Napenergia: profitbomba, de itt is előnyben a nagyok

2012. december 19. – 04:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyértelműen a hazai támogatási rendszer tartja fenn a napenergia-beruházásokat, az árát viszont mi fizetjük meg, a „puliszka mégsem robban”. Túltermelésig juthatunk?

Az utóbbi néhány hónapban valóságos eksztázis alakult ki a napenergia-beruházások körül, háttérbe szorítva a korábban nagy közfigyelemnek örvendő szélparkokat. Pedig októberben az európai rekordot is megdöntötte a Fekete-tenger partján felépített szélerőmű-park teljesítménye. Dezső Péter , a Goodwill Consulting tanácsadócég igazgatója szerint ennek elsődleges oka, hogy viszonylag kevés pénzzel is be lehet fektetni, a támogatási rendszernek köszönhetően pedig a beruházás rövid idő alatt megtérül.

„Ha valakinek van 25-30 ezer eurója, már megéri ebbe beruházni. Más projektek több százezres, vagy millió eurós nagyságrendűek. Egyetlen szélmalomhoz legkevesebb 500 ezer euró szükséges, azonban egy darabot nem igazán szoktak felszerelni” – vezette fel a vállalat igazgatója, ahol nemrég egy direkt zöldenergia-beruházásokra szakosodott ágazatot is létrehoztak. Ez is tükrözi a megújuló energiaforrásokat övező lelkesedést Romániában. Nagy-Bege Zoltán , az Energiaár-szabályozó Ügynökség (ANRE) igazgatója szerint a megnövekedett érdeklődés elsősorban annak tudható be, hogy a napenergia-biznisz még nagyon az elején jár. „Az érdeklődés a nap esetében növekvő, míg a szélnél csökkenő. A beruházási költségek valóban alacsonyabbak, de a hatásfokuk is feleakkora, mint a szélturbináké. A napelemek ezért még mindig nehezebben térülnek meg támogatási rendszer nélkül, mint a szélturbinák” – mondta megkeresésünkre az ügynökség vezetője.

A támogatási rendszer a napenergiának kedvez

Rendkívül sokat nyom a latban a sokat hangoztatott zöldbizonylatos támogatási rendszer, amelynek következtében a Goodwill Consulting becslései szerint egy projekt megtérülési rátája akár a 30%-ot is elérheti. „Ha beruházol másfél millió eurót egy 1 MW-os napelemparkba, annak a várható hozama 450 ezer euró évente. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy három év és néhány hónap alatt a kezdeti beruházás megtérül és további 15 évre az állam garantál egy ilyen nagyságrendű hozamot. Az Európai Megújuló Energia Szövetség szerint 6-7%-nál fenntartható egy napelempark, Németországban pedig már 4%-os hozam mellett is elindítják a beruházást.

Messze-messze jobban megéri most napelemekbe beruházni, mint bármi másba. Ehhez hozzájön még az is, hogy a zöldenergiás beruházások közül talán ez igényel a legkevesebb karbantartást. Magyarul passzív jövedelemről beszélünk, és ennek nagy a hype-ja. Egyszerűen megcsinálom a beruházást, hátradőlök és annak a kamataiból élek” – véli Dezső Péter.

A támogatási rendszer nélkül azonban már nem ilyen derűs a kép. Enélkül Dezső Péter szavaival élve „semmi értelme” sem lenne beruházni, hiszen a támogatás hozományaként mennek ilyen jól ezek a projektek. A beruházó ugyanis egy MWh megtermelt és értékesített energiáért körülbelül 350 euróhoz jut. Az összeg két részből tevődik össze: az eladott energia, amit megvesz a szolgáltató, illetve a hat zöldbizonylat értéke, amely egyenként 55 euró körül mozog a piacon. Európa más országaiban ennél sokkal alacsonyabb jövedelemmel kecsegtet a zöldenergia-termelés, ezért is vonzza a hazai piac a befektetőket.

A rendszerről

A tavaly októberben elindult támogatási rendszer szerint a termelőktől a szolgáltató megveszi az áramot, a szállítást biztosító Transelectrica pedig nyilvántartja az eladott áram mennyiségét és minden értékesített MWh után hat zöldbizonylatot ad a termelőnek. A zöldbizonylatokkal a nyílt energetikai tőzsdén, az OPCOM-on kereskednek. Az OPCOM jegyzi az eladási és vásárlási szándékokat és megteremti köztük a kapcsolatot. Egyelőre a kereslet alakítja a piacot, ezért ilyen magas a zöldbizonylatok ára. Kérdéses ugyanakkor, hogy mi lesz jövőre, amikor több beruházás kerül működésbe és az értük kapott jegyek is a piacra kerülnek. A támogatási rendszer 2016-ig fog biztosan működni, és aki 2013-ig üzembe helyezi megújuló-energiát termelő egységét, 15 évig garantáltan megkapja a zöldbizonylatokat. Az energiaszolgáltatókat kötelezik egy bizonyos mennyiségű zöldbizonylat megvásárlására, ha ezt nem teljesítik, a fennmaradó zöldbizonylatok értékének dupláját kell büntetésként befizessék. Az ANRE a minimális felvásárlási árat 27 euróban, a maximálisat pedig 57 euróban határozta meg. Október végéig 4,3 millió zöldbizonylatot adott ki az ANRE, ennek 76,8%-át – több mint 3,3 milliót – szélenergia-termelők kapták, a napenergia-termelők rendelkezésére csak 31 446 zöldbizonylatot bocsátottak, azonban már ez is 1,7 millió eurós többletbevételt jelent a szektornak. Idén összesen 2 719 496 MWh zöldenergiát termeltek a megújuló-energia beruházók. Az OPCOM-on ebből körülbelül 1,5 millió még nem talált gazdára, azonban a kereslet növekvőben van. A megszabott éves kvótát a szolgáltatók 2013 áprilisáig kell teljesítsék.

