Hol a legkedvezőbb a helyi adózás?

2013. január 25. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Körbenéztünk az erdélyi városokban: hol mennyit kell fizetni a házunk, földünk, esetleg motorcsónakunk után. Kolozsvár a legelőnyösebbek között.

Hosszas huzavona után szerdán döntött a kormány a helyi adók sorsáról: a polgármesteri hivatalok idén még szabadon választhatják, hogy követik-e a kabinet által előirányzott 16,05%-os korrekciót, vagy sem. Emil Boc kolozsvári polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendelet szövege szerint a helyi önkormányzat egy tanácsi határozat segítségével az infláció mértékével megnövelt helyi adók és illetékek szintjét kivételes módon a 2012-ben megállapított szintre csökkentheti. Amennyiben pedig a kormány nem változtat az egyszerű rendeletben foglaltakon, jövőre már kötelező lesz alkalmazni a 16%-os emelést.

A főbb adónemek kiszámítási módjának áttekintése után néhány erdélyi város helyi adópolitikájából szemléztünk, feltérképezve, hol mennyit gombol le rólunk az önkormányzat.

Hogyan számolják ki az ingatlanadót?

Az egyik legtöbbször szóba kerülő helyi adónem az ingatlanadó. Magánszemélyek esetén az ingatlanadó 0,1%-a az adóalap négyzetméterenkénti értékének – ez utóbbit a helyi tanácsi határozat táblázatából lehet kiolvasni. Az összeg ezután kiigazításra kerül aszerint, hogy milyen típusú, és a város melyik zónájában foglal helyet az épület. Az 50 évnél régebbi ingatlanok adója 20%-kal, a 30-50 éveseké pedig 10%-kal lesz kevesebb. A nagy lakásokat plusz adó terheli: a 150 négyzetmétert meghaladó lakóingatlan minden 50 négyzetméterére további 5%-ot számolnak rá.

Az adótörvénykönyv szerint továbbá azok a magánszemélyek is magasabb adót kell fizessenek, akik több ingatlant tulajdonolnak. A második épületre 65%, a harmadikra 150%, a negyediktől felfele pedig 300%-os adó terheli a „vagyonosokat”.

A jogi személyek esetén az épületek leltári értéke számít, amelyre a helyi tanácsi határozattól függően 0,25-1,5%-os adót róhatnak ki. Itt is figyelmesnek kell lenni: azokra az ingatlanokra, amelyek az elmúlt három évben nem voltak felértékelve, az önkormányzat döntésétől függően 10-20% közti adót szabhatnak ki, amennyiben erre az elmúlt 5 évben nem került sor, a többletadó 30-40%-os is lehet. A nem működő turisztikai egységek leltári értékére minimum 5%-os adót számolnak évente.

Hogyan számolják ki a telekadót?

Az építkezési területre a település rangja, illetve a telek elhelyezkedése szerint számolják az adót: a helyi tanács táblázatba foglalja a hektáronként fizetendő összeget. A nem építkezési területekre a rendeltetés, az elhelyezkedés, illetve a település rangja szerint számolják az illetéket – az értékek változnak aszerint, hogy bel-, vagy kültelekről van szó.

Hogyan számolják a gépkocsiadót?

A gépkocsikra a hengerűrtartalom szerint szabják meg az éves adót, a helyi tanács táblázatában 200 köbcentinkénk szerepelnek a fizetendő összegek. A 12 tonnánál nehezebb teherszállító járművek esetén a súly és a tengelyek számának függvényében éves adót szabnak ki a polgármesteri hivatalok. Utánfutók esetén a súly dönt, a vízi járműveknél pedig a típus és a méret szerint változik az adó mértéke.

Egyéb helyi adók

A reklám- és hirdetési tevékenységek – kivéve az írott és audiovizuális sajtót – szintén adókötelesek, a törvény szerint a szolgáltatás értékének 1-3%-át szabhatják ki a helyi önkormányzatok. Az illetéket a szerződés életbe lépését követő hónapban kell befizetni a helyi költségvetésbe. Hirdetést, reklámozást célzó plakátok díja az érvényes törvények szerint négyzetméterenként 0 és 28 lej között lehet évente, lebontva annyi hónapra, amennyi ideig ki van téve a hirdetés. A rendezvények esetén a belépődíjat vagy a bérletek eladásából származó jövedelmet adózzák meg. A színházi-, balett-, opera előadások, koncertek, mozivetítések, sportversenyek esetén 2%-ot, minden egyéb esetben 5%-ot rónak ki. A turisztikai adót is a helyi költségvetésbe fizetjük: minden napra az elszállásolás díjának 1%-át kell fizessék a hotelek, panziók üzemeltetői.

