Forbes-lista: íme a világ leggazdagabb emberei

2013. március 5. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem volt annyi milliárdos a világon, mint idén. Warren Buffett 12 év után lecsúszott a dobogóról, Zuckerberg is nagyot zuhant, Dinu Patriciu pedig eltűnt a listáról, de azért van romániai dollármilliárdos.

A dollármilliárdosokat számba vevő Forbes -lista idei kiadása minden korábbinál több, összesen 1426 nevet tartalmaz. A milliárdosok átlagos vagyona 3,8 milliárd dollár, együttes vagyona pedig 5,4 billió dollár, jócskán meghaladva a tavalyi 4,6 billiót.

Hetvenhárom milliárd dollárra becsült vagyonával már negyedik éve Carlos Slim mexikói üzletember vezeti a világ leggazdagabb embereinek Forbes-listáját. A 73 éves mexikói vagyonát elsősorban telekommunikációs birodalmának köszönheti. Érdekeltségei a pénzügyek, a kiskereskedelem és a nyersanyag-, illetve energiapiacra is kiterjednek. Az utóbbi években külföldön terjeszkedett, résztulajdonosa lett az áruház-üzemeltető Saks társaságnak, valamint a The New York Times Co. kiadónak.

Bill Gates megőrizte a második helyét 67 milliárd dollárra becsült vagyonával. A dobogó harmadik helyén újonc a spanyol divatkonglomerátumot vezető Amancio Ortega , a Zara divatmárka megalkotója, aki egy év alatt mindenki másnál többel, 19,5 milliárddal 57 milliárd dollárra gyarapította vagyonát.Az amerikai Warren Buffett 2000 óta első ízben kimaradt az első háromból, 53,5 milliárdja csak a negyedik helyezéshez volt elég. A világ ötödik leggazdagabb embere Larry Ellison , az Oracle Corp. elnöke, akinek vagyonát 43 milliárd dollárra becsüli a Forbes amerikai üzleti magazin. A hatodik-hetedik helyen a Koch testvérek, Charles és David végeztek, mindkettőjüknek 34 milliárd dolláros vagyona van. Őket az USA-ban a legbefolyásosabb üzletemberekként tartják számon, sok ágazatban jelen vannak: a védelemtől az iparon át a fogyasztási cikkekig.

A nyolcadik helyen a hongkongi Li Ka-shing szerepel, 31 milliárdja a széles körű tevékenységgel rendelkező Hutchinson Whampoa csoportnak köszönhető, főleg az energiaszektorban és a telekommunikációban érdekelt. Kilencedik Liliane Bettencourt , míg a francia Bernard Arnault , a luxuscikkeket gyártó LVMH csoport tulajdonosa 29 milliárd dollárral a tizedik.

138 nő a listán

Az idei listán 210 új név szerepel, a nők száma 138, közülük a leggazdagabb 30 milliárd dolláros vagyonával Liliane Bettencourt, a L'Oréal francia kozmetikai óriáscég tulajdonosa, akinek vagyonát 30 milliárd dollárra becsülik; az újoncok egyike Tory Burch amerikai divattervező. Az Egyesült Államokban 50 milliárdosnő van, Európában 35, az ázsiai-csendes-óceáni térségben pedig 22. A sokgyermekes milliárdosok listáját a 93 éves szaúd-arábiai Szulejman al-Radzshi , az Al-Radzshi (Al Rajhi) bank elnöke vezeti 23 gyermekkel, s ugyanennyit nevel Roman Avgyejev , a Moszkvai Hitelbank tulajdonosa is, de közülük 19 fogadott.

A vesztesek

A Facebook -alapító Mark Zuckerberg 31 helyet esett vissza (a 353.-ra), mivel vagyona a felére, 3,8 milliárd dollárra apadt, az idei lista legnagyobb vesztese azonban Eike Batista brazil bánya-, energia- és hajómágnás, aki a 7. helyről a 100. helyre zuhant vissza.

Soha nem volt ennyi milliárdos

A 27. éve összeállított listán még soha nem szerepelt annyi milliárdos, mint az idein, és még soha nem került fel annyi (210) új név, mint ebben az évben. „Mostanság sokkal könnyebb milliárdossá válni” – állapította meg Randall Lane , a Forbes főszerkesztője, aki a világméretű tőzsdei fellendüléssel és a márkás termékek iránti kereslet megerősödésével magyarázza a milliárdosok számának példátlan megugrását. A Forbes-listán szereplő milliárdosok többsége, 961 önerőből gazdagodott meg, 184 örökölte vagyonát, 281 örökölt vagyont gyarapított tovább. A 2012-es listáról hatvanan kerültek le vagyonuk egymilliárd alá apadása miatt.

A vagyon globális

„A vagyon globális, nem amerikai monopólium” – kommentálta Randall Lane azt, hogy a legvagyonosabb emberek listáját immár negyedik éve egy mexikói vezeti, s hogy a dollármilliárdosok közül „csak” 442 amerikai; 386-an vannak az ázsiai-csendes-óceáni térségből, ezen belül 122-en Kínából, 366-an az európaiak, közülük 110-en az oroszok. Randall Lane azt jósolja, hogy az évtized közepétől több lesz az ázsiai milliárdos, mint az amerikai. Ázsia leggazdagabb embere jelenleg Li Ka-Shing.

A legfiatalabb és a legidősebb

A világ legfiatalabb milliárdosa – 3,8 milliárd dollárral – a 28 éves Dustin Moskovitz internetes vállalkozó, Mark Zuckerberg egykori egyetemi szobatársa. A legöregebb David Rockefeller 97 éves amerikai bankár és filantróp 2,7 milliárd dollárra becsült vagyonnal.Az újoncok között szerepel – hárommilliárd dollárra becsült vagyonnal - Renzo Rosso , a Diesel olasz divatcég tulajdonosa, s az ázsiai országok közül Nepálnak is van már Forbes-listás milliárdosa Binod Chaudhary indiai gyökerű vállalkozó személyében, akinek vagyonát kereken egymilliárd dollárra taksálják.

Romániai milliárdos(ok)

Ioan Niculae , az InterAgro csoport tulajdonosa a leggazdagabb és egyben az egyetlen romániai, aki szerepel a Forbes listáján, 1,1 milliárd dollárra becsült vagyonával az 1268. helyen áll.

„Ioan Niculee az általa vezetett InterAgro mezőgazdasági konglomerátum erős növekedésének köszönhetően kerül fel a listára. Az elmúlt évben 50 millió dollárt fektetett egy kapcsolt energiatermelő erőműbe, ami része a költségcsökkentést megcélzó hosszú távú stratégiájának és egyben célja, hogy a fölösen megtermelt energiát eladja. Niculae magánrepülőgépeket is üzemeltet. Karrierjét állami mezőgazdasági vállalatnál kezdte, csak később indított saját céget. Az üzletember szenvedélyes vadász, szereti otthon tölteni az idejét, az utazások kárára” – írja a Forbes. Dinu Patriciu tavaly még 1,5 milliárd dollárral a 854. helyen állt, idénre viszont kikerült a milliárdos klubból. Vagyona folyamatosan csökken, 2012-ben is 2011-hez képest 700 millió dollártól szabadult meg: két éve még az 540. helyen tanyázott. Frank Timiş , aki 2011-ben még szintén szerepelt a listán 1,1 milliárd dollárral, sem tavaly, sem idén nem került be a Forbes összesítésébe. Az információk forrása: Forbes, MTI, Mediafax

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!