Grapini: etikát teremtünk a vállalkozói közegben!

2013. március 21. – 05:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hotelekre és panziókra kivetendő átalányadó mértéke differenciált lesz a különböző szálláshelyek esetén, és mindenki jól fog járni – nyilatkozta a turisztikai miniszter Kolozsváron.

„2012-ben a turisztikai ágazatban – ide értem a kisebb-nagyobb hoteleket, panziókat – kevesebb adót gyűjtöttek be, mint az autójavító műhelyektől. Hihetetlen, de igaz” – nyilatkozta újságíróknak Maria Grapini , a kis- és középvállalkozásokkal, turizmussal és üzleti szférával kapcsolatos ügyekkel megbízott miniszter csütörtökön, Kolozsváron a Jelentés a romániai vállalkozóról című konferencián.Az átalányadó kapcsán a tárcavezető közölte: szálláshelyek, amelyek az elmúlt évek során egyetlen lejt sem utaltak át nyereségadóként a költségvetésbe, most egy fix összeget fognak fizetni.

„Megállapítottunk pár releváns mutatót, a tervezet szerint adóilleték változni fog aszerint, hogy városi, vagy vidéki szálláshelyről van szó, hány csillagos a hitel, illetve hány margarétás a panzió, mekkora a foglaltsági szint, milyen tevékenységi kód (CAEN kód) alá tartozik a cég. Egy alacsony foglaltsági szintről indulunk, 50%-os kihasználtsággal számolunk a gyógyfürdők és 30%-ossal a többi szálláshely esetén. Így ha egy alacsonyabb összeget is, de mindenki fog fizetni, azok is, akik a rendszerváltás óta még sosem adóztak” – mondta a miniszter, aki szerint az illeték kisebb lesz, mint egy helyesen rögzített forgalom 3%-a, vagy amennyi a tisztességesen bevallott nyereség 16%-a lenne, így mindenki jól jár. „Sok tisztességesen adózó hoteltulajdonos jelezte, örül a javaslatnak, ugyanis kevesebbet kell majd fizetnie, mint a 16%-os adókulccsal, a fennmaradó nyereséget pedig befektetésekre tudja fordítani. Nagyon örülnék, ha a pénzügyminisztérium a jelenlegi formában elfogadná a tervezetünket” – tette hozzá Grapini. Mivel a munkaerő regisztrálása tekintetében is történnek csalások a turizmusban, egy plusz tétellel egészítették ki a törvényjavaslatot. Ha a 2012-es alkalmazotti számhoz képest egy hotel vagy panzió növeli munkakönyves foglalkoztatottjainak számát, minden fő után 0,5%-kal csökken a fix illeték. Az átalányadó szükségességét a miniszter a következőképpen indokolta: „2014-től csökkentenünk kell a társadalombiztosítási hozzájárulás értékét, mert túl nagy nyomás nehezedik a bérekre, emellett az áfa mérséklésének is neki kell látnunk, hogy teljesítsük a kormányprogramban vállaltakat. Ehhez muszáj megadóztatni azokat, akik évek óta csalnak. Végre meg kell teremteni az etikát a romániai vállalkozói közegben. Nemrég a Siemenstől rendeltünk meg ennek kapcsán egy tanulmányt, aminek eredményeit a törvényhozásban fogjuk felhasználni” – zárta a tárcavezető.

Előzmények

Victor Ponta miniszterelnök először januárban beszélt egy tévéinterjúban arról, hogy a kormány elemzi annak a lehetőségét, hogy átalányadót vessen ki a szolgáltatóiparra. A kormányfő arról nem beszélt, hogy mekkora lenne az minimáladó értéke, de a becslések szerint 5 milliárd lej folyna be belőle az államkasszába.Maria Grapini ugyancsak januárban közleményében azt írta, csak egyes panziók, szállodák, bárok, éttermek, szépségszalonok, autómosók, szabóságok és cipőjavítók kell majd átalányadót fizessenek. Főleg azokra a cégekre vonatkozna az új adó, ahol az államnak és a vállalkozásnak egyaránt nagy adminisztratív terhet jelen a jövedelemadó kiszámítása. Ezt annak függvényében szabnák majd ki, hogy mekkora a szolgáltató kapacitása, milyen minőségű a szolgáltatása és milyen díjakkal dolgozik, vagyis nem a nyereség alapján adózná meg őket az állam.Átalányadót már 2010-ben is bevezetett a kormány, az akkori változat minden cégre érvényes volt. Az intézkedés miatt százezernél is több vállalat megszűnt, végül hatályon kívül helyezték az adónemet szabályzó törvényt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!