Megemeli a kormány a szociális juttatásokat és a minimálbért

2013. május 10. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ígéretekhez híven a legalacsonyabb fizetés 8,5%-kal nő júliustól, a rászorult háztartások pedig kisebb energiaszámla formájában kapnak családi pótléktöbbletet.

A már bejelentett kormányzati terveknek megfelelően júliustól 8,5%-kal nő az országos minimálbér, 2014. január 1-től pedig újabb 4,5%-kal – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. A minimálbér értéke legutóbb februárban emelkedett, akkor érte el a 750 lejes szintet.A minimálbér teljes munkaidőre (heti 40 óra) vonatkozik, amit a romániai törvények szerint havi átlag 168,667 munkaórára fizetnek. Július 1-től 800 lej lesz a teljes munkaidős alkalmazottnak adható legkisebb bér, ami azt jelenti, hogy az órabér eléri a 4,74 lejt. A munkaügyi hivatal adatai szerint alig több mint 5 millió munkavállaló van Romániában, ebből 536 ezer személy van minimálbérrel alkalmazva. Az Eurostat adatai szerint 2011 júliusában az Európai Unió 27 tagállama közül 20 rendelkezett minimálbért megállapító jogszabállyal vagy nemzeti ágazatközi megállapodással. A skála a bulgáriai 123 eurótól a luxemburgi 1 758 euróig terjed. Románia az akkori 158 eurós minimálbérrel a lista utolsó előtti helyén állt.

A családi pótlék harmadával nőA miniszterelnök arról is beszélt, hogy júliustól növelik a családi pótlékot is, átlagosan 30%-kal. A szociális juttatás növelésére azért van szükség a kormányfő szerint, mert a gáz és az elektromos energia árának növelése túl nagy többletköltséget jelent a gyenge anyagi körülmények között élő családoknak. A törvénytervezet szerint többlettámogatást kapnak ezek a háztartások, 200 lej alatti egy főre eső családi jövedelem esetén 23 lejjel, míg 201-370 lejes egy főre eső jövedelem esetén 18 lejjel támogatják a háztartások energiaszámláját. A Világbank és az Országos Energia-szabályzó Ügynökség adatai szerint a hátrányos helyzetű háztartások létfenntartási költségei az elmúlt időszakban 17-23 lejjel nőttek az energiahordozók árának a megugrása miatt. Nemrég írtunk róla, hogy Románia az Európai Bíróság elé kerülhet, amiért nem tarja be az Európai Unió szabályait a helyi energiapiac szabályozását illetően. Az eljárás egyik oka, hogy az országban még mindig nem hoztak olyan lépéseket, amelyekkel a fogyasztókat védenék. A kormány ugyanis (az IMF-fel, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal kötött 2011-es egyezményének megfelelően) elfogadta az energiapiac liberalizálásához szükséges törvényeket, ez viszont az árak fokozatos növekedéséhez vezet, és nem védi a veszélyeztetett fogyasztót, amelynek egyelőre még definíciója sem létezik Romániában.Az ipari fogyasztók esetében a földgáz-piac liberalizációja már elkezdődött, február 1-től 5%-kal nőttek az árak, és áprilisban, valamint júliusban is 5%-kal, októberben pedig 3%-kal drágítják a szolgáltatást. A háztartások számára július 1-től kezdődik a támogatások fokozatos kivonása, ami 8%-os áremelkedést fog jelenteni, októbertől pedig újabb 2%-ost. A minimálbér ás a szociális juttatások emelése a kormány számításai szerint 2013 második félévben 200 millió lejjel terheli meg az állami költségvetést. Ezt a kiesést az energiatermelő vállalatok az energiapiac liberalizálása következtében befolyó többletbevételének megadóztatásából pótolnák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!