Beújít a BlackBerry, de kell-e a tapizós változat?

2013. február 1. – 03:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lenyűgöző operációs rendszerrel rukkolt elő az üzleti szegmens igényeire szakosodott BlackBerry. A mobilgyártó helyi rajongóitól érdeklődtünk, hogy mit szólnak az újdonságokhoz.

Szerdán a BlackBerry lerántotta a leplet vadonatúj mobil platformjáról és készülékeiről. A kanadai gyártó arra számít, hogy ezzel új időszámítás kezdődik a márka életében. Nevet, rendszert és stílust is vált.

A Research in Motion (RIM) név helyett keep it simple alapon BlackBerrynek hívják mostantól a céget is, új telefonjaikra már a BlackBerry 10 operációs rendszer kerül és kiadják az első, a védjegyükké vált QWERTY billentyűzettípust mellőző érintőképernyős modellt. A bejelentést megelőzően sokan már temették a céget, most úgy tűnik, kap egy utolsó utáni esélyt, hogy visszanyerje népszerűségét.

A márka bő két évtizede tört be a piacra, és az üzleti szegmenst célozta meg. 2009-ban az okostelefonok piacának nagyjából az ötödét uralta, mára viszont 5% körülire apadt a részesedése, miután az iPhone elvitte a gazdagabb ügyfeleket, az Android meg mindenki mást. Novemberben a Gartner piackutató cég tanulmányát idézve a CNBC arról írt, hogy az okostelefonok globális piaca elérte a 169,2 millió példányt, a Blackberry a harmadik 8,9 millió darab eladott készülékkel az Apple és a Samsung után.

A most bemutatott BlackBerry 10 egy mobiltelefonos operációs rendszer, olyan, mint az iPhone-oknál az iOS, vagy a legtöbb érintőkijelzős mobilnál az Android – olvasható a BerryBlog on. A rendszert maga a kanadai cég, fejlesztette, elsősorban olyan felhasználóknak, akik rengeteget kommunikálnak a telefonjukkal.Az operációs rendszer legfontosabb tulajdonsága a BlackBerry Hub nevű felület, amelyben egy helyre vannak összegyűjtve a szöveges üzenetek, emailek mellett a közösségi szolgáltatásról érkező csevegések is. A Mashable azt írja, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer igazi forradalmat jelent,

gyorsabb, megbízhatóbb, stabilabb, mint versenytársai.

Vadonatúj böngészőt is kapott, a Blackberry Messenger csevegő szolgáltatás pedig beépített videohívás funkcióval bővült, és még prezentációt, grafikont vagy táblázatot is meg lehet osztani a partnerrel – minden adott tehát, hogy sikeres legyen a készülék az üzleti szférában.A célcsoport ugyanis a nagyvállalati és kormányzati szektor. Számos funkció utal erre – fejti ki az Index , például a cégek távolról le tudják törölni a vállalati adatokat a kirúgott dolgozó telefonjáról, vagy egyetlen gombnyomással válthatunk a privát és a céges tartalmak között, és több tízezer alkalmazással tuningolt külön szoftverbolt tartozik a két felülethez.A BlackBerry 10 egyelőre csak a gyártó két saját fejlesztésű telefonján működik, a Z10 és Q10 típusokon. A mobilok elmúlt évtizedes formavilágát ismerve a megszokottabb külsejű telefon a teljes QWERTY billentyűzettel rendelkező Q10, bemutattak azonban egy másik készülékét is, a mobilok terén billentyűzetmentes életmódot kedvelőknek szánt, még kézbarát méretű Z10-et. Utóbbi bemutatása azért is okozott meglepetést, mert a hagyományos BlackBerry felhasználó éppen azért maradt hűséges a márkához, mert

mindennapi tevékenységét megnehezítené az érintőképernyőn való pötyögtetés.

A mobilgyártó abban bízik, hogy a megmaradt 79 millió előfizetője elkezd majd új telefonokat vásárolni. Egyre kevésbé gyakori ugyanis, hogy a vállalatok mobilokat vegyenek munkatársaiknak, sokan a saját eszközeiken dolgoznak, az új felhasználók nagy részét meg az Apple és a Samsung kapkodja el erős marketing-tevékenységével. Éppen ezért már meglevő rajongóktól érdeklődtünk, hogy miért szeretik a márka termékeit és mit szólnak az innovációhoz. Mindegyikük elégedett a márkával, de egyikük sem váltana tapizós változatra. Ilyés Szabolcs pályázati tanácsadó azért választotta a BlackBerry-t, mert csupán annyit tud, amennyit kell. „Hagyja, hogy dolgozzak, nem csábít el, nem zavar, és nem a csili-bili-villogást mutatja. Mindössze azt tudja, amire szükségem van, és nem próbálja eladni azt, ami nem kell. Egy telefon e-mail klienssel. Valószínűleg megvásárolom az újat is, mert sok jót hallottam róla, de mindenképp a billentyűzettel ellátott változatot választom”.

Hegedüs Csilla , az RMDSZ főtitkár-helyettese három és fél éve használ BlackBerryt-t, elsősorban azért ragaszkodik hozzá, mert megszokta. Legfontosabb számára az, hogy valós időben kapja meg az e-maileket, üzeneteket is, de a messenger applikációt is gyakran használja. A touch-and-type, azaz érintőképernyővel és billentyűzettel is ellátott változatot szereti, de nem szeretne egy csak érintőképernyővel ellátott készüléket.

Néhány hónapja döntött úgy Veres Nagy Tímea , hogy szeretne egy okostelefont, két érv győzte meg a BlackBerry mellett. Az egyik, hogy a ki szerette volna használni a smartphonok által nyújtott funkciókat, de nem akart egy sokak által használt Samsung Galaxy t – mondta. „Egy kis sznobizmus is volt benne, bevallom, és hogy legyen valami más. Iphonet anyagi megfontolásból nem választottam, maradt a BlackBerry. A másik ok, hogy sok munkatársam használ BlackBerryt és jó abba a ”klubba tartozni„, ugyanis egymás között a Black Berry hálózaton keresztül tudunk kommunikálni” – válaszolta a fejlesztési szakértő megkeresésünkre. Ő sem váltana érintőképernyős BlackBerryre, „szereti a kis rögöket nyomkodni”, ezért is választotta ezt a márkát.

„2006-2007-től használom a BlackBerryt, először az fogott meg benne, hogy az e-mailemet is tudtam rajta követni” – mondja Bodor László , a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke. „Azután hozzám nőtt, hiszen az ember a telefonját általában ugyanarra a márkára cseréli, ritkán vált. Emellett elég sokat utazok, és a BlackBerry olyan, mintha az irodát vinném magammal. Érintőképernyős változatot használok, de az a jó benne, hogy megvan a QWERTY billentyűzete is. A kettő kombinálásával sokkal gyorsabban tudok dolgozni, de ez nyilván szokás kérdése is. A legújabb verzióról még nem hallottam, de kíváncsi vagyok rá, viszont számomra fontos a rendes billentyűzet is, mert ezt szoktam meg” – válaszolta megkeresésünkre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!