Mitől lett bivalyerős az oroszlánunk?

2013. január 25. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen erősödött a lej az elmúlt időszakban, soha nem tudott ilyen olcsón forrásokhoz jutni az állam. De mi áll a változás mögött, és lehet-e felhőtlen az öröm?

A parlamenti választások a pénzügyi piacok számára megnyugtató eredményének, egy újabb IMF-egyezmény perspektívájának, és az államkötvények magas hozamának köszönhetően jócskán megnőtt a külföldi befektetők romániai állampapír-vásárlási kedve. December óta valósággal elárasztották a külföldről befolyó pénzek az országot.Tovább növelte az érdeklődést Románia Európa szinten amúgy sem túl tetemes államadóssága iránt a JP Morgan meglepetésszerű bejelentése, miszerint a romániai államkötvényeket belefoglalta a feltörekvő piacok kötvénykamataira számított mutatójába. A Barclays nagy-britanniai befektetési bank is hasonló döntést hozott a tavalyi év végén. A Ziarul Financiar által megszóltatott elemzők szerint ez azt jelenti, hogy az ország finanszírozását állandóan áramló tőkére, és nem „hot money”-ra lehet ezután alapozni.

Ezt igazolják a számok is. Idén eddig 10 milliárd lej hitelt vett fel a pénzügyminisztérium. Eredetileg csak 3,7 milliárd lejt akartak beszerezni, de a bankok és a befektetők több mint 18,4 milliárd lejt akartak nyújtani az országnak, így végül majdnem háromszor nagyobb összeget kölcsönöztek, mint amennyit tervezett a szaktárca.

A tavalyi év utolsó négy licitjén 6,7 milliárd lejjel kölcsönözték meg az országot a befektetők, holott akkor is jóval kevesebbre, csak 1,6 milliárd lejre volt igény. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt közel egy hónapban sikerült majdnem a tavalyi év teljes költségvetési hiányának megfelelő összeget az állam számláira irányítani.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően az ötéves lejáratú államkötvényeket az eddigi legalacsonyabb kamattal tudta áruba bocsátani a pénzügyminisztérium. Egy hónap alatt esett 6,57%-ról 5,4%-ra a ráta.

A Fitch Ratings viszont arra figyelmeztet, hogy Románia idén 15 milliárd euró hitelt kell felvegyen a pénzpiacról ahhoz, hogy fedezni tudja a kiadásait. Kérdéses, hogy a román állampapírok iránti kereslet továbbra is ilyen kiemelkedő marad-e, hiszen az állam az elkövetkező időszakban 6 hónapos futamidejű kincstárjegyeket, illetve 3 és 10 éves lejáratú államkötvényeket szeretne értékesíteni.

De mi köze ennek az árfolyamhoz?

Az, hogy jelentős összegek érkeztek az országba – amelyeket külföldi valutáról lejre kellett váltani –, megérződött a lej értékén is. A beáramló tőke éves rekordszintre repítette a hazai pénznem értékét az euróval szemben.

A központi bank (BNR) referenciaárfolyama szerint pénteken átlagosan 4 lej 33 banit kell fizetni egy euróért, ami egyéves rekordnak számít, de a hétfői, enyhén magasabb 4,3481 lejes árfolyam sem tér el jelentősen ettől. Ez azt jelenti, hogy csak idén 3%-kal erősödött a lej. Szakértők szerint, ha nem apad a külföldi befektetők érdeklődése, még a héten 4,3 lej alá süllyedhet az euróárfolyam.

A tőkemágnások hálójában?

Bár a lej eddig erősödni látszik, nem övezte felhőtlen öröm a JP Morgan Romániával kapcsolatos bejelentését. Christian Popa , a központi bank kormányzó-helyettese például azt mondta, valóban egy játékossá váltunk a piacon, de vigyáznunk kell, hogy ez ne járjon a valutaárfolyam volatilitásával is, azaz ne változzon jelentősen egyik napról a másikra jelentős mértékben a hazai pénznem értéke.Közgazdászok egyértelműen úgy látják, hogy eddig a központi bank kezében volt a lej értékének az alakítása, és ha nem is tudta szinten tartani a hazai pénznem értékét, de megakadályozta az erőteljes változásokat. Egyes elemzők szerint viszont, mivel a külföldi befektetők célpontjába került a romániai államháztartási deficit finanszírozása, a BNR lassan elveszíti a kontrollt a monetáris piac fölött, ami így londoni és new yorki játékosok kezébe kerül. A Capital által megszólaltatott kereskedők szerint így az árfolyam az elkövetkező időszakban a külföldi tőkemágnások kedve szerint fog alakulni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!