Életszínvonal-rangsor: mi rejlik a helyezések mögött?

2013. április 12. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy port kavart a Gândul listája, mely szerint Temes megye az ország legjobb helye. Mi alapján készült a rangsor, kik az egyes kategóriák éllovasai, és hol vitathatók a használt módszerek, adatok?

Temes megyében a legjobb élni az országban – derül ki a Gândul nagy port kavart, átfogó elemzéséből. A kutatás egyik nagy meglepetése, hogy Temes megye, Bukarestet is megelőzve, annak ellenére áll az első helyen, hogy a főváros a hét mutató közül öt esetben maximális pontszámot ért el, Temes megye viszont egyik kategóriában sem győzött. Ilfov megye a harmadik, Szeben a negyedik, Kolozs megye az ötödik helyet foglalja el a Gândul életszínvonal-listáján. Az utolsó helyen Vaslui megye található. Maros megye a 12-ik, Hargita a 22-ik, Kovászna a 31-ik helyen végzett a 41 megye és a főváros „versenyében”.

Nézzük meg, milyen módszertan alapján készült a tanulmány, kik az egyes kategóriák győztesei, hol nem értünk egyet a használt adatokkal, az ábrákon pedig a legjobb öt és a sereghajtó öt megye mellett feltüntetjük a magyarlakta megyék mutatóit is.

A metodológia

A napilap hét gazdasági-szocális mutató alapján pontozta az ország megyéit: a 2012 decemberében regisztrált munkanélküliség ( Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség – ANOFM ), a 2012 decemberében jegyzett átlagfizetés ( Országos Statisztikai Hivatal – INS ), a prognosztizált 2013-as GDP/fő ( Országos Előrejelzési Bizottság ), a 2010-ben kimutatott várható élettartam (INS), a közművesített háztartások 2011-es aránya, a 2011-es bűnözési ráta (a 100 ezer lakosra jutó elítéltek száma, INS) és a városi zöldövezetek 2011-es területaránya (INS) szerint készítették el a rangsort. E szempontok szerint minden megye 1-től 42-ig terjedő pontszámot kapott, annak függvényében, hogy a 42 közigazgatási egység közül az említett mutatók szerint hányadik helyet foglalja el. Az első hely, azaz az országos szintű legjobb teljesítmény az adott kategóriában 42 pontot ért. Abban az esetben, ha két megye ugyanúgy teljesített egy mutató szerint, ugyanazt a pontszámot kapták.

A végső pontszámot a következő módszer alapján számolták ki: a munkanélküliség 15%-ot, az átlagbér 15%-ot, az egy főre eső, 2013-ra prognosztizált GDP 20%-ot, a várható élettartam 12,5%-ot, a közművesítés arány 15%-ot, a zöld területek aránya 7,5%-ot nyomott a latba. A napilap úgy számol, hogy Románia lakossága 19 043 767 fő, területe 238 391 km2, vagyis a népsűrűség 79,9 lakos/km2, a munkanélküliség 5,59%-os, a nettó átlagbér 1538 lej, a születéskor várható élettartam 73,4 év, az ország városaiban összesen 22 451 hektár zöldövezet van, 100 ezer lakosra 223 elítélt jut, a GDP/fő 6826 euró, a közművesítés aránya pedig 65,1%.

Munkanélküliség

A kategória győztese Ilfov megye, az itt lakók nem ütköznek nehézségekbe akkor sem, ha elveszítik állásukat, könnyen találnak másikat. Mindössze 1,83%-uk állástalan – az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség adatai szerint. A lista végén Vâlcea megyét találjuk, 10,48%-kal.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Gândul adatai csak a regisztrált állástalanokra vonatkoznak, a munkaerő-elosztó hivatal ugyanis csak ezeket tartja számon, míg a statisztikai intézet (INS) által mért mutató az országban élő összes munkanélküli számát mutatja, és a rátát az aktív és a foglalkoztatott lakosság arányából vezeti le.

Átlagbér

Egyértelműen Bukarestben keresnek a legtöbbet a lakosok, itt van a legtöbb országos, illetve nemzetközi cég székhelye is. A 2152 lejes fővárosi átlagbér 614 lejjel haladja meg az országos átlagot. Hargita megye viszont az utolsó helyen szerepel, az 1064 lejes nettó átlagfizetés 474 lejjel marad el a romániai középarányostól.

Ez az adat kiverte a biztosítékot Hargita megyében, H argita Megye Tanácsának Elemző Csoportja A jövedelem nem csak bérekből áll címmel adott ki közleményt , amelyben kijelentik: nem szabad egyetlen mutatót kiragadni és az alapján messzemenő következtetéseket levonni a lakosság jólétére, jövedelemszintjére vonatkozóan, mert az megtévesztő lehet.