KOLOZSVÁR

Kolozsváron már tavaly novemberben úgy döntöttek, nem növelnék idén az adókat, hogy ne terheljék még tovább a lakosokat. Emil Boc polgármester ezért is kérte vasárnap a kormánytól, hogy minél hamarabb fogadják el azt a sürgősségi rendeletet, amely a helyi tanácsokra bízná a díjak opcionális emelését. Boc elmondása szerint az adókból származó bevétel Kolozsváron nem haladja meg a helyi költségvetés 12%-át, és az önkormányzat inkább más forrásokat fog keresni a büdzsé felduzzasztására – például a befektetések előmozdítását.

Magánszemélyek esetén a betonból vagy téglából épített, vízzel, elektromos árammal felszerelt és kanalizálással és fűtési rendszerrel ellátott ingatlan négyzetméterére 806 lej az adózandó összeg, ezek híján pedig 478 lejre számolják az adókulcsot. A fából, kőből és vályogból készült lakásokra 219, illetve 137 lej a négyzetméterenkénti adóalap. Az idei évtől 50%-os kedvezményt kapnak az energetikai szempontból A kategóriába tartozó úgynevezett „zöld lakások” tulajdonosai. Jogi személyek esetében az ingatlan leltári értékére 0,9%-os adót számolnak 2013-ban is. A polgármesteri hivatal jelentős kedvezményt tesz a jótékonysági, oktatási tevékenységet végző egyesületek, alapítványok, egyházak, illetve a zöld épületek tulajdonosai számára: a tavalyi 0,9%-ot idén 0,25%-ra csökkentették. A 3, illetve 5 éve fel nem értékelt ingatlanokra a törvényes minimumot, 10, illetve 30%-ot számolnak, a nem működő turisztikai egységekre pedig szintén a minimális, 5%-os adó lesz érvényben. A hirdetési szolgáltatásokra 2%-os adó lesz érvényben, a hirdetési plakátokra pedig négyzetméterenként 10 lejt számolnak. A rendezvényekre az adótörvénykönyvben foglalt 2, illetve 5%-os illetéket szabnak ki, a turisztikai adó pedig éjszakénként 1% lesz. Központi térségben egy éves parkolási bérlet 525 lejbe kerül cégek, 76 lejbe magánszemélyek számára. A lakónegyedekben elhelyezett parkolóházakban, garázsokban négyzetméterenként 18 lejbe kerül évente a parkolás a cégek, és 5 lejbe a magánszemélyek számára.

SEPSISZENTGYÖRGY

Kovászna megye központjára egyedi módon csapódott le a kormányzati szintű huzavona: egymás után kétszer növelték meg az adókat. December 27-én egy 10%-os emelésről döntöttek, majd az év utolsó napján egy újabb határozatot hoztak, amellyel hatályon kívül helyezték az előzőt és az inflációnak megfelelő 16,05%-os növelést irányoztak elő. Sepsiszentgyörgyön azok a nyugdíjasok, akiknek nincs elmaradásuk, és jövedelmük kevesebb, mint az országos minimálbér, 50%-os adókedvezményt kapnak, a lakásukat hőszigetelő tömbházlakók pedig két évig nem kell adót fizessenek. A jogi személyekre 50%-os adóemelést rótt ki a helyi tanács – míg tavaly az ingatlan értékének az 1,2%-át kellett befizessék a városkasszába, addig jövőtől már az 1,8%-át lesznek kötelesek. Ennél többet, az ingatlan értékének 20%-át kell befizetniük a városkasszába azoknak a jogi személyeknek, akik 3 éve, és 40%-ot azoknak, akik 5 éve nem értékeltették újra ingatlanukat.A személygépkocsik után nem kell jövőben többet adózni, csak a 12 tonnásnál nagyobb gépjárművek adóját növelték 20%-kal. Antal Árpád polgármester szerint az adóemeléssel a 2009-es szinthez tértek vissza, hiszen Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2010-ben és 2011-ben csökkentette az adókat, tavaly pedig 2011-hez képest nem módosította azokat. Az adók alacsony szinten tartásával elsősorban a nem helybéli vállalkozásoknak kedveztek, ezért jövőben az a cél, hogy a nem helybéliektől begyűjtsék a többletadót, a helyi cégek pedig pályázat révén visszakapják a többletköltségüket. Ezt úgy oldják meg, hogy a jövő évi költségvetésben 500 ezer lejes alapot különítenek el, amit kizárólag helyi érdekeltségű vállalkozók pályázhatnak meg.Sepsiszentgyörgyön egy éves parkolási bérlet a központban 500, a lakónegyedekben 150-300 lejbe kerül. A helyi tanács rendelete szabályozza a jégpálya használati díját is, egy alkalomért a felnőttek 5, gyerekek 3 lejt kell fizessenek. A Sugásfürdői sípályán egy felvonás 3 lejbe, egy 30 felvonásos bérlet 35-50 lejbe fog kerülni. A városi uszoda használatáért 15 lejt kell fizetni, egy napi strandolás ugyanennyibe fog kerülni. A hirdetési szolgáltatásokra 3%-os adó lesz érvényben, a turisztikai adó pedig éjszakénként 1% lesz.

