Hogyan áll a gazdaságunk Európához képest?

2013. április 10. – 08:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt mérvadó makroökonómiai mutató alapján hasonlítottuk össze az Európai Unió gazdaságait, hogy kiderüljön, ki került ki jobban a válságból, és milyen lábakon álltunk 2012 végén.

Sokszor hallani, hogy Románia gazdasága az EU sereghajtója, politikusaink viszont gyakran büszkélkednek a fegyelmezett államháztartásunkkal, amellyel Európa élvonalába tartozunk. A Pénzcsinálók makrotesztjében az inflációs ráta, a munkanélküliség, az államháztartási hiány, az államadósság és a GDP alapján hasonlítottuk össze a 27 ország gazdaságát, hogy kiderüljön, hogy is állunk valójában Európához képest, és milyen nyomokat hagyott az ország teljesítményén a válság. Ha a regionális versenytársainkhoz képest az elmúlt öt évben kevésbé is álltuk a sarat, a 2012. végi számsor bizakodásra ad okot, Magyarországot például már leköröztük.

Az elmúlt öt év változásai

A teszt első felében annak jártunk utána, hogy fontosabb makrogazdasági mutatóink hogyan változtak 2007 óta, amikor még a pénzügyi-gazdasági válságnak a híre se ért el hozzánk. Az első szempont, az infláció máris hátrányos Románia számára: öt év alatt a hazai fogyasztói kosár szenvedte el a legmagasabb áremelkedést az EU-ban: átlagosan 27,64%-kal drágultak a termékek és szolgáltatások.

Az GDP/fő változása ennél kecsegtetőbb, míg több EU-s tagállam komoly visszaesést szenvedett el, addig Romániában 2012-re enyhén, 6,9%-kal sikerült növelni az egy főre eső bruttó hazai összterméket. Ebből a szempontból tehát átlag felett teljesítünk, pontosabban 12.-ek vagyunk.

Az államháztartási hiány 2007-re mutatott GDP-arányos szintjéhez képest 2011-ben 2,6 százalékponttal nagyobb volt az állami büdzsé bevételei és kiadásai közötti különbség, de ezzel még az élbolyban vagyunk: az EU-ban 2011-ben átlagosan 3,5 százalékponttal romlott az éves költségvetési deficit a négy évvel azelőtt regisztrált értékhez képest. Magyarország 9,4 százalékpontos pozitív különbözete nagyon jól mutat, kár, hogy csalóka: valójában csak a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások államosításának egyszeri bevételéből varázsolták elő, a strukturális deficit jóval magasabb volt.

Románia vesszőparipája a viszonylag alacsony államadóssága, de ez valójában euróban számolva az EU egyik legnagyobb növekedését szenvedte el: háromszorosára nőtt 2011-re 2007-hez képest.

Újabb meglepetés a munkanélküliségi rátánál: 2007-hez képest tavaly csak 9,36%-kal volt több állástalan az országban, ami igen jó eredmény, főleg ha a spanyolok 215%-os arányához viszonyítjuk.

Ha a felsorolt öt makrogazdasági mutató változása alapján készített rangsort összesítjük, kiderül, hogy a válság „nyertese” Németország, Ausztria és Svédország, Bulgária 9., Magyarország 11., míg Románia csak a 23. helyet foglalja el a 27-es listán, még Görögország is előttünk van. A rangsor végén Ciprus.

Gazdasági mutatók 2012-ben

A gazdasági mutatók változása alapján készített rangsor önmagában még nem mérvadó: könnyű sekély munkanélküli-bummal dicsekedni, ha már amúgy is magas volt a ráta, és nem túl nagy eredmény egy amúgy is alacsony GDP/fő-t pár százalékkal felülmúlni. Éppen ezért a 2012 végéről elérhető számadatokat is összehasonlítottuk.A tavaly decemberi éves fogyasztói árszintet a 2011-eshez hasonlítva Románia az EU egyik legmagasabb drágulását érte el.

A GDP/fő még elszomorítóbb, az EU-s átlagnál négyszer kisebb az egy főre eső hazai össztermék, a luxemburgi 82100 eurós szinthez pedig jobb nem is hasonlítani a szerény 6200 eurót. Tavaly még az új GDP-számítási rendszernek köszönhetően is csak 0,7%-kal nőtt a gazdaság, a kormány előrejelzése szerint idén 1,6%-kal nő a gazdaság.

Számításaink szerint 1,5%-os átlagos gazdasági bővüléssel számolva 111 évbe telne, hogy elérjük a jelenlegi német GDP/capita szintet, kár, hogy addig ők nem várnak, hanem évente 1-2%-kal fognak növekedni. „Bízhatunk” a népszámlálási adatokban, melyek várhatóan a GDP/fő jelentős bővüléséhez fognak vezetni.Államháztartási fegyelmezettség tekintetében 2012 második és harmadik negyedévében a középmezőny játékosai voltunk 4,1%-os hiánnyal. Itt tisztábban látszik Magyarország valós helyzete is: a 2011-es rendkívüli többlet után szomszédunk tavaly már 3,5%-os deficittel küzdött.

Államadósság: végre egy mutató, ahol ráverünk Európára, a negyedikek vagyunk a legkevésbé eladósodottak listáján, bár Bulgária mutatói még itt is fényesebbek, Magyarország GDP-arányos adóssága viszont a duplája a hazainak.

Végül a munkanélküliségi rátát méltatjuk: 7% nem tűnik olyan vészesnek, főleg a spanyol 25%-hoz képest. Ezért a makro-adatért azért „köszönet” annak a kétmillió romániainak, aki külföldön próbál szerencsét, és ezért nem „rontja le” a statisztikát.

Összesítés: ha a 2012-es releváns gazdasági mutatókat vetjük össze, 25-ből (két országból nem teljesek az adatok) a 16. helyet foglaljuk el, lemaradva a bolgárok 12. helyezésétől, és felülmúlva Magyarország sereghajtó szerepét. Mily meglepő: a tavalyi adatok összehasonlítása szerint is Luxemburg, Svédország és Németország az Európai Unió legerősebb gazdaságai – a mutatók szintjén (is)!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!