Nem tragédia, hanem lehetőség a fejletlenség

2013. február 26. – 06:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van mibe fektetni Romániában, csak meg kell találni, mire van igény. A zöldprojektek és a termőföld tuti nyerő választás lesz a közeljövőben – tudtuk meg az RMÜE konferenciáján.

Pénteken, Bukarestben került sor a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) idei első konferenciájára. A befektetési lehetőségek felkutatása, a makrogazdasági helyzet áttekintése és a mezőgazdasági szaktanácsadás mellett sikeres erdélyi üzletasszonyok, illetve pályájuk kezdetén álló egyetemisták is bemutatkoztak. Az így kialakult, a potenciális munkavállalók vs. munkaadók közti párbeszéd a közelmúlt egyik legszínesebb konferenciáját eredményezte.

Hol állunk, és merre tartunk?

Diósi László , az OTP Bank romániai vezérigazgatója tömör áttekintést nyújtott az elmúlt év gazdasági trendjeiről és az idei évi kilátásokról. Felvázolta, hogy Románia a tavalyi összes negyedévben jobban teljesített, mint az EU-s átlag, az előzetes adatok szerint a GDP gyakorlatilag stagnált 2012-ben. A struktúrából leszűrhetjük, hogy a válságot megelőző építőipari láz itthon nem volt hamis: a 2007-es arány gyakorlatilag megmaradt, a fejlesztési igények pedig továbbra is óriásiak. Az importtól tocsogó 2007-2008-as periódust egy sokkal szűkebb külkereskedelmi deficittel fémjelzett időszak követte – azonban ez óhatatlanul együttjárt a működőtőke-beáramlás visszaesésével, amelynek legnagyobb része a bankszektorból „tűnt el”.

Az elmúlt két évben a piaci bizalom erősödésére utal az állampapíroktól elvárt hozamok folyamatos apadása, sőt, a tavalyi év végén meredek visszaesést eredményezett a politikai bizonytalanság megszűnése. Hasonló trend figyelhető meg a lej árfolyamánál is – a decemberi választások után beálló, „többségi” politikai stabilitás pozitív hozadéka az erősebb hazai valuta. Ami a hitel- és betétkamatokat illeti, a lejalapúaknál további enyhe csökkenést, az euróalapúaknál pedig stagnálást valószínűsít Diósi. A bankszektorra egyébként elmondása szerint az egyik legnagyobb kockázatot a nem teljesítő hitelek arányának növekedése jelenti – jelenleg a felvett kölcsönök közel 20%-át nem fizetik vissza. A hazai bankszektor tőkeellátottsága ugyanakkor – hála a tulajdonosok elkötelezettségének – megfelelő, a nyereségesség viszont negatív, így kétszer is érdemes meggondolni, hogy bankrészvényekbe fektessünk-e.

„Romániában a munkaképes lakosság aránya az uniós lista végén kullog. Az EU-s alapok egy főre eső kifizetései szerint is abszolút utolsó lett Románia. Az infrastruktúra állapota tekintetében is Románia is a sereghajtó. De ezeket nem tregédiaként, hanem fejlesztési, beruházási lehetőségként kell felfogni.” (Diósi László)

Mibe fektessen az EBRD?

A bankok viszont előszeretettel fektetnének be életképes projektekbe. Legalábbis az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) intenzíven kutat finanszírozható vállalatok után a régióban. Az intézmény hazai tevékenységét a bank két romániai munkatársa, Mihaela Mihailescu és Dragoş Iliescu mutatta be a hallgatóságnak. Tavaly az EBRD 26 projektet, összesen 612 millió euró értékben finanszírozott: tőkét biztosított többek között az Energobit számára rendszerének fejlesztéséhez, hitelt nyújtott a Louis Delhaize -nek hálózata bővítéséhez, a IAC Romaniát pedig autóalkatrész-üzemének kiépítésében finanszírozta.

A bank számára fontos a finanszírozandó projekt fenntarthatósága, várható nyereségessége és a környezetre mért hatásai. Fokozott figyelem övezi az intézmény részéről az energiahatékony beruházásokat, az állami-magán partnerséget megkövetelő infrastrukturális projekteket, illetve az EU-s alapok részfinanszírozását. Beruházási kapacitása 4-5 millió eurótól akár 200 millióig is terjedhet. Sajnos azonban ez nem igazán elérhető a kisemberek számára: start-upokat ugyanis csak olyankor finanszíroznak, ha azok mögött komoly szponzorok állnak.

Mibe fektessen az átlagember?

