E-Fit: akár ebédszünetben is karcsúsodhatunk

2013. április 15. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korszerű berendezés elektromos izom-stimulációt használ, amely 20 percbe sűrít egy másfél órás edzést. Olyanoknak találták ki, akiknek nem elég a nap 24 órája. És csábító befektetés is egyben. (X)

Ambiciózus tervekkel vágtak neki idén januárban a romániai piac meghódításának és úgy tűnik, a kezdeti érdeklődés felülmúlta a várakozásokat. A Papp János vezérlete alatt kifejlesztett magyar terméket már 13 országban, köztük Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Ausztriában is forgalmazzák, az eladások pedig az elmúlt 12 hónapban 650%-ot növekedtek nemzetközi szinten. És hogy miről is van szó?

Az E-Fit egy speciális sporteszköz, amely tömör izommunkát és fokozott zsírégetést eredményez használói körében. A berendezés egy elektromos izom-stimulációs rendszeren alapszik (EMS), lényege, hogy egy speciális elektródákkal ellátott öltözet segítségével a test összes izomcsoportját képes mozgásba hozni, az ingerület átvitelhez pedig alacsony erősségű és pontosan irányított mikro áramot használ. A készülék egy speciális, tíz elektródapárral ellátott edző-ruhából és egy feszültséget és frekvenciát szabályozó korszerű kezelőpultból áll. Az elektródák mindig az adott izomcsoportnak megfelelő méretűek és alakúak, így biztosítva a tökéletes hatást. Nem kell megijedni ugyanakkor attól, hogy "áramot vezetnek a testünkbe": az izmok elektromos stimulációjának története egészen 1791-ig, Luigi Galvani kísérletéig nyúlik vissza. Azóta számtalan kutatói vizsgálat, orvosi és sporteredmény bizonyította hatékonyságát, a technológia az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi Hivatalának Étkezési és gyógyszer osztályán is bejegyzésre került, mint elismert terápiás módszer – olvasható a cég weboldalán. Ahhoz, hogy a technológia az E-Fiten keresztül sportolási célt is szolgáljon, Papp János sokéves kutatási-fejlesztési munkájára volt szükség. "A technológiát alapvetően orvosi céllal fejlesztették ki, tulajdonképpen megtanítja az izmoknak, hogy kapcsolják be a tudatos vezérlést. Mellékhatásként ez az edzések során is megjelenik, mert a mozgás sokkal koordináltabb lesz, sokkal több izom-ideg kapcsolat alakul ki, ezáltal egy hétköznapi tevékenység, például egy toll felemelése is nagyobb izommunkát fog igényelni, mint korábban, illetve az anyagcsere folyamatok is fokozódnak" – mesélte megkeresésünkre a fejlesztő.

M

iért hatékonyabb?

A fárasztó technológiai információdömpinget mellőzve megpróbálunk egy egyszerűsített képet festeni a gép által kifejtett hatásokról. A legfontosabb ismérve, hogy "virtuális súlyokkal" nehezíti a sportoló mozgását: egy tevékenység többszörösen nehezebbnek tűnik a stimulációk hatására, mint valójában, ezáltal az izmok is jobban fejlődnek. "Egy program 20 percig tart, de ez másfél-két órás normál edzésnek felel meg, sőt, még annál is hatékonyabb, mert itt egy edzés alkalmával az összes izomcsoportot meg tudod mozgatni, miközben a fitness termekben egy-egy alkalommal csak egy izomcsoportra helyezik a hangsúlyt. Papp János fejlesztő részletezte, miben rejlik még a hatékonyság titka. Elmondása szerint a normál edzéseknél az izomrostok fokozatosan kapcsolódnak be a mozgásba, és el kell teljen 15-20 perc, mire a sportoló elér egy bemelegedett izomállapotot, amikor már tudatosan munkára tudja fogni izmai 60-70%-át. "Az E-Fitnél viszont már az első pillanattól fogva az impulzus az izom teljes mélységét eléri és mozgásba kapcsolja azt. Emiatt lerövidül az edzésidő, mert rögtön az elejétől az egész tested összes izma munkára van fogva. Tulajdonképpen be van sűrítve az edzésidő, az anyagcsere is felgyorsul, ami elősegíti, hogy a lerakódott salakanyagok kiürüljenek. A szervezet elkezdi lebontani a zsírsejteket, az izmok pedig fejlődni kezdenek. A rehabilitációs szakasz, tehát amíg a sejtek visszatérnek nyugalmi pozíciójukba, egy normál edzésnél olyan 48-60 órát vesz igénybe. Ezzel a géppel kiegészített edzésnél a fokozott anyagcsere-folyamatok 70-75 óra alatt zajlanak le. Tehát ugyanazt a táplálkozási rutint tartva is formálódik, izmosodik és fogy a szervezet" – mesélte Papp János.

Kiemelte, hogy az E-Fit lehet önálló edzésforma is, de sokszor kiegészítésként szolgál más edzésekhez, így a normál kardió, vagy súlyzós edzés is sokkal hatékonyabb lesz. Hogy miért? A sportolók izmai az évek alatt adaptálódnak a megszokott terheléshez, ezért nehéz fejlődést elérni. Az E-Fittel azonban egy teljesen újfajta terhelést lehet generálni, ráadásul a mikroportok folyamatosan változtatják az impulzusok frekvenciáját és ez által nem alkalmazkodhatnak hozzájuk az izmok. A másik komoly előnyt a személyre szabottság jelenti: a programot személyi edző vezeti, aki csak egyetlen ügyféllel foglalkozik, így az ő kívánalmai, igényei és sajátosságai szerint szervezi meg a tréninget.

