Gazdagodj családosan!

2013. március 20. – 04:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár ez is lehetne az üzenete Bitai László Pénzügyi kézikönyvének, amelyet hétfőn mutattak be a Kolozsvári Főkonzulátuson. A tartalomból középiskolások versenyezhetnek.

„Az amerikaiak csinálják, a románok nyerik, mi, magyarok pedig keressük a pénzt, és az utóbbi években bizony egyre nehezebben. De nem csak a birtokába jutást nevezzük meg másképp, társadalmanként és korszakonként is változott és változik a pénzhez való viszonyulásunk” – olvasható Bitai László közgazdász, elemző Pénzügyi kézikönyvé nek előszavában. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) gondozásában megjelent könyv bemutatójára hétfőn került sor a Kolozsvári Főkonzulátus rendezvénytermében. Az eseményre rekordsokan voltak kíváncsiak: a hátsó falhoz tapadó tömegnek pótszéksort kellett betenni, hogy a pénzügyi ismeretek mellett valahogy levegőhöz is jussanak.

A szerző előljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az a megoldás, hogy nem veszünk tudomást a pénzről: igenis tudatosan, a lehető legnagyobb szakértelemmel kell hozzáállni személyes pénzügyeink kezeléséhez. A családi malacpersely felhízlalását elsősorban bevételeink növelésével érhetjük el – természetesen a kiadások lefaragása is fontos, de míg ez utóbbi véges, a jövedelemgyarapításnak csak szorgalmunk és lehetőségeink szabhatnak határt. Ennek legjobb módja a tanulás és a gyakorlat ötvözése, önmagunk folyamatos fejlesztése, hiszen – a szerző szerint – egy idő után ígyis-úgyis felszínre kerül a felhalmozott tudás – még a Romániára jellemző „descurcăreţ” környezetben is.

Megtakarításaink kétfelé kell irányuljanak:

jövedelmet termelő befektetések és vésztartalékképzés felé, ez utóbbi legalább hathavi kiadásunkat kell fedezze. Sűrű fejcsóválás kísérte azt a tanácsot, miszerint a cipővásárlás még 20%-os leárazás mellett sem tekinthető vészhelyzetnek. Befektetni sokmindenbe lehet: ingatlanba a kockázatkerülőknek, vállalkozásba a merészebbeknek, értékpapírokba pedig a hozzáértőknek ajánlott. „Vigyáznunk kell, hogy ne váljunk a pénz rabjaivá, és ezt jótékonykodással érhetjük el. Önmagában nem a pénz a cél: családban kell gondolkodni. Más pénzügyi kézikönyvekben nincs meg, hogy társadalomközpontúságra, szolidaritásra kell nevelni a gyerekeket” – hangzott el a bemutatón. A fiatalok tudatos neveléséhez a

Főkonzulátus és az RMKT egy versennyel járul hozzá.

Magdó János főkonzul elmondta a játékszabályokat: a középiskolások április 2-től regisztrálhatnak a www.penzmagnes.ro weboldalon, ahova már fel lesznek töltve a szabályok és a tananyagok. A jelentkezők április 25-én, délután két és négy óra között felelhetnek a megjelenő kvízkérdésekre, a válaszok alapján húsz diákot fognak kiválasztani a döntő fordulóra, ami május 25-én, szombaton kerül megrendezésre Kolozsváron. Az első díj 500, a második 300, a harmadik pedig 200 euró lesz. A szervezők fel fogják keresni az ország magyar középiskoláit, hogy azok partnerségükkel támogassák a versenyt, a vállalkozókra pedig a szponzofelkínálás nemes terhe hárulna.

Az RMKT, a szerzővel együtt, szeretné ezzel a könyvvel segíteni a kedves olvasót úgy elindulni vagy jobban eligazodni a pénz világában, hogy az ne uralkodjon felette, hanem inkább legyen szolgája a célként kitűzött magasabb értékek elérésében. (Szécsi Kálmán, az RMKT elnöke)

Egy röpinterjúban is megkérdeztük a szerzőt a könyvről.

Milyen célcsoporthoz szól a könyv?

– Elsősorban fiataloknak szól, de nem csak. A cél az, hogy mindenki számára közelivé és alkalmazhatóvá váljanak azok az elvek, amelyek segítségével meg lehet alapozni a megfelelő anyagi jólétet.

Mi ihlette, miért gondoltad, hogy szükség lenne egy hasonló könyvre?

– Azt vettem észre, hogy sokaknak hiányos a pénzügyi intelligenciája, és bár gyarapítanák vagyonukat, sokszor nem tudják, mit tegyenek. Sajnos ha valaki szorgalmas és jól végzi a munkáját, még nem jelenti azt, hogy tud mit kezdeni a pénzével, és be is tudja fektetni azt úgy, hogy a céljainak legjobban megfeleljen. Ugyanakkor az iskolai oktatásban is súlyos hiányosságokat látok, a középiskolaiban és az egyetemiben egyaránt, mivel majdnem egyáltalán nem foglalkoznak a személyes pénzügyek oktatásával, pedig ez mindenkit (igen, mindenkit) konkrétan érint, nap mint nap. Ezt a hiányosságot szerettem volna valahogy pótolni, abból a célból, hogy a fiatalok számára elérhetővé váljon a családalapítás és gyermekvállalás, és az anyagiak ne jelentsenek ebben gondot.

Mi olyat tartalmaz, amit más, hasonló „személyes pénzügyi kisokosok” nem?- Nem sok pénzügyi kisokost láttam a piacon az utóbbi időben. Talán a család- és gyermekközpontúság az, amit máshol kevesebbet említenek.

Nem gondolod, hogy a mai, okostelefonos világban és számtalan kiadásoptimalizáló alkalmazás mellett divatjamúlt könyvbe foglalni a tudnivalókat?

– Saját magamból kiindulva: nem szívesen olvasok képernyőn, se nagyon, kicsin pedig még kevésbé. Egy könyvet mindig kényelmesebb olvasni, és nem rontja a szemet sem. Viszont aki a digitális világ elkötelezettje, az is megtalálhatja a könyvet a www.magyarmagnas.ro honlapon, ahonnan ingyen letölthető.

Napjainkban sok képzést is szerveznek hasonló témákban. Mit gondolsz, ez a könyv kiegészítés lehet ezekhez a képzésekhez, vagy esetleg helyettesítheti is azokat?

– Azt hiszem, a könyv jó kiegészítője lehet a hasonló témáju képzéseknek. Semmiképp sem helyettesíthet egy alapos képzést, a könyv célja elsősorban felkelteni a figyelmet a téma iránt.

Ha egy mondatba össze tudnád foglalni, mi lenne a könyvből levonható legfőbb tanulság?

„Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül.” Kölcsey Ferenc

Mennyibe kerül, hány példányt nyomtattak?

– Ezer példányt nyomtattuk, az RMKT-val közösen ütöttük nyélve, mert nekik sikerült pályázaton pénzt nyerniük erre a célra. A könyv öt lejbe kerül, az RMKT-tól is meg lehet vásárolni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!