Termőföldbe! – hangzott az egyértelmű válasz Szabó József Andor tól, Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági szakattaséjától. Véleménye szerint 2014 áprilisa után, a liberalizációt követően ez óriási biznisz lesz. „Mind Románia, mind Magyarország agrárország, hiába akartak belőlük ipari államokat fabrikálni. Rengeteget lehet még ebben a szektorban fejleszteni. Romániában például csak egyetlen termelési és értékesítési szövetség van, amely elég nagy ahhoz, hogy versenyképes legyen. De hűtőházakba is érdemes lenne fektetni” – magyarázta az állatorvosi végzettséggel rendelkező diplomata. Elmondása szerint a leginkább a Moldvai Köztársaságban lenne érdemes földet vásárolni, ugyanis a minőség EU-szerte itt a legjobb, az árak pedig egyelőre igen kedvezőek.

Mibe fektessen a munkaadó?

Leginkább az alkalmazottak motiválásába – vonható le a következtetés a Nagy Ágnes által vezetett kerekasztalbeszélgetésből. A központi bank igazgatótanácsának tagja nyolc diákot gyűjtött maga köré – pontosabban mellé, akik elmondták, milyen reményeik, várakozásaik vannak a leendő munkaadóik irányába. A beszélgetés hiánypótló volt, és remélhetőleg az elkövetkező konferenciákon még lesz hasonló, hiszen jelenleg rendkívül szűk az átjárhatóság és hiányos az információcsere az egyetemek és vállalkozói szféra között – értékelték az eszmecserét a jelenlévők a kávészünetben.

Az egyetemistáktól megtudtuk, hogy a civil szférában, illetve szakgyakorlatok alatt szerzett tudást és tapasztalatot szeretnék átvinni első munkahelyükre, és azt remélik, a proaktív hozzáállást a cégvezetők is megbecsülik. Leszűrhettük továbbá, hogy a fiatalok inkább a rugalmasabb munkaidőt és az önálló munkavégzést részesítenék előnyben, és fontosnak tartják, hogy teret kapjon a kreativitásuk is. „A fiatalok akarnak dolgozni, csak meg kell találni azt, hogyan lehet motiválni őket” – mondta az egyik diák. A teremben lévő munkaadók is felismerték, hogy a cégeknek aktívan implikálódniuk kell az egyetemi életbe, szakmai gyakorlatok lehetőségét kell biztosítaniuk, amelyek keretében valóban foglalkoznak is a diákokkal, nem csak „xeroxolásra és kávéfőzésre” használják őket.

Mibe fektessen a vállalkozó?

És ha már megvan az ideális csapat, épülhet a vállalkozás. Daradics Kinga , a Mol Románia vezérigazgatója egy rögtönzött vállalkozói klubot hozott össze, három sikeres üzletasszony részvételével. Pintér Zsuzsanna Kolozsváron egy egészségügyi berendezések forgalmazásával foglalkozó cég tulajdonosa. Noha a helyi piacon tevékenykedik, a románt csak „konyhanyelven” beszéli, hiszen Magyarországról telepedett át, amikor a németországi anyavállalat egy romániai fiókot hozott létre. Először közösen dolgoztak, majd a 90-es években a német partner kiszállt az üzletből, azóta Zsuzsanna a saját elképzelései szerint alakítja a vállalkozást. A legfőbb sikertényezőként a birtokukban levő szakmai tudást emelte ki: így érték el, hogy vannak olyan labóratóriumok, amelyekkel már évek óta együtt dolgoznak, éves üzleti forgalmuk pedig meghaladja az 500-550 ezer eurót.

Muresan Melinda 1994 óta foglalkozik csomagolóanyagok, fóliák gyártásával, és bár a válság miatt egy műszakról le kellett mondaniuk, árbevételük így is meghaladja a 10 millió eurót. Előnyüket versenytársaikhoz képest maga a gyártás jelenti, illetve az, hogy ügyfeleiknek nem csak a beszállítói, hanem a tanácsadói is próbálnak lenni. „Fontos, hogy ne a pillanatnyi előnyödet nézd, hanem azt, ami a partnerednek jó” – fogalmazott. Melinda szerint a siker titka a nagyon alapos és széleskörű szaktudás mellett az, hogy felismerte, mihez nem ért, és azt átangedte olyanoknak, akik jobbak benne. Az RMÜE Innovációs díját elnyerő Bányász Dorottya is bemutatkozott a kerekasztal-beszélgetésen. Noha még csak egy éve gyártja és forgalmazza a Trezy mosható pelenkát, havi árbevétele reményei szerint nemsokára eléri az 5-6 ezer eurót. „A válság teremtette meg az üzleti lehetőséget. Az emberek egyre tudatosabban próbálnak élni és költeni. A termékem nem csak költségkímélő, de környezetbarát is” – mesélte Dorottya. Hozzátette, hogy a válság okozta pesszimizmust nap mint nap kezelnie kell: a két varrónő motiválása, buzdítása sok energiájába kerül, és gyakran meggyűlik a baja a beszállítókkal is, akik nehezen tudnak komolyan venni „egy leánykát”. A fejlődési potenciált tekintve pár év múlva várhatóan már nem lesz ilyen gondja a székelyföldi anyukának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!