Felemás az új roncsautó-program fogadtatása: roham vagy pangás lesz?

2013. április 11. – 05:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új névvel, egyetlen, átruházható 1500 eurós értékjeggyel várhatóan májusban rajtol el a tíz évnél öregebb autók lecserélését támogató program. Nehezebb lesz vevőt találni a kuponokra.

Hamarosan rajtol az idei roncsautó-program, amit több fajta autóra terjesztenek ki, az eddiginél nagyobb összeg jár egy leadott gépkocsiért, viszont új autó vásárlásakor csak egyetlen jegyet lehet majd használni. Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter kedden azt mondta, az már biztos, hogy az eddigi 3800 lejes értékjegy helyett 1500 eurós (vagy ennek megfelelően 6500 lejes) vouchert fognak kapni a tíz évnél öregebb autóikat lecserélő magán- és jogi személyek.

Mégis átruházhatóak lesznek az értékjegyek

A hírek eddig arról szóltak, hogy a szaktárca az idén be akarja vezetni, hogy csak azok cserélhetik le a tíz évnél öregebb autóikat, akik legalább egy éve birtokolják azt, és csak azok használhatják fel az értékjegyeket, akik leadták a gépkocsit. Victor Pont a kormányfő korábban úgy vélekedett, hogy a kedvezményes értékjegyek beváltására kizárólag a tulajdonost kellene feljogosítani, ugyanis ha ők túladhatnak a kuponokon, az a feketepiac kialakulásához vezet, ami „se nem szabályozott, se nem adózik, egyszóval illegális”.

Rovana Plumb viszont most kijelentette, biztosan gazdát cserélhetnek a kuponok, mert „nagyon sok állampolgárnak nincs meg rá az anyagi lehetősége, hogy új autót vásároljon egyetlen értékjegy felhasználásával”. A voucherek 2010 óta cserélhetnek gazdát, azóta ugrott meg a program iránti érdeklődés. Kereskedők szerint a másodlagos piacon 1000-3000 lej közötti összegért adták el a 3800 lejes értékjegyeket. Azonban míg eddig ebből akár hármat is felhasználhattak az új autót vásárlók, idéntől csak egyetlen kupont fogadhatnak el a gépkocsi-kereskedők. Jó hír viszont, hogy mostantól a tíz évnél öregebb Euro 3-as gépkocsikat is le lehet majd cserélni, eddig csak a non-eurós, Euro1-es és Euro 2-es autókat adhatták le. A programot szabályzó törvénytervezetet április 15-én teszik közzé a minisztérium honlapján, egy hétig lesz közvitán, majd miniszteri rendeletként fogják elfogadni.

Mekkora összeget különítenek el erre a célra?

Rovana Plumb kijelentette, még nem döntöttek az idei büdzséről, de valószínűleg a tavalyihoz hasonló keretet irányoznak elő: „körülbelül a 2012-essel egyenlő, de semmiképp sem nagyobb lesz az összeg”. A Környezetvédelmi Alap tavaly 171 millió lejt különített el a 10 évesnél régebbi autók forgalomból való kivonására. Ebből 153,89 millió lejt költöttek el.

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium által közzétett adatok szerint a Roncsautó 2012 program keretén belül begyűjtött gépjárművek száma jóval elmaradt az előző évek teljesítményétől. Tavaly 45 ezer darab, tíz évnél öregebb roncsautót vontak ki a forgalomból, azaz megközelítőleg naponta 345 darabot. Az előző két évet felölelő időszakban összesen 305 964 darab autót „daráltak be”. A program keretén belül vásárolt új gépjárművek száma is jelentősen csökkent az előző évekhez képest. Míg az előző két évben roncsautó-jegyeket felhasználva egy munkanap alatt átlagosan 212 darab új autót vásároltak, addig tavaly csupán 90 darabot. A Hotnews szerint a csökkenés természetesen arra is visszavezethető, hogy a programra előirányzott pénzalap is a felére apadt. Az értékjegyet egyébként megyékre lebontva osztják szét, aszerint, hogy az adott megyét milyen sűrűn lakják.

