Hogyan vásároljunk utasbiztosítást?

2013. május 1. – 11:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legfontosabb, hogy megbízható biztosítót válasszunk és ne hallgassunk el semmilyen információt. Ha sportolni szeretnénk, készüljünk fel, hogy 50%-kal többet kell fizessünk.

A nyár közeledtével a turistaszezon is beindul: szemelgetjük az irodák ajánlatait, számoljuk a kilométereket, szervezzük a bulicsapatot. A kirándulások tervezésekor nem árt az utazásbiztosítás megkötésére is egy kis figyelmet és némi pénzt fordítani. Egy baleset vagy váratlan betegség költségeit, esetleg a csomagunk eltűnését is lefedezhetjük egy váltó megvásárlásával.

Mitől függ, hogy mennyit fizetünk?

Simpf Norbert , az internetas.ro online biztosítási brókercég vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az utasbiztosítási díj számos tényező függvénye. A biztosító egy kérdőív segítségével igyekszik megismerni az ügyfelet és felmérni a kockázatot, amit hordoz. Ezek közül a legfontosabbak:

– az utazás időtartama, azaz mennyi ideig van kockázatnak kitéve az ügyfél

– az utazás típusa: építőipari munkások nagyobb kockázatot hordoznak, mint a városnéző turisták, amennyiben búvárkodunk, síelünk vagy más sportot űzünk, úgy értelemszerűen nő a kockázat

– a kliens neme: a férfiak nagyobb kockázatot jelentenek mint a nők

– a kliens kora: 18 év alatt csak felnőtt kötvényéhez csatolva lehet kötni, 70 év felett csak néhány biztosító ajánl terméket, míg 75 év fölött nem biztosítanak

– a célország: ezen belül két kategóriát különböztetnek meg: Európa illetve Amerika és Kanada

"A biztosítók Európai egészségügyi szolgáltatórendszerekkel dolgoznak, így ha Amerikában/Kanadában kell segítséget nyújtaniuk, úgy harmadik felet is be kell vonniuk" – magyarázta a szakértő arra a kérdésre, hogy miért drágább amerikai utazásra biztosítást vásárolni.

A sportolás felára általában 50%, de vannak biztosítók, akik olcsóbban is lefedezik ezt a kockázatot. Figyelem: pályán kívüli síelés esetén, vagy akkor, ha egy legurított forralt bor nyomait felfedezik baleset esetén a szervezetünkben, nem vagyunk fedezve. Versenyeken, vagy edzéseken való részvétel esetén szintén nem vagyunk fedezve, míg a veszélyes sportok: alpinizmus, ejtőernyőzés, szintén nem sorolhatóak be a biztosított kategóriákba.

Simpf Norbert szerint elvileg kötnek olyankor is biztosítást, ha krónikus betegségben szenvedünk, de ezen betegségek következtében, vagy szövődményeként fellépő más betegségek esetén nem fizetnek. "Ugyanígy nincs szülés, vagy terhesvizsgálat fedezve, a kismama, vagy a csecsemő életmentő beavatkozásai azonban igen. Minden esetben azt vizsgálják, hogy tudott-e a kliens előzetesen a betegségéről, hiszen úgyis lehetünk betegek, hogy nem tudunk róla. Azonban ha létezik kezelés vagy orvosi diagnózis, arról értesítenünk kell a biztosítót. Az asigura.ro összehasonlító portál ajánlatai szerint például egy 90 napra szóló amerikai utazás biztosítása 90 lejtől 218 lejig terjed, miközben ugyanez Görögországra 64 lejtől 173 lejbe kerül. Az ajánlatok 10 ezer eurós biztosított összegre szólnak és a táblázatokba foglalt kockázatokat fedik le.

Milyen kockázatok biztosíthatók?

