Recesszióba zuhanó EU-ban bővül a román gazdaság

2013. május 16. – 04:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elemzői konszenzus, hogy Európa egy elvesztegetett évtized közepén jár. Az adóssághegyek miatt a fellendülés elérésének a csírája sem látszik. Ennek fényében figyelemreméltó a hazai növekedés.

Az Európai Unió 27 tagállamában 0,7%-kal esett vissza a gazdaság teljesítménye az idén az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg az euróövezet 17 országának hazai összterméke (GDP) 1,0%-kal csökkent. A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve az eurózónában 0,2%-os, az EU egészében pedig 0,1%-os volt a visszaesés az Eurostat szerdán ismertetett első becslése szerint. Ennek alapján az euróövezet már a hatodik egymást követő negyedévben zsugorodott, a valutaunió megszületése óta a mostani a leghosszabb recessziós időszak.

Az adatok azt mutatják, hogy az első negyedévben lassult a gazdaság hanyatlása negyedéves szinten, mert az október-december közötti időszakban a visszaesés még 0,6% volt az euróövezetben, és 0,5% az EU egészében. Éves összehasonlításban azonban romlott a helyzet, mivel a tavalyi utolsó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest az euróövezeti GDP 0,9%-kal, az EU-ban pedig 0,6%-kal esett vissza. Az Eurostat megjegyezte, hogy az Egyesült Államok GDP-je az idei első negyedévben 0,6%-kal nőtt negyedéves, és 1,8%-kal éves szinten.A legnagyobb csökkenést Görögország szenvedte el, ahol az első negyedévben 5,3%-kal volt kisebb a GDP, mint egy évvel korábban, majd Ciprus (-4,1%) és Portugália (-3,9%) következik. A legnagyobb növekedést két balti állam, Lettország (5,6%) és Litvánia (4,1%) érte el, valamint Románia 1,3%-kal éves összevetésben a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Hat ország első negyedévi adatai még nem állnak rendelkezésre.

Elemzők szerint a probléma nem is az, hogy újra zsugorodott az unió gazdasága, hanem az, hogy a kilábalás jelei sem mutatkoznak, sőt, egyáltalán nem tiszta, hogy milyen eszközökkel tud kikeveredni ebből a mély gödörből az EU. Már nem csak a déli országok adóssághegyei súlyosbítják a helyzetet, hanem Franciaországból is rossz jelek érkeznek, sőt, Németország is stagnálás-közeli állapotot mutat.

Moody's: elvesztett évtized

Várhatóan az év egészét recesszióban tölti az euróövezet, és kérdéses, hogy jövőre beindul-e a növekedés a valutauniós gazdaságban – jósolták szerdai helyzetértékeléseikben londoni makrogazdasági elemzők. A Moody's Investors Service globális makroelőrejelzés szerint az euróövezet a korábban vártnál valószínűleg mélyebb és hosszabb recessziót él át. A Moody's prognózisában az idei évre 1,00%-os GDP-visszaesés és stagnálás, 2014-re stagnálás és legfeljebb 1,00% közötti növekedés szerepel az euróövezet várható gazdasági teljesítményének előrejelzési sávjaként. Az elemző-ház az euróövezet déli perifériájának összes gazdaságában mély recessziót vár az idén, és 2014-re sem jósol számottevő növekedést ebben a térségben. A Moody's elemzőinek várakozása szerint több euróövezeti gazdaság GDP-értéke hosszú évekig a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcsszintek alatt marad. A ház szakértőinek megfogalmazása szerint ez jelenti majd Európa „elvesztett évtizedét”.

CEBR: 2017-re térünk vissza a válság előtti szintre

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az euróövezet kilátásairól összeállított elemzésükben kimutatták, hogy a globális pénzügyi válság öt évvel ezelőtti elhatalmasodása óta eltelt húsz negyedévből tízben visszaesett az euróövezet gazdasági kibocsátása, és a cég szerint valószínűleg 2017-ig is eltarthat, mire a valutauniós gazdaság teljesítménye visszatér a válság előtti szintre. Ez a CEBR elemzői szerint is azt jelenti, hogy az euróövezet növekedési szempontból „egy elvesztett évtized közepén jár”.

Capital Economics: még így is túl optimisták az előrejelzések

A Capital Economics szakértői az euróövezet idei első negyedévi GDP-teljesítményéről szerdán kiadott első becslést kommentálva hangsúlyozták: kétlik, hogy a valutaunió a közeljövőben tartós kilábalási pályára állhatna. Az elemzők közölték: túlzottan derűlátónak tartják a 0,4%-os idei euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsítő előrejelzési konszenzust, és a maguk részéről azt várják, hogy a valutauniós gazdaság teljesítménye inkább 2%-hoz közelebbi mértékben zuhan az idei év egészében. Ez a legborúlátóbb euróövezeti GDP-prognózis a City elemzői közösségében, de az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak.A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai nemrégiben közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2%-ról 0,6%-ra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

A S&P sem túl derűlátó

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő az idei európai kilátásokról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett – „A recesszió gödrében” címet viselő – új prognózisában azzal számolt, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5%-kal csökken, és jövőre is csak 0,8%-kal növekszik.Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre az idén és jövőre is recesszió várna: a Standard & Poor's e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték 2013-ban 1,6%-kal, 2014-ben 0,3%-kal csökkenne.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!