Változik a program neve

Plumb arról is beszélt, hogy a roncsautó-programot többé nem „ráblának” fogják hívni, ugyanis további kedvezmények bevezetését tervezik. Azt már biztos, hogy az elektronikus autókat vásárlók további 2500 eurós kedvezményt kapnak, de emellett a szaktárca további lépésekre is készül, hogy csökkentse a romániai autók széndioxid-kibocsátását – mondta a miniszter, aki azonban nem árult el további részleteket a plusz diszkontokról, mint ahogy a program nevét sem jelentette be, csak annyit mondott, hogy három verzióból választanak majd.

Környezetvédelem vagy gazdaság?

Egyes civilszervezetek azon túlmenően, hogy megkérdőjelezik a program hatékonyságát, nyíltan kijelentik, hogy az egész hercehurca nem a környezet védelmét hivatott szolgálni, hanem a hazai autóipar újbóli fellendítését. Ez a vádjuk jogos lehet, ugyanis a statisztikák szerint a megvásárolt gépjárművek közel fele hazai gyártású.

De mit szólnak a változásokhoz az elfogadóhelyek?

Szilágyi Ernő , a marosszentannai Autoszileon cég ügyvezetője nem számít kirobbanó érdeklődésre az újrainduló program kapcsán, azt mondja, egy új autó megvásárlásakor túl alacsony az 1500 eurós értékjegy. „Amikor még három vouchert lehetett felhasználni, ezek összértéke elérte a 2400 eurót. Elég nagy a különbség, ezért az érdeklődés sokat fog csökkenni. Tavaly hetven kocsit adtak le, lett volna többre is igény, de csak ennyi értékjegyet kaptunk. Pár-száz euróért az emberek most nem fogják lecserélni az autóikat.”

Ha azzal a logikával számolunk, hogy eddig a roncsautók tulajdonosai a 3800 lejes értékjegyeket körülbelül 2 ezer lejért adták el a másodpiacon azoknak, akik új gépkocsit akartak vásárolni, akkor most körülbelül 900-1000 euróért fognak tulajdonost váltani az értékjegyek. Egy új autó vásárlásakor pedig az 500-600 eurós kedvezmény nem tűnik annyira jelentősnek. Eddig ennek körülbelül a duplájáról lehetett szó, ugyanis számításaink szerint szinte minden új autó vásárlásakor felmutatták a maximálisan felhasználható három jegyet.

Szilágyi szerint a kuponok átadhatósága nélkül gyakorlatig megsemmisülne a program, ugyanis ritka, hogy a tíz évnél idősebb autókat birtokló személyeknek van anyagi kerete egy drágább, új autó vásárlására, csak használt autókat engedhetnek meg maguknak.

Pózna Dávid , a sepsiszentgyörgyi Ariadne Impex vezetője az előző megszólalóval ellentétben „nagyon-nagy” érdeklődésre, sőt harcra számít, azt mondja, eddig is a kérések 20%-át tudták csak kielégíteni, most is roham lesz, mert túl kevés az értékjegy. „Ha lehet, az 1500 eurós értékjegy még jobban mozgósít” – jelentette ki. A roncsautó-programban résztvevő cég igazgatója hozzátette: egyelőre semmi sem biztos, még nincs hivatalos dokumentum a projekt újraindításáról, ezért nem tud részletekbe menően nyilatkozni, ugyanis gyakran változnak a törvényhozók által tolmácsolt részletek. Pózna megerősítette, hogy jelentősen csökkenne a program népszerűsége, ha az értékjegyet nem lennének átruházhatóak.„Az érdeklődés már most hatalmas nálunk, főleg azok részéről, akik le szeretnék adni az autóikat. Kezdetben még feljegyeztük a telefonszámokat, hogy jelezhessük a program elindulását, de már olyan sok jelentkező van, hogy ezt abbahagytuk, úgy sem tudunk mindenkit kiszolgálni. Tavaly is túl kevés jegy volt, legalább háromszor ennyire volt igény” – mondta el a Pénzcsinálók nak Kelemen Hunor , a székelyudvarhelyi Autogroup Simo részéről. A változások kapcsán kiemelte, az értékjegyek értékesítése lesz nehezebb, nehéz lesz olyat kapni, aki új autót akar vásárolni a jelenlegi piaci körülmények között: a pénzügyi helyzet sem egyszerű, a bank sem ad túl könnyen kölcsönt. „Tavaly ezer lejekért cseréltek gazdát a jegyek, legtöbb kétezerért. Amiatt, hogy csak egy kupont lehet felhasználni, nem tudom pontosan mennyit, de emelkedni fog az ár” – fejtette ki Kelemen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!