Piactörvény: nagyobb bürokrácia, de tisztább verseny jöhet

2013. február 20. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kártyához kötnék a kistermelők számára a piaci értékesítést, az eladott mennyiséget kereskedelmi könyvecskébe kellene vezetniük. A törvénytől a tisztességtelen kereskedelem visszaszorulását várják.

Új rendszer kiépítésén dolgozik a mezőgazdasági minisztérium az őstermelők számára. A közvitára bocsátott sürgősségi kormányrendelet szerint az év végéig a magánszemélyeknek szükségük lesz egy kártyára ahhoz, hogy zöldségeket, gyümölcsöket vagy haszonállatokat értékesítsenek a piacokon. Az árusításhoz az önkormányzat által kibocsátott termelői engedély mellett egy kereskedelmi könyvecske is szükséges lenne – ebbe kellene bevezessék a termelők az eladott termékmennyiséget. A tervezet szerint a piacokon kötelező módon el fogják keríteni azokat a területeket, ahol az őstermelők áruikat forgalmazhatják. Ez a rész nem lehet kisebb, mint a teljes piactér fele. Ide a belépés csak a kártya segítségével lesz lehetséges, amely nem lesz átruházható. Ezt a termelői engedély alapján fogják kiállítani, és tartalmazni fogja a termelő nevét, a tevékenység helyszínét, illetve az eladásra kínált termékek mértékegységét.

Hogyan fog működni a rendszer?

A piacoknál a szupermarketekhez hasonló digitális mérlegeket fognak felszerelni. Amint az eladó belép a piacra, az olvasó automatikusan levon a kártyára feltöltött megtermelt mennyiségből annyit, amennyit a termelő áruba bocsát, tehát az nem tud viszonteladóként is árulni a piacon, mert nem forgalmazhat többet, mint amennyi a földjein megtermett.

Ezzel párhuzamosan minden eladott mennyiséget a kereskedési könyvecskébe is bevezetnek. A dokumentumot a polgármesteri hivatalok fogják kiállítani, ahol regiszter formájában nyilvántartásra kerülnek a termelők. Három típusú kártyát helyeznek forgalomba: egyet a mezőgazdasággal, a másikat a kertműveléssel, a harmadikat pedig az állattenyésztéssel foglalkozók számára. A könyvecskék százlaposak lesznek, a három példányban nyomtatott lapokat hatszámjegyű indexszel fogják ellátni. Akárcsak a számlatömbből, eladáskor az egyik példány a vásárlóhoz kerül, egy a termelőnél marad, a harmadik példányt pedig a polgármesteri hivatalhoz kell majd benyújtani.

A termelőknek a tevékenységük végzéséhez egy engedélyre is szükségük lesz, amelyet a megyei tanács bocsát ki. Ennek érvényessége egy év, tartalmazza az igénylő nevét, a megművelt terület nagyságát, illetve a tartott állatok számát és a forgalomba bocsátott termékek megnevezését. A gazdák csak akkor kaphatnak ilyen engedélyt, ha bejelentkeznek az adóhatósághoz. A tervezet szerint azok a személyek, akik nem tartják be a törvényben foglaltakat, 50 lej és 20 ezer lej közti bírságot kockáztatnak.

Háromszéken elégedettek a kezdeményezéssel

A múlt héten alakult Háromszéki Fiatal Gazdák Szövetségének elnöke, Orbán Miklós megkeresésünkre elmondta, hogy minden kezdeményezés jónak mondható, amely visszaszorítja a tisztességtelen kereskedők, spekulánsok jelenlétét a piacokon, a szántóföldi növénytermesztésben vagy állattenyésztésben.

„El kell jönnie annak az időszaknak is, amikor a kistermelők nyugodtan árulhatják portékájukat a piacokon. Valószínűsíthető, hogy első körben idegen lesz a rendszer, főleg az idősebb korosztálynak. Bürokratikusabb az árusítás és némi plusszköltéséggel is jár, de előnye az lesz, hogy sokkal átláthatóbb a folyamat. Lekövethető az adott élelmiszer útja a termeléstől az eladásig, ami a vásárló szempontjából is fontos lehet” – fejtette ki.

Hozzátette, hogy bár pozitívnak tartják a kezdeményezést, egyetlen fenntartásuk a gyakorlatba ültetéssel van. „Nem hisszük el azt, hogy egyik napról a másikra a háttérben munkálkodó érdekcsoportok kiadnák a kezükből a piacok irányítását” – fogalmazott Orbán Miklós.A háromszéki szakemberek szerint a rendszert nehéz előre lemodellezni, a gyakorlatban fog kiderülni, hogy mennyire hatékony, valóban segíti-e a termelőket a viszonteladókkal szemben. Könczei Csaba , a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Sláger Rádió nak elmondta, mindenképpen kell találni valamilyen módszert a piac-maffia megfékezésére. Tóth Birtan Csaba , a piacgondnokságot is ellátó sepsiszentgyörgyi Tega vállalat igazgatója leginkább attól tart, hogy a kártyás rendszer megdrágítja a termékeket.

Nehezebb lesz hagyományos termékvásárokat szervezni

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök megkeresésünkre elmondta, hogy a törvényre szükség van ahhoz, hogy a piacokon „rendet lehessen teremteni”, tehát kiküszöbölhetőek legyenek a viszonteladók, és tisztességes versenyhelyzet alakuljon ki. „Ugyanakkor a tervezett intézkedés jelentősen megnehezítené az őstermelők piaci tevékenységét, nő a papírmunka és a bürokrácia mind az önkormányzatok, mind a termelők számára. A technikai kivitelezés jelentősen megnehezítené a termelők részvételét a vásárokon, éppen ezért a törvény mellé a szükséges technikai felszerelést is biztosítani kell” – fogalmazott Borboly Csaba. A megyei előljáró csak egy megfelelően kidolgozott előkészítés után tartja kivitelezhetőnek az intézkedést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!