A lakosság jólétét a jövedelmek befolyásolják, nem a bérek – jelentette ki András Zoltán , Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportjának vezetője április 11-i, csíkszeredai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a valóság sokkal árnyaltabb, mint ahogyan azt a statisztikai adatok mutatják. „A bér csak az egyik jövedelemforrás, számos más, nem bér (sőt akár nem pénz) jellegű bevétele lehet egy egyénnek, háztartásnak vagy közösségnek. Ilyen például a mezőgazdasági művelésből származó bevétel, aminek egy háztartáson belül költségcsökkentő, illetve megtakarítás-ösztönző hatása lehet” – magyarázta. Az agrártevékenységgel kapcsolatos jövedelmek jelentős bevételi forrásként jelennek meg a Hargita megyei háztartások büdzséjében, ezek 2011-ben 61,4 millió eurót jelentettek, ami egy főre vetítve is közel 200 euró. Egy másik jelentős tényező, hogy a statisztikai adatok szerint 23 aktív vállalkozás jut például 1000 főre, ezzel a megye a 10-ik helyet foglalja el az ország megyéinek rangsorában. Lényeges szempont az is, hogy a megye gazdasága a helyi kis- és közepes vállalkozásokra épül, és ezek a cégek nem tudják biztosítani a multinacionális cégekkel versenyző bérszínvonalat, de ez a modell hosszabb távon kifizetődőbb a gazdaság számára, mert a jövedelem helyben marad.András Zoltán elmondta, hogy Hargita megye országosan első a banki betétek és hitelek arányát tekintve. Mint rámutatott, a pénzintézeti betét/hitel arány a megyében 130%, ez Szeben megyében is csupán 110%, Bukarestben 107%. Ami a munkaerő termelékenységét illeti, nevezetesen azt, hogy egy foglalkoztatott mekkora értékben állít elő javakat és szolgáltatásokat, Hargita megye a 29-ik az ország megyéinek rangsorában. (közlemény)

Zöldövezetek

Itt abszolút győztest lehet hirdetni a napilap szerint, az ország 22451 hektárnyi zöldövezetéből 4807 a fővárosban van az INS adatai szerint. Ebbe a kategóriába a közparkok, játszóterek, sportbázisok számítanak bele. Egy megjegyzésünk azért itt is lenne a Gândul cikke kapcsán, ugyanis abszolút értékben, és nem arányosan számoltak ki az eredményeket, azaz nem vették figyelembe, hogy az egyes megyékben mekkora a városok területe. Így egyértelmű, hogy Bukarest győz, hiszen önmaga egy város, és a nagyobb területtel, vagy nagyobb városokkal rendelkező megyék is egyértelműen lépéselőnybe kerültek.

A rangsor alapján még így is Maros megye erős pontjának tekinthető a zöldövezetek magas aránya, 621 hektár zöldterületnek örülhetnek az ott élők. A megye legfontosabb befektetője egyébként az E.ON Energie és az E.ON Distribuţie , együtt több mint 5 milliárd lejes forgalmat bonyolítottak le 2011-ben, és több mint 4 ezer embernek adnak munkát.

Bűnözési arány

A statisztikák szerint Ilfov megye az ország legbiztonságosabb helye, itt 2011-ben 100 ezerből csak 85 lakost ítéltek el véglegesen. Hunyad megye található a lista végén, itt 100 ezer emberre 369 elítélt jut. Itt az a kérdés merülhet fel, hogy valóban a legjobb mutató-e a közbiztonságra az elítéltek száma, ugyanis az, hogy kevesen kerülnek börtönbe, akár azt is jelentheti, hogy az adott megyében az igazságszolgáltatás foghíjas, és a bűnözők egy része szabadlábon van.

A közművesítés aránya

Itt is a főváros vezet, a lakások 99,6%-a közművesített – bár az eredmény itt is csalóka, ugyanis Bukarest, mint város nem foglal magába falusi településeket is. A kételyeink jogosságát bizonyítja az is, hogy nem Ilfov megye, hanem Brassó következik a sorban a főváros után, amelyet Temes követ a dobogón.

Kovászna megyében a háztartások 30%-a nincs közművesítve, de a Gândul rangsorolása szerint még így is ez számít az életszínvonal-teszt 31-ik helyét elfoglaló megye legerősebb pontjának: 25 pontot kapott a 42-ből. Kovászna megyében egyébként a Domo számít a legnagyobb beruházónak 165,4 millió eurós forgalommal, 1570 alkalmazottal.

GDP/fő

Az Országos Előrejelzési Bizottság úgy látja: idén is Bukarestben lesz a legmagasabb az egy főre eső hazai össztermék, és meg fogja haladna a 16 ezer eurót, vagyis 9553 euróval lesz több, mint az országos átlag.

Várható élettartam

Az INS bő két évvel ezelőtti adatai szerint a fővárosban születők élnek majd a legtovább, várhatóan 75,7 évet, míg Szatmár megyében a mutató csak 70,5 év, ami komoly egyenlőtlenséget jelent egy országon belül.

Kolozs megye 74,8 évvel a harmadik legjobb ennek a mutatónak a tekintetében, a megye amúgy sem panaszkodhat az ötödik helyre, még akkor sem, ha a bűnözési arány húzta le az átlagot. A Gândul a MOL Romániá t említi a megye legfontosabb befektetői között, 2011-ben 740 millió eurós forgalmat bonyolított le. Az Ursus is jelentős beruházó a maga 261,4 millió eurós forgalmával.

A Gândul itt elérhető cikkét a napilap szerkesztőségének írásos beleegyezése nyomán szemléztük. Az itt megjelenő írás nem a napilap cikkének pontos fordítása, hanem annak kivonatolása és kontextusba helyezése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!