Nincsenek bombaáron a török nyaralások a zavargások miatt

2013. június 13. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan azt hiszik, most éri meg igazán az antalyai üdülőtelepen napozni, de csak a szezonálisan megszokott áringadozások miatt változnak a tarifák. De zavarják-e a turizmust a tüntetések?

„A törökországi zavargások főként a fővárosban, Isztambulban zajlanak, míg a turisztikai ajánlatok nagy része az antalyai üdülőtelepre szól, ahová repülővel jutnak el a nyaralók, ezért az események nem érintik ezeket az üdülési csomagokat. Egyáltalán nem is kaptunk olyan visszajelzést, hogy aggódnának a nyaralás miatt, vagy netán le szeretnék mondani azt” – mondta el a Pénzcsinálók érdeklődésére Janka Katalin , a kolozsvári Boomerang utazási iroda vezetője.Janka Katalin szerint az ellenhatás, az érdeklődés megnövekedése tapasztalható a törökországi nyaralások kapcsán, sokan ugyanis azt hallják a sajtóból, hogy nagyot estek az árak a zavargások miatt. „Ez egyáltalán nincs így. Az, hogy egy öt csillagos hotel az 1000 eurós csomagot kedvezményesen 980 euróért adja, egyáltalán nincs összefüggésben azzal, hogy milyen események zajlanak a fővárosban. Ezek az akciók, az áringadozások megszokottak, egyetlen évben sem tudtuk a nyár elején megállapított árainkat egész szezonban használni, mert a hotelek telítettsége, a helyi konkurencia függvényében folyamatosan változnak a tarifák.” A Turisztikai Irodák Országos Szövetsége (ANAT) szerdán kiadott közleménye szerint a turisták akár a fővárost is látogathatják, egyedül a Taksim teret kell elkerülni, ott zajlanak ugyanis a tüntetetések, viszont Antalya, Bodrum és Kusadasi üdülőhelyeken a turisztikai tevékenységek a megszokott módon zajlanak.

„Törökország a három legkedveltebb úticél között marad. A zavargások sem Isztambulban, sem az ország más részein nem befolyásolták a közlekedést és a turisztikai tevékenységet” – áll a közleményben. Törökországban az robbantotta ki a turisztikai szövetség szerint amúgy csituló tiltakozásokat, hogy az Erdogán-kormány minden közvita nélkül eldöntötte, hogy az isztambuli Taksim téren egy bevásárlóközpontot épít. A fontos közlekedési csomópontnak számító térről a forgalmat földalatti alagutakba terelik, a terv pedig leradírozza a térképről a környék egyedüli zöldövezetét, a Gazi parkot.

A török gazdaságról

Törökország az utóbbi évtizedekben az iszlám világ mintaországának számított – írja a Transindex világ rovata: a robusztus gazdasága mellett az itt zajló civil és kulturális életet is sok nyugati ország megirigyelhetné. Isztambulba több turista látogat, mint Amszterdamba vagy Rómába. A törökországi infláció kevesebb, mint 10 százalék, a kamatok szintje alacsony, államadóssága kezelhető szinten, és ha ez nem elég, Ankara épp a múlt hónapban fizette vissza IMF-kölcsönének utolsó részletét. Törökország a tartós fogyasztási cikkek egyik legnagyobb exportőre, egyebek mellett egy sor autógyár működtet itt összeszerelő üzemet. A legfrissebb, szerdán bemutatott statisztikai adatok szerint Törökország elemzői várakozásokon felül, 3%-kal növekedett. A tavalyi bővülés 2,2%-os volt, de a Bloomberg szerint a növekedés várhatóan visszaesik a politikai bizonytalanság miatt.

A zavargások a miniszterelnök elleni tüntetésbe csapták át, ma már a vadkapitalizmus, a hatalmon levők arroganciája, és az egyre inkább állampártként megnyilvánuló AKP homályos ügyletei miatt tiltakoznak. Az elmúlt két hétben négyen haltak meg és kétezren sérültek meg a zavargásokban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!