CSÍKSZEREDA

A csíkszeredai önkormányzat december 31-én tartott rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy változatlanul hagyják a helyi főbb adónemeket, és ennek tükrében dolgozták ki az idei költségvetést is. A helyi tanács ugyanakkor növelte a különböző engedélyek kibocsátásánál fizetendő díjakat, valamint az utánfutókra és cégtáblákra kirótt adókat. Ráduly Róbert Kálmán polgármester rámutatott, „közel másfél évtized után sikerült szakítani azzal a szokással, hogy Csíkszeredában maximumon vannak az adók. 2013-tól már nem lesz így, viszont ennek megfelelően a kiadásokat leszünk kénytelenek csökkenteni”. Csíkszeredában a cégek az épületeik értékének 1,2%-át kell befizessék évente a helyi büdzsébe. Akik három éve nem értekeltették újra ingatlanjukat, 12%-os adót kell fizessenek, akik pedig az ötéves periódusból is kifutottak, a leltári érték 48%-át kell leperkálják. A turisztikai adó itt 1,2%, a rendezvények, kulturális események, színházi előadások és mozivetítések során származó bevétel 2,4%-a jut a helyi költségvetésbe, fesztiválok, sportversenyek esetén az illeték 6%-os. A parkolási díj évente 200 lej magánszemélyek és 248 lej cégek számára. A Csíki Játékszín szilveszteri előadásának jegyárát 35 lejben, a négy előadásos felnőtt bérlet árát pedig 50 lejben határozta meg az önkormányzat, a Csíki Székely Múzeumba a belépés 5 lejt kóstál.

KÉZDIVÁSÁRHELY

Kézdivásárhelyen a december 28-i rendkívüli ülésen döntöttek az idei helyi adók és illetékek szintjéről. Bokor Tibor polgármester 16%-os adóemelést javasolt, amelyet a tanácsosok 9:7 arányban fogadtak el – olvasható a hivatal weboldalán. „A gazdasági bizottság részletesen megtárgyalta a tervezetet. Figyelembe kell vennünk azt, hogy Kézdivásárhelyen 2007-től a helyi adók és illetékek változatlanok. Azóta viszont az energiahordozók ára évről-évre nőtt, az önkormányzat reális jövedelme pedig évről-évre csökkent. Ugyanabból az összegből kell most több intézményt fenntartani és ez az elkövetkező időszakban gondot fog okozni” – indokolta az emelést Bokor Tibor. Hozzátette: idén több beruházást, fejlesztési projektet kezdenek el, az adóemelés pedig 500 ezer lejes többletjövedelmet jelent a városkassza számára.A határozattervezet szerint azok a jogi személyek, akik március 31-ig kifizetik évi adójukat, 5%-os, a magánszemélyek 10%-os adókedvezményben részesülnek. Hét évig mentesülnek az adófizetés alól azok a lakosok, illetve lakótársulások, akik elvégzik épületeik külső hőszigetelését, javítását, festését, a minimálbérnél alacsonyabb nyugdíjjal rendelkező idős személyek 50%-os kedvezményben részesülnek.Cégek számára 1,1%-os ingatlanadó lesz idén érvényben, a hirdetési plakátok négyzetméteréért 30-40 lejt kell fizetni, egy taxis engedély egy évre 300 lejbe kerül. A polgármesteri hivataltól traktort is lehet bérelni 80 lejért óránként, egy 18+1 ülőhelyes mikrobuszt pedig naponta 200 lejért lehet igénybe venni. Egy órás alkalmi parkolás 1 lejbe kerül Kézdivásárhelyen, a gépkocsiadón pedig nem emelt a polgármesteri hivatal.

