Csökken a villanyszámla, de a zöldenergia-biznisz tönkretétele az ára

2013. június 5. – 04:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A leginkább virágzó romániai üzletágat töri le a kormány döntése, miszerint 4-5 év múlva kaphatják meg a zöldenergia-termelők a támogatások jelentős részét. Perek jöhetnek, a bankszektor is veszélyben.

A támogatási rendszer újragondolásánál kedvezőtlenebb, a bizonytalanságot megtartó köztes megoldással próbálja mérsékelni a villanyszámlát a kormány: a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint bár nem csökkentik a megújuló energiatermelők támogatását, elhalasztják a kifizetések egy jelentős részét. Hogyan? A romániai zöldbizonylat rendszer szerint minden megújuló energiát termelő egység a megtermelt megawattórák után egy meghatározott számú zöldbizonylatot értékesíthet. A bizonylatok száma attól függően változik, hogy az üzem milyen erőforrásból termel. Itt vezet be megszorításokat a kormány, a rendelet szerint júliustól a napenergiából előállított áramért járó 6 tanúsítványból 4-et, a szélenergia esetében 2 tanúsítványból egyet, a vízierőművek által termelt energiáért pedig 3 tanúsítványból szintén egyet értékesíthetnek a megújuló energiát termelő vállalatok. A bizonylatok másik részét, bár megkapják, de csak 2017-2018 után adhatják el. A Ziarul Financiar arról ír, hogy ezzel gyakorlatilag 1-1,5 milliárd eurónyi kifizetést tolnak át egy következő kormányzati ciklusra a döntéshozók.

Az ügy egyáltalán nem új keletű. Március elején írtunk róla, hogy a zöldbizonylatok egy átlagos villanyszámla értékének a 12,5%-át teszik ki, az arány pedig folyamatosan nő. Áprilisban először Constantin Niţă energiaügyi miniszter beszélt arról, hogy a megújuló energia-termelők az eddig kapott zöldbizonylatoknak csak a felét értékesíthetik 2013 júliusa és 2017 januárja között. Később Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozott arról, hogy eltűnik az energiatermelési hozzájárulás (taxa de cogenerare) tétel a villanyszámláról, de az Országos Energia Ügynökség (ANRE) elnöke, Niculae Havrileţ sietve helyretette, és közölte, hogy a miniszterelnök által sugallt információkkal ellentétben nem a zöldenergia-termelők, hanem a fűtés és villamos energia egyidejű szolgáltatását kínáló energiatermelők hatékonyságát támogatja a kormányfő által említett tétel (a zöldenergia termelés egyébként valóban külön tételként szerepel a számlán – a szerk.). Május végén már arról volt szó, hogy akár 10%-kal is csökkenhet a villanyszámla júliustól, mivel mérsékelik a zöldbizonylat-rendszer támogatását. Erre ismét Niculae Havrileţ reagált, azt nyilatkozta, hogy a kormánynak több figyelmet kellene fordítania a lakosság jövedelmének a növelésére, mint az energiaárak alacsony szinten tartására. Úgy látja, csak a nagy jövedelemmel rendelkezők számára kedveznek az alacsony energiaárak. Victor Ponta miniszterelnök az ANRE elnökének a kijelentésére azt mondta: „A tanácsok osztogatásában mindenki nagyon jó, az ANRE elnöke is. Én azt várom el tőle, hogy az európai szabályok betartásáért feleljen, mert egyelőre úgy látom, a szélenergia-stratégián kívül nem sok mindennel foglalkoznak. Inkább csinálja a dolgát (az ANRE vezetője) és kevesebb tanácsot osztogasson” – mondta a kormányfő. A miniszterelnök múlt héten arról is beszélt, hogy a Románia iránt érdeklődő befektetőket elriasztják a hazai, uniós szintén is legversenyképtelenebbnek számító energiaárak. A mostani, a kifizetések halasztásáról szóló döntésről megkeresésünkre Nagy-Bege Zoltán , az ANRE igazgatósági tagja fejtette ki az intézmény álláspontját.

Hogyan reagál az ANRE a kormány döntésére, miszerint elhalasztják a zöldbizonylatok kifizetését?- Nem ért meglepetésként minket, hónapok óta tárgyaltunk a minisztériummal. A kormány számára az volt a fontos, hogy a gáz-, valamint a villamosenergia-piac liberalizálásából adódó drágulásokat ellensúlyozza. Ez a döntés elsősorban a nagyfogyasztókat érinti, ugyanis ők jóval nagyobb mértékben támogatják a megújuló energiaforrásokat, mint a háztartások. A kormány célja, hogy amennyire lehet, csökkentse a villanyszámla árát.

Az elmúlt hetekben több változat is elhangzott annak kapcsán, hogy a villanyszámla összegének hány százalékát teszi ki a zöldenergia-termelők támogatása. Önök szerint mekkora az arány?

