A munkanélküliek fele már több mint másfél éve nem talál állást

2013. május 24. – 06:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy középfokú diplománál még a szakképzetlenséggel is könnyebb munkát találni, de persze az egyetem a nyerő. A fiatalok munkanélkülisége ijesztő, nagy a nemek közti fizetéskülönbség.

885 ezer romániai alkalmazott részmunkaidős, a legtöbbet a szállításban, a legkevesebbet a mezőgazdaságban dolgoznak hetente – legalábbis ezt mutatják a statisztikák. Az elmúlt három hónapban a foglalkoztatott lakosság 1%-a kezdett el új munkahelyen dolgozni: ide tartoznak az először munkába állók és a munkahelyváltók is. Az alacsony iskolázottságú aktív lakosok aránya elérte a népesség 36%-át, míg felsőoktatási végzettséggel csak 12,4% rendelkezik.

A középszintű képesítésűeket érinti leginkább a munkanélküliség: ebben a kategóriában 7,4%-os a munkanélküliség, míg a szakképzetlen munkások körében 6,7%, az egyetemi diplomával rendelkezők körében csak 5,6% – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból, melyet a Hotnews közölt. Az országos munkanélküliségi ráta 6,9%-os volt.

Több a felsőoktatási képesítéssel rendelkező nő,

mint férfi (51,3:48,7 az arány), míg a férfiak a középszintű tanulmányokkal rendelkezők körében vannak többségben (52,5%). Az egyetemet végzettek 88,1%-a dolgozik városi közegben. A képesítéssel rendelkezők 25,5%-a természettudományi-, gazdasági- vagy jogi-, 19,7%-a ipari-, építőipari-, 19,6%-a alapképzéssel rendelkezik, matematika-informatika szakosok 14,7%-nyian vannak. Az idő előtti iskolaelhagyók, vagyis azon 18-24 éves fiatalok aránya, akik alacsony iskolázottságúak, és nem is folytattak tanulmányokat az interjúkat megelőző négy hétben, 2012 végén elérte a 16,9%-ot. A férfiak körében magasabb volt ez az arány.

A munkaképes korú foglalkoztatottak 44,4%-a szolgáltatási, 26,1%-a mezőgazdasági, 29,5%-a ipari és építészeti tevékenységet folytató szervezetnél dolgozik. Ha leszámítjuk a mezőgazdaságban dolgozókat, a romániai foglalkoztatottak 23,1%-a dolgozik a közszférában és 75,4%-uk a magánszférában. A foglalkoztatott lakosság legjelentősebb része a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban vagy a halászatban keresi meg a kenyerét szakképzett munkásként. 2012. október-decembere között 197 ezer személy rendelkezett második munkahellyel, a legtöbb ilyen esetet (92,7%) is a mezőgazdasági ágazatban mutatták ki.

A fiatal munkanélküliek aránya ijesztő méreteket öltött:

azok aránya, akik már nem is tanulnak, és még nem is dolgoznak, 20,3%-ra tehető, a nők körében ez az arány 25,6%. Vidéken több a fiatal állástalan: 23,3%, városi közegben 17,9% ez az arány. Azon fiatalok közül, akik munkát találnak, 54,8% dolgozik alkalmazottként, 34,2%-uk családi vállalkozás tagjaként fejt ki tevékenységet, 10,7% pedig önálló tevékenységet folytat. 2012 negyedik negyedévében havonta átlagosan 40,1 órát dolgoztak a romániai foglalkoztatottak, a legnagyobb heti óraszámot a szállításban (41,7 óra), a legkevesebbet a mezőgazdaságban (33,5 óra) regisztrálták. Részmunkaidőben 850 ezer fő dolgozott, 88,2%-uk vidéken él, 57,1%-uk pedig önálló vállalkozó, 50,8%-uk férfi. Tavaly év végén a hosszú távú munkanélküliek aránya (vagyis azoké, akik több mint másfél éve állástalanok) 3,2%-volt, ez az arány viszont a munkanélküli személyek 45,8%-át teszi ki. 313 ezer személyről van szó, többségük (58,2%) férfi, 73%-uk városon él. A legjobban és leggyengébben kereső személyek jövedelme között (a felső és alsó 10%) átlagosan

4093 lej volt a különbség

tavaly év végén, ami az előző időszakhoz képest csökkenést jelent, a harmadik negyedévben még 4214 lej volt a rés. A legjobban kereső 10%-nyi dolgozó nagyobb része férfi volt (a férfiak 11,8%-a tartozik ebbe a csoportba), míg a nőknek csak a 7,2%-a tartozik a legmagasabb bérrel rendelkező felső egytized csoportjába. A leggyengébben keresőknél már a nők vannak fölényben, a nők 15,6%-a tartozik az alsó 10%-os csoportba, míg a férfiaknak csak a 8,1%-a. A vállalkozói közeget a férfiak uralják: 2,6-szor kevesebb nő rendelkezik vállalkozással, mint férfi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!