Kevesen teszünk félre, és rendszertelenül

2013. április 18. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai lakosság felének egyáltalán nincs megtakarítása, akiknek van is legtöbben arról számoltak be, hogy tavaly apadt a számla összege. De milyen célból spórolunk, és hogy tesznek félre az elváltak?

Az európaiak 30%-a nem rendelkezik megtakarítással – derül ki az ING nemzetközi kutatásából. Tizennégy országban, köztük Romániában végezték a kutatást, mindenhol körülbelül ezer főt kérdeztek meg tavaly novemberben, az eredményeket súlyozott átlag segítségével kapták. Kiderült, Romániában a lakosok 48%-ának nincs egyáltalán megtakarítása – ezzel a résztvevő országok közül a legrosszabb eredményt értük el.

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy hogyan spórolnak az európaiak. A válaszadók 53%-a a szabadidős tevékenységekre összeget csorbította meg a 2012-es év során, vagyis pénzhiány esetén kevesebbet ment moziba vagy sporteseményekre, és ritkábban járt vendéglőbe. 46% válaszolta azt, hogy a ruházati termékeken, vagy a cipőken spórol, míg az internet- és mobilszámlákat 23% próbálja visszaszorítani.

Érdekesség, hogy a ruházati terméken spórolók aránya magasabb a nőknél (53%), az olaszoknál (62%) és a családosoknál (50%). A válaszadók 31%-a mondta azt, hogy nem kellett „megszorításokat” végrehajtson az elmúlt időszakban – az arány Németországban a legmagasabb (51%) és Spanyol-, illetve Olaszországban a legalacsonyabb (17%). Azt is megkérdezték, hogy mennyire elégedettek az európaiak a megtakarításaik szintjével: a rangsor élén a hollandok végeztek, de a németek, és a luxemburgiak is magabiztosak. Románia a tízedik helyet foglalja el az „elégedettségi-listán”, Franciaország, Szlovákia, Csehország és Olaszország is utánunk következik. Tavaly ebben a tekintetben még az ötödikek voltunk, így Lengyelország után a legnagyobb esést mutatja az ország. A megtakarítások szintjének az összehasonlítása az előző évihez képest hasznos mutató, arra utal, hogy mennyire érték pénzügyi kihívások a háztartásokat. A britek és a törökök növelték a legnagyobb mértékben a megtakarításaikat az elmúlt 12 hónapban. A megtakarítási barométer másik végén Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot találjuk, ahol 2012 októberében 10,4%, 26,2% illetve 11,1% volt a munkanélküliségi ráta, így érthető a csökkenés. Bár Romániában jóval alacsonyabb az állástalanok aránya, a legtöbben (37%) nálunk is azt válaszolták, hogy apadt a megtakarítási számla összege.

Az International Survey on Savings 2013 szerint csak az európaiak 49%-a tudná három hónapig fedezni a kiadásait a megtakarításaiból. Romániában a válaszadók mindössze 40%-a mondta azt, hogy van egy negyed évre elegendő tartaléka, ez a legalacsonyabb arány a felsorolt országok közül.

A legtöbben azt nyilatkozták, hogy nem rendszeresen takarítanak meg, hanem akkor tesznek félre, amikor tudnak. Romániában mindössze a lakosok 11%-a tud rendszeresen félretenni (az átlag 17%), 61% rendszertelenül takarít meg, míg 28% egyáltalán nem tudja bővíteni a banki betétjeinek az összegét. A kutatásból kiderült, hogy az elvált emberek 44%-ának nincs megtakarítása, míg az átlagfogyasztók esetén ez az arány 30% volt. Az elváltak nagyobb arányban válaszolták azt is, hogy nincs elég pénzük háromhavi létfenntartásra (38% a 49%-os átlaghoz képest.)

Mire spórolónk?

Az ING felmérése szerint az európaiak 31% azért takarít meg, hogy sürgős, váratlan helyzetek esetén legyen hová nyúlni. Gyerekeik számára csak 11% spórol, míg lakásvásárlás céljából csak 10%. 25 év alatt a megkérdezettek 17%-a oktatásra zsugorgat, 25-34 év között a lakásvásárlás a vezető ok, 34-44 között a gyerekeik számára tesznek félre a legtöbben (22%).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!