A fapados repülőjegyek veszélyes pluszköltségei

2013. július 15. – 06:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár az eredetileg beikszelt jegyár többszörösébe is kerülhet egy repülés a légitársaságoknál, ha nem vagyunk résen. Vannak azonban kikerülhetetlen költségek is. Körkép a hazai fapadosok tarifáiról.

A fapados légitársaságok hihetetlenül olcsó ajánlatokkal csábítják utasaikat. A „repüljön már akár 19,99 lejtől” nagyon jól hangzik egy reklámspotban, azonban szinte lehetetlen ilyen olcsón jegyet foglalni. Azt már szinte mindenki tudja, hogy minél hamarabb foglalunk, annál kedvezményesebb jegyárakkal találkozzunk a low-cost légitársaságok esetében, bár nehéz eltalálni a megfelelő momentumot: jövő nyárra például még nem elérhetőek a helyek, és nem is tudni, pontosan mikortól is lehet foglalni az egyes járatokra.Pár olvasónk arról számolt be, hogy az internetes foglalás megkezdése és az utolsó lépés, a bankkártyás fizetés között a jegyár jelentősen megugrott: ez hivatalosan annak „köszönhető”, hogy időközben mások is foglaltak az adott járatra, és csak az első pár jegy foglalható rendkívül kedvezményes áron. Egyesek azonban kételkednek, és „turpisságot” vélnek felfedezni, ugyanis más számítógépen is a kedvezményes árat mutatta a rendszer, és fizetéskor ott is megugrott hirtelen az összeg. Egy biztos: az early booking rendszer miatt az utolsó pillanatban történő jegyvásárlás esetén már-már méregdrága az utazás a fapadosoknál.

Bár egy nemzetközi szabályozás miatt az adminisztratív költségeket a légitársaságokkötelesek belefoglalni a jegyárba.

A Wizz Airnél a 30 lejes adminisztrációs költséget tartalmazza már a jegyár, a Blue Airnél viszont csak többé-kevésbé, ugyanis a légi szennyezésért 18,2 lejt, katasztrófahelyzeti biztosításként ki tudja miért további 9,1 lejt kell fizetni a jegyáron túl.A plusz szolgáltatásként kezelt tételek nincsenek szabályozva, így ha nem vigyázunk, akkor a jegyár két-háromszorosára is duzzadhat a fizetendő összeg. A Wizz Air premierként vezette be nemrég a plusz díjat a nagyobb méretű kézipoggyászra is. A Pénzcsinálók nak adott interjúból kiderült: ezzel azok az utasok járnak jól, akik kisebb csomaggal utaznak, ugyanis számukra csökkent a jegyár. A magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező, de tőzsdére készülő légitársaság a 42x32x25cm-nél nagyobb, de 56cm x 45cm x 25cm-nél kisebb csomagokért 59 lejt kér egy útra. A szintén több romániai járattal rendelkező Blue Air nem kér pénzt a legtöbb 10 kg-ot nyomó, 55 x 40 x 20 cm méretű kézipoggyászért, de a nagy csomagokat jelentősen „megadózza”, egy poggyász 17-20 euró utanként, online foglalás esetén, a repülőtéren 40 euró, ha a csomagunk nagyobb a megszabott méretnél, akkor további 55 eurót kérnek. A Wizz Airnél az interneten, a foglalás időpontjában bejelentett nagyméretű poggyászért 113 lejt kell fizetnünk.Ügyelni kell rá, hogy a „check-in”-ként ismert utasfelvételt

hajlandóak vagyunk-e mi magunk elintézni

otthon a számítógép előtt és kinyomtatni a beszállási kártyát (a reptéren történő nyomtatás borsos áron történik!). Ha az online opciót válasszuk, általában sehol sem kell fizetni, a reptéri csekkolás a Wizz Airnél és a Blue Airnél 45 lej.

A rózsaszín fapadosnál tesztünkkor nem kértek plusz díjat azért, hogy kártyával, vagy banki utalással fizetjük ki a jegy árát, bár korábban ez gyakorlat volt. A Blue Air borsos díjat, bankkártyás fizetés esetén 10 eurót, banki utalás esetén 5 eurót ad hozzá a fizetendő összeghez, sőt, ez nem is csak egy foglalásra, hanem egy útra vonatkozik, vagyis oda-vissza repülés esetén akár

91 lejjel dobhatja meg a repülési büdzsét

az elkerülhetetlen kifizetés.Mert persze vannak olyan plusz opciók is, amik valóban extra szolgáltatások. Itt, ha olcsón akarunk repülni, inkább arra kell figyelni foglaláskor, hogy nehogy kiválasztva maradjanak. A lehetőségek tárháza a megszokott utasbiztosítás, hotelfoglalás és autókölcsönzés mellett egyre bővebb: 10-20 euróért választott ülőhellyel, további 10-20 euróért nagyobb lábtérrel, 5-10 euróért elsőbbségi beszállással szolgálnak a fapadosok, 10 euróért a későbbiekben is módosíthatjuk a foglalás adatait plusz tarifa nélkül (ellenkező esetben ráfázunk – a Blue Airnél például 40 euró bármilyen adat megváltoztatása), további 10 euróért 100 eurós kártérítést kapunk, ha a járat egy órát késik. Sportfelszerelést a Wizz Airnél 40 euróért szállíthatunk, de ez a Blue Airnél sem sokkal olcsóbb, 30 euró. Utóbbi olyan „extrákat” is kínál, mint bicikliszállítás 25 euróért, fegyverszállítás 60 euróért. Nem érdemes zavarni a légitársaságok vevőszolgálatát sem ha kell, ha nem: a Wizz Airnél 2,68 lejbe kerül egy perc, a Blue Airnél ez euróban van megszabva 0,62-es percdíjjal. A fent említett gyakorlatokat természetesen az összes légitársaság követi. A Telegraph nemrég össze is gyűjtötte a legveszélyesebbeket és a rekordtartókat. A hvg.hu az összeállítás kapcsán írt cikke szerint a feladott poggyász díjszabása tekintetében rekordtartó a Ryanair – egy 15 kilós csomag egyszeri szállítása 15 font, ha 20 kilós, 45 font. Az EasyJet 13 fonttal is beéri húsz kilónként.

Foglalási díj néven nem kér plusz összeget sem a WizzAir, sem a Blue Air, a Ryanair viszont utasonként és utanként 7 fontot, az easyJet foglalásonként 10 fontot kér. A túlsúlyos kézipoggyászért is a Ryanair „büntet” a legkeményebben, 140 fontot kérnek, ha több mint tíz kiló a csomag, így sokan inkább a kukába teszik például a csomagban levő élelmiszert (már ha amúgy egyáltalán felengednék a fedélzetre), és majd a méregdrága repülői vendéglőt veszik igénybe. Ugyancsak a hvg.hu írja, hogy egy online felmérés szerint a fedélzeten 2355%-kal drágább az ennivaló, mint egy szupermarketben, a vizet akár 1100%-os felárral is árulhatják. Ha az említetteken kívül Ön más pluszköltségekkel is találkozott repülése során, írja meg kommentben az esetet!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!