– Attól függ, hogy milyen kategóriájú fogyasztóról beszélünk. Minden megawattóra után körülbelül 50-53 lejről beszélünk, házi fogyasztók esetén ez a számla értékének a 10-12%-a, de egy ipari fogyasztónak, amely olcsóbban kapja az áramot, akár a 30%-ot is elérheti az arány.

Milyen mértékben csökkenhet az intézkedés hatására a villanyszámla?

– Ezt nehéz megbecsülni. Idénre eredetileg 10 millió zöldbizonyítványt számítottunk kiadni, ha ezt a lépést júliustól alkalmazzák, 2-2,5 millió nem kerül értékesítésre. Egy 20-25%-os visszaesés esetén 10 lejjel csökkenhet a megawattóránkénti 50 lej körüli támogatás értéke.

Az a vád mennyire állja meg a helyét, hogy Románia az egész Európai Unióban a legnagylelkűbb a zöldenergia-termelők támogatásával?

– Nem tudom, hogy mennyire igaz, hogy a miénk a leginkább ösztönző rendszer, de egyike a legjobbaknak. Viszont ez a bizonytalanság, ami tavaly december óta fennáll a támogatásokkal kapcsolatban, annyira elriasztotta a befektetőket, hogy bármennyire is kedvező a rendszer, már nem tud új beruházókat vonzani.

Arra számítanak tehát, hogy visszaesik az elmúlt években az energiaszektorban tapasztalt jelentős befektetések növekedési üteme?

– Már visszaestek. Több mint öt hónapja zajlik a vita, ez a legrosszabb. Nincs egy határozott döntés a kormány részéről, és ez árt a leginkább.

Reakciók a kormány döntésére

A kolozsvári Energobit fejlesztési igazgatója, Borbély Károly szerint a befektetésekre „Ciprus-hatása” lesz az intézkedésnek. „Hogyan várja el Románia ezek után, hogy a Cernavodă vagy Tarniţa projektekre pénzt tudjon szerezni?” – idézi Borbélyt a Ziarul Financiar , aki szerint perek sora következhet, ugyanis sokan a támogatási rendszerre alapozva vettek fel jelentős bankkölcsönöket. Egy másik jelentős beruházó, a Monsson Group vezetője azt nyilatkozta, hogy a bankszektorra is komoly csapást mér a döntés, ugyanis „nem kifizetődő projektekre adtak pénzt a hitelintézetek”.Az Országos Szélenergia-termelők Szövetsége közleményében azt írja, hogy a döntés bebizonyította, hogy Románia tényleg kormányozhatatlan, a kormány nem vette figyelembe sem a befektetők, sem a szakértők véleményét. A szövetség szerint a beruházók millió eurókat veszthetnek a döntés miatt.

Nagyon sok támadás érte a zöldbizonylat rendszert. Mennyire román specifikum?

– Nem mi találtuk ki, vannak még országok, ahol ilyen rendszerek működnek. Amikor mi ezt kidolgoztunk, a Nagy-Británniában működő rendszert vettük alapul, de Lengyelországban is hasonló a támogatási típus. Nyilván a 27 tagországból jóval kevesebb azon országok száma, ahol zöldbizonylat-rendszer működik, többségük szabályzott áras rendszert alkalmaz, kötelező átvételi árat szab meg. Ez valamivel egyszerűbb, míg a zöldbizonyítványos a piaci mechanizmusokra alapul.

Éppen ezért a zöldbizonylatok árát is részben a piaci kereslet-kínálat határozza meg.

– Így van, de emellett egy felső és alsó korlát van megszabva. 2005 óta, amióta a rendszer működik, az éves átlagár közel volt a maximum értékhez.

A zöldbizonylat-rendszer szerint a megújuló energiát termelő beruházó – költségei fedezéséhez – Románia zöldenergia-piacán értékesíti a bizonylatokat, az ANRE a minimális árat 27 euróban, a maximálisat pedig 55 euróban szabta meg. Emellett a megtermelt villamos energiát a szabadpiaci áron értékesítik. A hatóság a közvetített energia függvényében kiszabja a villamosenergia-forgalmazóknak, hogy mennyi zöldbizonylatot kell kötelezően megvásároljanak. Ha eddig ezt nem teszik meg, akkor minden egyes fel nem vásárolt bizonylatra 110 eurós büntetést kell fizetniük.A zöldbizonylatokat a végső fogyasztó fedezi a saját zsebéből, ugyanis a forgalmazók keletkezett költségeik egy részét belekalkulálhatják a végső árba.

Az intézkedés hatására hogyan változhat az ár?

– Most éppen alacsonyan vannak az árak, mert a piac várja, hogy mi történik a támogatási rendszerrel. (Az OPCOM tőzsde szerint jelenleg 40 euró körüli áron kereskednek a zöldbizonylatokkal – a szerk.) De nyilván, ha 2,5 millió zöldbizonylatot kivonunk a rendszerből, csökken a kínálat, nyilván az árak nőnek.

Ha viszont drágulnak a bizonylatok, a döntéshozók eredeti szándéka kerül veszélybe: lehet, hogy nem, vagy csak alig csökken a villanyszámla.

– Pontosan így van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!