Az utazásbiztosítások esetén standardnak tekinthető minden balesetből származó káreset, ide tartozik a haláleset is, illetve az ügyfél hazaszállítása. Fontos megjegyezni, hogy csak sürgősségi beavatkozásokat fedez a kötvény, hosszan tartó kezelés esetén, amint az ügyfél szállítható állapotba kerül, úgy a biztosító elintézi a hazaszállítást, a további kezelést pedig már az otthoni egészségügyi biztosításunk fedezésében kell végezni – tudtuk meg a szakértőtől.A prémium opciók között olyanokat találunk, mint: poggyászbiztosítás, elektronikai cikkek biztosítása, magasabb szintű fogászati kezelés, hazatelefonálás díjának térítése, a kirándulás megszakításával fellépő költségek, stb. Általában ha magasabb biztosítási összeget választunk, az extra opciók automatikusan belekerülnek a megvásárolt csomagba.

Mekkora összegre érdemes biztosítást kötni?

Simpf szerint elsősorban az utazás céljától függ, hogy mekkora összegre kötünk biztosítást: turistaként Európában valószínűleg elegendő a kisebb összeg is, de egy ausztriai síelés esetén érdemes figyelembe venni, hogy egy helikopteres mentés díja 4-5000 euró. "A különbség rövid tartózkodás esetén nagyon kicsit változik, így én azt javasolnám, hogy ezen ne spóroljunk. Egyébként pedig ez a típusú biztosítás nagyon olcsó: egy hét 20 lej körüli összegbe kerül. Másik javaslatom, hogy olyan biztosítót válasszunk, aki megbízható és egy esetleges káresemény esetén nagyobb eséllyel kártérít. Akik évente többször utaznak külföldre, azoknak mindenképpen egy éves kötvényt ajánlanék, mert ennek a díja a periódusra vetítve a legolcsóbb" – fejtette ki a szakember.

Hogyan kell beváltani a kötvényt?

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy ha kirándulásunk során balesetet szenvedünk, első dolgunk az kell legyen, hogy értesítjük a biztosítót, ezért érdemes magunknál tartani a kötvény másolatát. Ezután a biztosító külföldi partnere regisztrálja a káreseményt és értesíteni fog a további teendőkről. "Amennyiben valamilyen okból kifolyólag magunk oldottuk meg a problémát, úgy is általában 48 órán belül értesítenünk kell a biztosítót a káreseményről. A legszerencsésebb, ha egy olyan intézménybe irányítanak, ahol az együttműködés a biztosítóval gyors és elsősorban ismert. Vannak olyan országok, ahol mindenképpen mi kell kifizessük a díjat és az orvosi, illetve pénzügyi bizonyítékok bemutatását követően utólag történik a kártérítés. Fordítsunk figyelmet arra, hogy minden recept, nyugta megmaradjon, hisz csak ezekkel tudjuk az igénylésünket benyújtani" – fogalmazott.

A biztosított összeg az a maximális össszeg, ameddig a biztositó kártérít. Az ezt meghaladó költségeket az ügyfél kell állja. Amennyiben kevesebbe kerül, úgy ez az összeg nem használható fel a jövőben.

Mikor utasíthatja vissza a biztosító a kár megtérítését?

A közhiedelemmel ellentétben biztosítónak nem érdeke nem kártéríteni az ügyfelet – emelte ki Simpf Norbert. Ennek oka, hogy így elveszíti az ügyfelét, a kártérítést pedig minden esetben vizsgálat előzi meg azzal a céllal, hogy elkerüljék a visszaéléseket. "Sokan a baleset miatt felfokozott lelkiállapotban vannak és támadásként értelmeznek minden információszolgáltatásra vonatkozó kérést. Ezért érdemes megbízható, likviditási gondokkal nem küzdő partnert választani, helyesen kitölteni az igénylést és nem hallgatni el semmi lényeges háttérinfót" – emelte ki. Ugyanakkor mégis sok esetben előfordul, hogy nem fizeti ki a biztosító a kárt. A leggyakoribbak a következők:- előzőleg ismert betegség, vagy kezelés nem feltüntetése a kérésen

– rutin orvosi vizsgálatok, kezelések

– tervezett beavatkozás, operáció

– homeopátia, alternetív gyógymódok

– alkoholos, drogos befolyásoltság esetén

– versenyen való résztvétel, pályán kívüli sielés

– erőszakos/tiltott cselekmény közben szerzett sérülések

– öngyilkossági kísérlet

– plasztikai műtét

– szülés, vetélés, születésmegszkítás

– szexuális úton terjedő betegségek

– vis major esetek: háború, tüntetés, természeti katasztrófa

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!