át az elmúlt néhány hétben. Általánosan a bankrészvényekkel kapcsolatban is egy bizonytalanságot lehet tapasztalni ebben az időszakban” – elemezte a körülményeket Diósi László.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!