Csak szakképzett alkalmazottak dolgozhatnak a vendéglátásban

2013. július 12. – 05:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Turisztikai Hatóság nemrég rendelettel szabályozta, hogy csak szakképesítéssel rendelkezők lehetnek recepciósok, szakácsok, pincérek. Az ellenőrzések már zajlanak.

Június közepétől csak szakképzett alkalmazottak dolgozhatnak a vendéglátásban. Răzvan Filipescu , az Országos Turisztikai Hatóság ( ANT) elnöke szerint a rendelkezés az éttermi konyhákra, a vendéglőkre, a bárokra és a recepciósokra is vonatkozik. A turisztikai ügynökök esetében megengedőbb csupán a hatóság: az irodáknál az alkalmazottak fele kell szakképzett legyen – tájékoztat a Mediafax. Filipescu szerint a rendelkezés célja, hogy a turisták jobb minőségű szolgáltatást kapjanak.

A vendéglátó személyzet képzésére az országban szaklíceumok működnek, de vannak turisztikai profillal rendelkező iskolai osztályok is. Továbbfejlesztést az Országos Munkaerő-elhelyező ügynökség , és további állami/magán cégeket is biztosítanak.

A rendelkezés előtt az ötcsillagos szállodákban a személyzet 100%-a, négycsillagosokban a 90%-a, háromcsillagosokban a 80%-a, egy-, vagy kétcsillagosokban az 50%-a kellett szakképzett legyen. A bárok, vendéglők, kifőzdék esetében az arány „csillag-szerint” 40-90% között mozgott. Filipescu szerint a hatóság azért döntött a 100%-os kvóta bevezetése mellett, mert ha két-, ha ötcsillagos hotelbe megy a vendég, a recepciósnak tudnia kell legalább egy idegen nyelven, és be kell tudnia mutatni a környék nevezetességeit. „Vendéglők esetében is hasonlóképpen vélekedtünk. Egy sofőr például nem tud ételt készíteni” – tette hozzá az ANT elnöke.

A rendelkezés bevezetésével egy időben elkezdődtek az ellenőrzések is az érintett cégeknél. Az ellenőrök a szakképzettség megléte mellett egyúttal azt is vizsgálják, hogy a személyzet tagjainak van-e munkaszerződése. Rendellenességek esetén akár 30 ezer lejes büntetést is kiszabhatnak.Az ANT módosította azt a szabályt is, miszerint a szállodáknak eddig két liftet: egy vendég, és egy személyzeti liftet kellett biztosítaniuk. Úgy vélték, hogy ez a 1990 előtt épített hotelek esetében nem kivitelezhető, ezért felhagytak a törekvéssel. Ugyanúgy megszűnt az a szabály is, miszerint legalább két energiaforrást kell használniuk a szálláshelyeknek.Bevezették ugyanakkor a cukrászdák és a pékségek osztályzatát – a hotelekhez és vendéglőkhöz hasonlóan ezeket is csillagokkal fogják majd értékelni.

A turisztikai irodák esetében is változtatásra került sor: a személyzet legkevesebb 50%-a kell turisztikai ügynöki diplomával vagy hasonló képzettséget igazoló dokumentummal rendelkezzen. Eddig ezt egyáltalán nem szabályozták.

Romániában több mint 1300 hotelben mintegy 100 ezer szoba van. A szálláshelyek 180 ezer személy elszállásolására alkalmasak. Az országban mintegy 3100 turisztikai ügynökség működik.

Forrás: Mediafax hírügynökség által közölt adatok

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!