Milyen volt az edzés?

"Lazábban kezdtük, hogy szokjam az érzést, ahogy minden izomcsoportom bizsereg. Lentről felfele haladtunk, először az alsó izomcsoportokat dolgoztuk meg, gyengébb bizsergetéssel, majd amikor már jobban belejöttem, ráerősítettek a gépre. Ilyenkor enyhe rázó érzés volt, de kellemes, nem zavaró. Egy fekvőtámasz ezekkel az impulzusokkal körülbelül tíznek ért fel. Általában 40-50 fekvőtámaszt tudok csinálni, de most csak nyolcat bírtam, de azok nagyon intenzívek voltak. Bármilyen mozgás, amit csinálsz, normál tornagyakorlatokat, 3-4-5-ször intenzívebbnek tűnik ezzel a géppel. Nagyjából ebben rejlik az egésznek a titka. Nagyon kellemes érzésem van, most az edzés után. Úgy érzem magam, mintha egy órát szaladtam és sportoltam volna." (Vincze Tamás)

Mi jelenti a célpiacot?

"Bukaresti és kolozsvári központtal szeretnénk jelen lenni Romániában. A kolozsvári iroda már összeállt, megvan a helyi csapat, Bukarestben még keresünk értékesítési kollégát, aki jó kommunikációs készséggel és kiváló helyismerettel rendelkezik. Első körben tehát az erdélyi és a bukaresti térséget szeretnénk lefedni, a későbbiekben pedig országos szintű jelenlétre törekszünk" – avatott be terveibe Mónus Gyula , a romániai igazgató. A terjeszkedés nem franchise rendszerben történik, hanem egy brand-kiépítés van folyamatban: olyan vásárlókat keresnek, akik az E-Fit márkája alatt működtetik a berendezést. Potenciális vásárlók közé a fitness-termek, a wellnes funkcióval kibővített hotelek, dedikált wellness központok, vagy akár olyan szépségszalonok is tartoznak, amelyek az egyszerű manikűrnél többet szeretnének nyújtani a vendégeiknek. "Egy szauna, szolárium, masszázs mellett teljesen elképzelhető egy hasonló szolgáltatás beépítése. Nincs szükség túl sok berendezésre: kell egy 15-20 négyzetméteres, önálló helyiség, azért, hogy nyugodt körülmények között tudjon edzeni a vendég, de vannak olyan fitness-termek ahol nem is tartják külön teremben az edzést, hanem a többiekkel egy térben szervezik meg azokat" – közölte a romániai vezetőség.

A másik meghatározó célpiacot a Romániában még kevésbé honos egyéni stúdiók jelentik. "Egyéni vállalkozók érdeklődésére is számítunk, akik kisebb szalonokat működtetnének a berendezéssel. Ez a formátum Nyugaton és Magyarországon már nagyon népszerű. Mivel az edzés csak 20 perc, a vendég a testmozgásra átöltözéssel és zuhanyzással együtt legtöbb háromnegyed órát kell szánjon. Személyre szabott edzést kínál és időben is teljesen betervezhető, összeegyeztethető a napi életritmusoddal. Előfordul olyan is, hogy multi cégek többalkalmas csomagra fizetik be az alkalmazottaikat, akik ebédszünetben, az irodaépület aljában edzenek" – mesélik a cégvezetők.

H

ol itt a biznisz?

Az üzleti lehetőség pedig a piaci résben rejlik, hiszen Romániában szűz piacról beszélünk. "Ha a potenciál és a szemlélet hasonló mint Magyarországon, akkor nagy lehetőség van ebben az üzletágban" – véli Mónus Gyula.

Az E-Fitre fordított befektetés pedig rekordgyorsan megtérül: 50%-os kihasználtság mellett is mindössze 4-6 hónapra van szükség ahhoz, hogy profittermelőre váltson a szerkezet. A cégvezetők szerint, ha valaki egyéni stúdióban gondolkodik, annak kialakítását pár ezer lej kezdeti beruházással meg lehet oldani, de ez természetesen változhat attól függően, milyen igényei vannak a vállalkozónak.

Mikor nem ajánlott a használat?

Ellenjavallt szív és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek, magas láz, vérnyomás-problémák, bőrbetegségek, fémimplantátumok esetén. Ezekben az esetekben azonban orvosi konzultációt követően születhet orvosi vélemény arról, hogy az illető személy számára nem jelent veszélyt az edzés. Tilos használni peacemaker, vagy bármilyen elektronikai implantátum, terhesség, illetve epilepszia esetén. A vendégek az edzések kezdete előtt aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben saját felelősségükre vállalják, hogy nem rendelkeznek a felsorolt betegségek vagy állapotok valamelyikével.

Ha kérdése van és érdekli az üzleti lehetőség, vagy meglepné párját egy E-Fit géppel, írjon a romániai vezetőségnek az [email protected] e-mail címre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!