Testbeszéd az üzletben: mindennél többet számít

2013. március 28. – 11:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kéztartás akár a self-brand része is lehet, de bár erős fegyverek, a gesztusokkal ügyelni kell: nem a szándék, hanem az értelmezés számít – mondta az ausztrál sztárszerző, Allan Pease Kolozsváron.

Miért mondanak igent, vagy nemet egy eladási ügynöknek az emberek? Egyre gyakrabban nem a termék minősége dönt, ma már nincsenek exkluzív termékek, könnyen le lehet másolni mások innovációját. Annál többet számít viszont a potenciális ügyfél véleményre az ügynökről, hogy megbízik-e benne, vagy sem. Ezek pillanatnyi reakciók, nem hosszas mérlegelések eredményei. Első benyomásból csak egy van, ezért kell tisztában lennünk azzal, hogy mit jelez a testünk mások felé – mondta el Allan Pease , ausztrál sztárszerző a How to be a people magnet című, kolozsvári konferencián.

Az arc természetes vonalai sok mindent elárulnak – folytatta Mr.Testbeszéd, és példaként hozta fel, hogy egy kutatás során az arcuk különböző részeit botoxszal feltöltő nők beavatkozás előtti és utáni fotói közül a kontrollcsoport többsége fiatalabbnak találta a személyt a második fényképen, de ugyanakkor a legtöbben ekkor hidegnek, kevésbé barátságosnak minősítették az arcát. A rossz benyomás pedig egy eladási helyzetben végzetes lehet. Az információinknak csak a 7-10%-át szerezzük verbális kommunikációval, 60-80% a non-verbális kommunikációból származik. A testbeszéd az emóciós ikonoknak köszönhetően ma már interneten is jelen van, sőt, nélkülük lassan elképzelhetetlen a chat. Nem csoda, hogy a smiley jel az ötödik legismertebb szimbólummá vált – taglalta a non-verbális kommunikációt immár 44 éve kutató szakértő, aki 25 millió darab eladott könyvvel büszkélkedhet, feleségével közös írásait 53 nyelvre fordították le, dolgozott színészekkel, de miniszterelnökökkel is. A testbeszédben nagyon fontosak a kulturális különbségek is. Míg a nyugat-európai országokban a felemelt hüvelykujj egyetértést, vagy jól elvégzett munkát, elsőséget jelent, addig Latin-Amerikában, Nyugat-Afrikában, Görögországban és Oroszországban, valamint a Közép-Keleten támadó szimbólumnak minősül. Közép-Keleten a hüvelykujj felmutatásáért le is tartóztathatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amikor egy más országból, más kultúrából érkező üzletemberrel találkozik valaki, nézzen utána a különbségeknek, a színek, gesztusok, ujjmozdulatok különböző jelentésének.A gesztusoknak nagy erejük van – mondta a testbeszéd-guru, az illető érzelmi állapotáról árulkodnak, de nem ez az elsődleges szempont, hanem az, hogy

a jeleket miként értelmezik mások.

Legyen bár tudatos, vagy tudatalatti egy mozdulat, az ügyfél, a partner, a munkatárs mindenképp jelentést tulajdonít neki, és ez a jelentés a mérvadó. „Nemrég voltam egy temetésen. Az egyik hozzátartozó nagyon szenvedett, de olyan arcot vágott, mint aki megállás nélkül kacag. Mindenki azt találgatta, hogy mitől ilyen boldog” – példálózott Pease. Az előadó a kontrollált testbeszéd hátulütőire is figyelmeztetett: egy mesterkélt mosoly sokszor inkább ellenhatást válthat ki. „Nagy-Britanniában egy televíziós műsor számára készítettünk egy felmérést. Kiderült, hogy az öt év alatti kisfiúk nem tesznek különbséget egy mű-mosoly és egy támadó arcmimika között.”Egy tipikus gesztus akár egy „önmárkázási” szempont is lehet. Angela Merkel t például gyakran látni összetett kézzel, ami a határozottságra utal, és az emberek azt gondolják róla, hogy tudja, hogy miről beszél.

Egy eladási helyzetben – és itt nem csak termékekre, szolgáltatásokra kell gondolni, hanem akár egy állásinterjúra is –, fontos, hogy határozottságot mutassuk, jó benyomást tegyünk. Ezt pedig a határozatlanságra utaló gesztusok elkerülésével lehet elérni. „Statisztikák bizonyítják, hogy egy munkatárs kiválasztásánál a felkészültségi szintnél is többet nyom a latba, hogy a döntéshozónak

szimpatikus-e a jelentkező.

Először el kell ad magad, hogy majd termékeket, szolgáltatásokat is el tudj adni.”

Allan Pease arról is beszélt, hogy egy személy testbeszéde kihat az őt körülvevő emberek közérzetére is. Elvégeztek egy tesztet is ennek kapcsán. Felkerestek egy céget, és öt olyan munkatársat, aki nem sűrűn mosolyog, és gémkapocs segítségével felfelé görbítették egy napra a szájukat. Az illetők tesztoszteron szintje (ami fokozza az agressziót), 40%-kal csökkent, oxitocin szintjük (a boldogsághormon) pedig megugrott. Mi több, nem csak az övéké, hanem a munkatársaké is.

Nem csak az üzleti sikerre, de az egészségre is rossz hatással van a búskomorság – folytatta Pease, aki egy kísérletről is beszámolt, amely szerint sikeresen meg lehet növelni a rákos betegek élettartamát azzal, ha viccet, vidámságot csempésznek az életükbe.

A szomorú arckifejezés kapcsán a szakértő portálunknak megjegyezte, a 30 év alatti romániaiak szinte ugyanolyan gesztusokkal rendelkeznek, mint az amerikaiak, viszont az idősebb emberek arcát komolynak, mogorvának, távolságtartónak találja, utoljára Botswanában tapasztalt ilyet az 1970-es években. „A nyitott tekintet, a lazább testtartás, a mosoly a siker titka. Romániában nagy potenciál van, de az emberek nem elég vidámak, nem mosolyognak, pedig ez az első lépés ahhoz, hogy el tudják adni magukat és a termékeiket.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!