Hogyan változtassuk a pénzt boldogsággá?

2013. július 9. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két professzor a Columbiáról és a Harvardról azt kutatta, hogyan lehet „okosabban” elkölteni a rendelkezésünkre álló pénzt. Öt örömtöbblettel járó módszert javasolnak.

Hogyan hozzuk ki a maximális boldogságot a rendelkezésünkre álló pénzből, hogyan tehetik a cégek boldogabbá, és ezáltal produktívabbá az alkalmazottjaikat – tette fel a kérdést a Columbia Egyetem és a Harvard Business School két tanára, Elizabeth Dunn és Michael Norton Boldog pénz: az „okosabban” költés tudománya címmel megjelent könyvében, és meg is próbált egy markáns választ adni.A könyv megállapítja, hogy a legtöbb ember szakértő véleményét kéri ki, hogy miként tehetne több pénzre szert, de arra ritkán kíváncsi, hogy a meglévő keresetét hogyan használhatna fel úgy, hogy attól boldogabb legyen. Mert ha hisszük, ha nem, a pénz boldogít – állítják a szerzők, csak nem mindegy, mire, hogyan használjuk. A két professzor azt állítja, hogy az évszázados megközelítés, miszerint tévék, autók, házak, azaz használati tárgyak, a vagyon teszik boldoggá az embert, teljesen tévesek – ezeknek szinte alig van hatása a boldogságérzetre. Dunn és Norton öt pontba foglalta össze tanácsait, hogy miként változtassuk a pénzt boldogsággá:

1. Vásárolj élményt

– a tárgyak ugyanis kisebb mértékű örömöt okoznak. Egy utazás, egy különleges vacsora nagyobb boldogságot idéz elő, mint a tárgyak birtoklása. Általában a vásárlás utáni lelkifurdalás ( Biztos szükségem volt rá? Jó árban vettem? ) is ritkábban fordul elő szolgáltatások esetén.

2. Tedd kihívássá, különlegessé

– azok a dolgok, amik folyamatosan elérhetőek, idővel veszítenek az értékükből, fényükből. A hozzáférés korlátozása segíthet az élvezet felfrissítésében. Egy délutáni fagyizás kényeztetésként, különleges pillanatként és nem mindennapi szokásként, rutinként való megélése például nagyobb örömet okoz.

3. Vásárolj időt

– a pénzünk lehetővé kell(ene) tegye a számunkra, hogy kiszervezzük azok a feladatokat, amiket nem tudunk, vagy nem szeretünk elvégezni. A kutatások szerint még a vagyonosabb emberek sem töltik a lehető leghasznosabb módon a szabadidejüket, pedig elvégeztethetnék másokkal azokat a házimunkákat, ami „lerontja” a boldogság-indexüket. Lehet, hogy a kiszervezéshez szükséges pénzt a munka elvégzéséhez képest kevesebb idő alatt kereshetjük meg, és még olyasmit is csinálunk, amihez elvileg értünk, és amit elvileg szeretünk.

4. Fizess most, fogyassz később

– míg a hitelkártyák korszakában inkább a fogyassz most, dolgozz érte később felfogás uralkodott el, a szerzők a trend megfordítására biztatnak: a késleltetett fogyasztás nagyobb boldogsággal jár – ezt a várakozás örömeként ismerjük. Például a szerzők szerint egy nyaralás a rá való várakozás, tervezgetés időszakában fejti ki leginkább a „boldogság-hatást”, sőt, a csokoládé is édesebb, ha késleltetjük az ízlelését.

5. Fektess másokba

– a kutatások azt mutatják, hogy az ajándékozás, vagy a másokra való pénzköltés boldogság-többlettel jár. Ez igaz szegény és gazdag országokban élőkre egyaránt. Az „öröm adni” jelenséget nagy cégek, mint a PepsiCo és a Google is felismerték, arra biztatják ügyfeleiket és alkalmazottjaikat, hogy adományozzanak.

Forrás: a könyv hivatalos bemutatója, Guy Kawasaki recenziója és részletek a könyvből

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!