SZÉKELYUDVARHELY

Székelyudvarhelyen már december 19-én döntöttek a helyi adók megemeléséről: a telek- és ingatlanadó 7,5, a gépkocsikra kivetett adó 6%-kal nő 2013-ban. Ez a két évvel ezelőtt alkalmazott emeléssel együtt 16%-os kumulált drágítást eredményez. Egy kétszobás lakás esetében közel 12 lejjel kerül többe az ingatlanadó, az 1600-2000 köbcentis kategóriába tartozó gépkocsik esetén 11 lejjel, az 1600 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú motorbiciklikre pedig 2 lejjel kell többet fizetni idén. A március 30-ig adókötelezettségeiknek eleget tevő lakosok 10%-kos kedvezményben részesülnek – ahogy az előző években. A zöld házként nyilvántartott, azaz A és B típusú energetikai besorolással rendelkező ingatlanokra 25%-os adókedvezményt ajánl az önkormányzat, a C típusú házak tulajdonosai 20%-os kedvezményben részesülhetnek. Székelyudvarhelyen a cégekre 1,3%-os ingatlanadó hárul, a hirdetési szolgáltatásokra 3%-os adót számolnak, amelyet azután megnövelnek 16%-kal. A reklámplakátokra 23-32 lejes négyzetméterenkénti illetéket, a rendezvényekre, filmvetítésekre, színházi előadásokra 2-5%-os díjat kell fizetni. A szállásadók minden vendégéjszaka árának 1%-át kell folyósítsák a városkasszába. Egy éves parkolási bérlet cégeknek 500, magánszemélyeknek 400 lejbe kerül, a strandbelépő 7 lejbe, a műlyégpálya használata 5 lejbe fog kerülni, a minifotballpályán eltöltött egy óráért pedig 100 lejt kell majd fizetni a határozat szerint.

NAGYVÁRAD

Nagyváradon idén 4,2%-kal kell magasabb épületadót fizessenek a magánszemélyek : így például egy kétszobás lakás után az eddigi 118 lej helyett 123 lejt kell törleszteni a városi büdzsébe. Ilie Bolojan polgármester szerint a helyi önkormányzat minden évben igyekszik az inflációhoz igazítani az adókat, ugyanis megvan a veszélye annak, hogy a háromévente született kormányhatározat jóval magasabb növelést ír elő, ami „sokkot okozhat a lakosságnak”. Az önkormányzat képviselői szerint a városnak idén 3-4 millió lejjel több bevételre van szüksége, ezért új adónemeket is bevezettek az engedélyeztetések terén. A válás jogi illetéke 350 lejről 400-ra nő, a polgármesteri hivatal konferenciatermét ezentúl 250 lej helyett 500 lejért lehet kibérelni egy órára, a polgármesteri hivatal tornyát 5 lejért lehet meglátogatni, a 10 percet meghaladó tüzijátékok szervezéséért 1000 lejt kell fizetni. A strandbelépő 9 lej helyett 10 lejbe fog kerülni, a parkolási díjak a tavalyhoz képest nem változtak: egy éves bérlet például 600 lejbe kerül. Az aktualizálás nem érinti a telek- és a gépkocsiadót, a jogi személyek pedig 2012-höz hasonlóan, idén is 1%-os ingatlanadót kell fizessenek. A turisztikai adó itt is 1%-os, a hirdetési szolgáltatásokat pedig 3%-os illeték terheli. 10 évre mentesülnek az ingatlanadó fizetése alól az energetikai szempontból felújított lakások, ugyancsak nem kell fizessenek a jótékonysági tevékenységet végző egyesületek, alapítványok és egyházak. Végül megnéztük, hol mennyibe kerül egy lakás, egy iroda, egy gépkocsi és egy telek éves adója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!