Ragaszkodnak a földhöz a székely önellátó gazdák

2013. május 31. – 04:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyobb farmerek az EU-s csatlakozás nyertesei, de terjeszkedési korlátokkal szembesülnek: a székely kisfarmok nem eladók, életformáról szólnak. Öthektáros egy tipikus gazdaság.

Mennyire termelnek piacra is, avagy inkább csak önellátásra a Székelyföldön nagyon jelentős számban jelen levő, egészen kis gazdaságok, mi lesz velük a jövőben: a döntően, illetve részben önellátók megmaradnak, árutermelővé válnak, netán felszámolódnak? E kérdések megválaszolását tűzte ki célul Elek Sándor , Illyés László, György Ottília és Péter Katalin kutatása, amelynek címe Családi gazdaságok Székelyföldön, és melynek eredményeiről a május 24-én, Csíkszeredában megrendezett Andorka Rudolf Emlékkonferencián dr. Elek Sándor beszélt. A romániai EU csatlakozás előtti makrogazdasági adatok az agrárium szempontjából kedvezőek voltak: gyorsan növekedett a belső fogyasztás, a rohamosan emelkedő hazai bérek teremtettek jó körülményeket. Csak a lej volt túl erős, ami importot ösztönzött – kezdte a bevezetővel a professzor. Hangsúlyozta: a hazai birtokszerkezet a nyugatitól, de még a magyarországitól is radikálisan különbözik: sokkal kevesebb a nagyüzem, ezek is földrajzilag differenciálódva vannak. 2007-ben majdnem 4 millió gazdaság volt az országban.

Erdélyben és Székelyföldön kevés a nagyobb gazdaság, erőteljes az apró családi gazdaságok jelenléte. Nem gondozatlan a határ, vannak elhagyott, műveletlen földek, de nem ez a jellemző. Annak ellenére, hogy egyes parcellák olyan kicsik, hogy lóval is alig tudnak megfordulni rajta, a lakosok megművelik, mert „a faluban megszólják őket, ha nem ültetnek valamit a földbe”. A szerzők azt vizsgálták, hogy milyen volt az európai uniós csatlakozás hatása a családi gazdaságokra: a 2006-os és a 2009-es állapotokra kérdeztek rá. A kutatáshoz készült 2010-es adatgyűjtésről elmondták: mélyinterjúkat készítettek, de kérdőíves adatfelvétel is volt, több mint 400 megkérdezett bevonásával. Az EU csatlakozás és a válság hatásai a válaszokban „összecsúsznak”, ez fedezhető fel a például a tejcsarnokok bezárása, mint jelenség esetén.

A nagyok a nyertesek

Az interjúk során – amelyeknek a célja az volt, hogy megfelelő kérdőívet állítsanak össze – az általános tapasztalat az volt, hogy az európai uniós csatlakozásnak a nagyobb gazdaságok voltak a nyertesei. A nagyoknak ugyanakkor erőteljes növekedési korláttal is szembesülniük kellett: kevesen adnak el földet Székelyföldön (okok: „idegennek” nem adnak el, a földet csak egyszer lehet eladni érv, „belső” késztetés, és a faluban is rossz szemmel néznek arra, aki megválik a földtől), így nehéz bővülni. Ugyanakkor van egy szociológiai korlát is: az emberek nehezen fogadnak egy tagolt munkaszervezetet és egy delegált vezetést, erős az elvárás, hogy a tulajdonos vagy egy családtagja mondja meg, hogy mit kell csinálni. A közepes vállalkozásokra stabilitás jellemző, és az, hogy tudatosan összeegyeztetik a főmunkaidős állást és a mezőgazdasági tevékenységet. Az interjúkban több gazdaság vezetője (általában férfi) is úgy nyilatkozott: azt mondja a gyerekének, hogy tanuljon meg minden munkát megcsinálni, amit a farmon szükséges, de nehogy túlságosan megszeresse, mert ebből nem lehet megélni.

A kicsik sokan vannak

Romániában a megművelt terültek egyharmadán döntően önellátó gazdaságok működnek. Magyarországon ez az arány 3-4%. Ezeknek a családi gazdaságoknak a felszámolódása nálunk nem indult be döntően.

A kisfarmok jövője nemcsak gazdasági megfontolás kérdése, az életformához is hozzá tartozik: van egy általános vélekedés, hogy amíg lehet, megtermelik a zöldségeket-gyümölcsöket, előállítják a hústermékeket, mert nem bíznak a kereskedőknél kapható élelmiszerek minőségében. A felszámolás ellen szól, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat ki kell használni, „ne gazosodjon el a föld” – mondják a megkérdezettek.

Az elfogyasztott élelmiszer több mint felét megtermelik

Székelyföldet Hargita és Kovászna megyeként, valamint Maros megye marosszéki részeként értelmezték, négy kistérségben zajlottak az adatfelvételek: alcsíki, hegyaljai, kézdivásárhelyi, és Nyárád menti. Kiderült, hogy székelyföldi gazdaságokban a családfő átlagéletkora 54 év, átlagosan a munkaidejének 77%-át tölti a gazdaságban. A felmérés szerint egy tipikus gazdaság Székelyföldön 5,3 hektáros mérettel rendelkezik, de jelentősebb különbség észlelhető a különböző kistérségek között, míg Alcsíkon 3,9 ha, addig Hegyalján 6,55 ha az átlag. Kézdiszéken 5,06, Nyárád mentén5,95 hektáros átlagterületet mutatott ki a felmérés.

Kiderült, bár három év alatt volt bizonyos fokú birtokkoncentráció, és nőtt a használt összterület is, de a változás elenyésző. A vizsgált székelyföldi gazdaságoktól átlagban 14,45 kilométerre van egy város, a megtermelt termékeknek pedig csak a 15,22%-át értékesítik. Az, hogy rendkívül sok az olyan gazdaság, ahol önellátással termelnek, a fogyasztásban is látszik: a háztartásban elfogyó élelmiszer több mint felét, 57%-át saját maguk állítják elő.

A gazdaságban tevékenykedők fele tudna más munkát találni

A kutatás vezetői kíváncsiak voltak rá, hogy az adott gazdaságok mennyire tudnának a mezőgazdasági tevékenységből befolyó jövedelemhez képest más forrásra is szert tenni. Ezt különböző változók, és egy úgynevezett fuzzy módszer segítségével mutatták ki. Kiderült: Székelyföldön 58% a diverzifikációs potenciállal rendelkező háztartások aránya, vagyis ennyien vannak azok, akik munkaképesek, és a közelükben van egy város, ahol egyéb állást vállalhatnának. De ez csak a kapacitás: a tényleges diverzifikáció ennél lényegesen alacsonyabb, mindössze 24,8%-os. A hegyaljai és a Nyárád menti régióban levő gazdaságok négyötödének nincs egyéb jövedelme a mezőgazdaságon kívül. A kutatás következtetése, hogy a székelyföldi, szétaprózott birtokszerkezetek stabilak, belátható időn belül ez nem is fog változni. Az EU-s csatlakozás nyertesei a nagyobb gazdaságok, de erős piaci kihívásokkal és növekedési korlátokkal szembesülnek. Székelyföldön az élelmiszer-önellátás szinte az életforma része, alacsony a diverzifikációs szint, ennél kicsit magasabb a potenciál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!