Jubilál a Közgazdász Fórum és az RMKT kolozsvári székháza

2013. január 28. – 10:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Közgazdász Fórum 108. példányszámánál jár: a kezdetben belső hírlapként indult kiadvány mára egyre több nívós tanulmányt közöl.

15 éves fennállását ünnepelte január 25-én a Közgazdász Fórum és az Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kolozsvári székháza. A Kövespad utcai székházban szervezett ünnepségen Magdó János , Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntőjében elmondta, hogy az RMKT-val közösen egy kiadvánnyal készülnek, főleg diákoknak, amelyben a mai gazdasági világról szóló alapismereteket próbálnának átadni, illetve egy versenyt is meg szeretnének hirdetni közgazdasághoz kapcsolódó témakörökben.

A főkonzul szerint fontos, hogy a magyar fiatalok tudást szerezzenek a pénzügyi rendszerről, hiszen ez a mai világban nélkülözhetetlen. „Sokat beszélünk ma nemzetpolitikáról, de keveset beszélünk az erdélyi magyar gazdaság megerősödéséről, és arról, hogy ez a megerősödés mennyire lényeges ebben a nemzetpolitkában.” – zárta köszöntőjét Magdó János. Szécsi Kálmán , az RMKT elnöke elmondta, a ma 23 éves társaság 15 éve eldöntötte, hogy szükségük van egy olyan helyre, amely működőképessé teszi a szervezetet. Ez, az akkori körülmények között nagy erőfeszítést jelentett, de mérföldkő volt a társaság működésének az életében. A társaság élete ugyanakkor nem csak dologi kérdéseken múlik, hanem a szellemi termékek is fontosak, ezért hozták létre a Közgazdász Fórumot, amelynek pénteken mutatták be a 108. kiadványát.

Magdó János és Somai József

Petru Petra , a kolozsvári közgazdasági kar dékánhelyettese szerint a Közgazdász Fórum elérte kitűzött céljait: tájékoztatni a világgazdasági problémákról, publikálási lehetőséget adni magyar nyelven hazai és külföldi oktatóknak. „Közös felelősségünk, hogy a Közgazdász Fórum minden számában minőségi tanulmányok jelenjenek meg. Felelősség és lehetőség egyben, különlegesen a fiatal doktoranduszok, kutatók és aktív mesteris hallgatók számára” – mondta Petru. Somai József , az RMKT tiszteletbeli elnöke elmondta, a a székház avatásakor, 1998. január 24-én jelent meg a nulladik szám, amely akkor egyszerű hírlapként indult, majd az igényeknek megfelelően fejlődött tovább, és adott lehetőséget a szakmai cikkek megjelentetésére. Nagy Bálint volt főszerkesztő 2009 és 2012 között vezette a lap megjelenését. „A lap 14 év alatt egy sor változáson ment keresztül, nem elsősorban formailag, mint inkább tartalmát, célközönségét, stílusát tekintve. Belső, szervezet hírlapként indult, de elkezdett tudományos igényű publikációknak helyet biztosítani. Több kutatómunkát kezdett el megjeleníteni, és egyre nehezebb, egyre konfúzabb akkreditációs követelményeknek kellett megfelelnie. Ezekben a gyors, változó vizekben kellett a lapot evezni, és Somai József érdeme volt, hogy 2006-ban a lap B+ minősítést kapott. 2010-ben a Közgazdász Fórum nemzetközi adatbázisokba is bekerült, és indexelték is.” – mondta Nagy Bálint, aki szerint ez azért is fontos, mert az egyetemi kádereknél számít, hogy a publikációjuk hol, milyen minősítésű lapban jelenik meg. Kerekes Kinga , a lap jelenlegi főszerkesztője múlt év júliusában vette át a Közgazdász Fórum szerkesztését. „Egy jól bejáratott lapot kaptam, sok minden már meg volt oldva, mire a kezembe került. Sokat nem tettem hozzá, de nem is az volt a célom, hogy forradalmat hozzak, hanem, hogy a folytonosságot próbáljam hozni. Ez egy kéthavonta megjelenő gazdasági szaklap, amelyet romániai magyarok írnak romániai magyarok számára, ezt a jellegét kell fenntartani” – mondta Kerekes a lap átvételéről.

Kerekes Kinga

A főszerkesztő szerint a nemetközi elismertség egyik korlátja az, hogy magyar nyelven jelenik meg 5 lapszám a 6-ból, de a magyar nyelvű publikálásról nem akarnak lemondani, hiszen számukra ez egy küldetés is: a magyar gazdasági szaknyelvet terjeszteni. A cél továbbra is az, hogy évente 6 lapszám megjelenjen, és szeretnék, ha a Partiumi Keresztyén Egyetem és a Sapientia EMTE oktatói, valamint az RMKT aktív közgazdászai is gyakrabban publikálnának a lapban.Az ünnepségen jelen voltak azok az RMKT tagok is, akik a székház megvételénél és rendbe tételénél jelen voltak és segédkeztek. Kolcza Tibor, Valkai Ferenc és Somai József emlékezéseikben elmondták, hogy a falak szigetelése például egy olyan anyagból készült, amit Marosvásárhelyről szereztek, a kórházakban használatos egyszerhasználatos ruhák anyagát hasznosították újra erre a célra. A székház megvétele és rendbe tétele 32000 dollárba került, ennek egy negyedét a társaság szerezte meg, a többit az Illyés alapítánytól, a Budapest Banktól, a magyarországi közgazdász társaságtól és egy németországban élő romániai magyar közgazdásztól kapták támogatásként.A társaságnak jelenleg három állandó munkatársa van, akik a székházban dolgoznak, a könyvtár és a szervezet vezetésével foglalkoznak. Az ünnepségen Somai József és Kónya Hamar Sándor megemlékezett Nagy Zoltán ról, Ürmös József ről, Vita Sándor ról és Demeter Bélá ról, majd bejelentették, hogy 2012-ben a szerkesztőbizottság szavazatai alapján Reguly Ágoston fiatal kutató kapta a fiatal szerzőnek járó díjat – 1000 lejt és oklevelet –, aki a viselkedési mintákat kutatta a nyugdíjrendszerben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!