Mennyire biztos, hogy fennmarad ez a támogatás?

Dezső Péter szerint a törvény garantálja, hogy 2014 január elsejéig változatlan marad az eladott MWh-ként nyújtott zöldbizonylatok száma. A rendszer állami szabályozási kitettsége viszonylag alacsony, hiszen a termelők nem állami szubvenciót kapnak, hanem a fogyasztókkal fizetetik ki a felhasznált zöldenergiát. A tanácsadócég vezetője kiemelte, hogy azért is lehet biztosra venni a rendszer fennmaradását, mert ezáltal Románia ígéretett tett a külföldi befektetőknek, ha pedig radikálisan változtatna a támogatáson, az a vállalatok félrevezetését jelentené. „Az országnak szüksége van a beáramló tőkére, és nem elhanyagolható a profitadóból származó bevétel sem. Ráadásul az áramnak áfája is van. A külkereskedelmi mérlegben is jól fog mutatni, ha majd áramot exportálunk, ennek az alapja pedig a megújuló erőforrások lehetnek” – véli Dezső Péter.

Mennyit drágult eddig az áram?

Tavaly csak a zöldbizonylatos rendszer miatt 4%-kal drágult a lakossági energia, idén pedig 6-7%-kal hajtotta fel az árakat a támogatás. A napenergiás beruházások oroszlánrésze 2013-ra várható, úgy hogy a drágulás is akkor éri el csúcspontját a megkérdezett szakértők szerint. Mint megtudtuk, szeptember elsejétől a villamosenergia-forgalmazóknak kötelességük feltüntetni a villanyszámlán a zöldbizonylatok költségét: jelenleg egy egységes ár jelenik meg a számlán, a fogyasztók MWh-ként 31 lejjel kell többet fizessenek az áramért.

Hogy meddig tart vajon a fogyasztók tűrőképessége? Dezső Péter szerint országonként nagyon változik az, hogy az emberek mennyire állnak ki a saját jogaikért. „Románia nem egy lázadó ország, a puliszka nem robban. Az ország mégis el kell döntse, hogy vagy maradunk a szénerőműveknél, vagy gondolunk a következő generációkra és megfizetjük ennek az árát. Más országokban is azért nem alkalmazzák ezt a rendszert, mert költséges a lakosság számára. A román piac – bármilyen furcsa – nem nagyon árérzékeny” – vázolta fel.

Noha úgy tűnik, hogy a támogatási rendszer révén az állam a nagyvállalatok zsebébe csorgatja a lakosság pénzét, Dezső Péter szerint a kisberuházóknak is kedvez a struktúra. Egyrészt azért, mert ahogy lecsökken a zöldjegyek száma, sok nagyberuházó ki fog dőlni. „Nemsokára szükségszerűen életbe fog lépni a kompenzációs rendszer, amelyben a saját magam által felhasznált áramra is kapok majd zöldbizonylatokat: ez a kisbefektetőknek, akik mondjuk az üzemüket látják el napenergiával, nagyon meg fogja érni. A jövő tehát a kisprojekteké, a jelen viszont valóban a nagyberuházóké: ők tudnak hirtelen most nagyot dobbantani” – fogalmazott.

Támogatási rendszerek Európában

Európában háromféle támogatási rendszert használnak: a romániaihoz hasonló zöldbizonylatost, a kötelező betáplálási tarifa rendszert (Feed in Tariff – FIT, amely a technológiától és a teljesítmény méretétől függően differenciált árat ajánl a termelőknek), illetve a beruházás közvetlen támogatását. Az Európai Unió Románia számára a fenntarthatóság, a hatékonyság és a stabilitás miatt javasolta a zöldbizonylatos rendszer kiépítését. Magyarországon egy vegyes rendszer működik. Ott tilos a napelemek földre történő telepítése, csak tetőkre lehet ezeket szerelni – így próbálják védeni a mezőgazdasági területeket.

Gond lehet a túltermelés?

Jelenleg 1800-1900 MW szélenergia, 490-500 vízi energia, 25 MW biomassza és 22 MW napenergia kapacitás termel az országban. Miközben a romániai átlagfogyasztás 7000-8000 MW, már 22 ezer MW megújuló energia kapacitásra adtak ki csatlakozási engedélyt. Nagy-Bege Zoltán felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy ezek közül mindegyik megvalósul. „Csak azok fognak biztosan megépülni, amelyeknek van az ANRE-tól létesítési engedélye. Itt körülbelül 1800-1900 MW-ról beszélhetünk”. Dezső Péter nem fél attól, hogy túl sok olyan projekt épülne meg, amelyekre ne lenne valós igény. Jelenleg sok az érdeklődő, de még kérdéses, hogy mekkora lesz a konkrét megvalósítás. Érdemes továbbá abban gondolkodni, hogy megújuló energia-létesítmények váltsák fel a nem-hatékony szénerőműveket. „Leépíteni azokat az erőműveket fogjuk, amelyek szennyezőek, nem is hatékonyak, mint például a régi szénerőművek. Az atomerőművet például nem fogjuk leépíteni, mert viszonylag olcsón és jó hatásfokkal működik. Sőt, tervben van a 3-as és 4-es reaktor is. Maradnak a nagy vízierőművek is, mert fenntartják a rendszer egyensúlyt és olcsó energiát termelnek” – vetítette előre Nagy-Bege Zoltán, aki szerint 2016-ig – ameddig fel kell épüljenek az erőművek, hogy támogatásban részesüljenek – körülbelül 4-5 ezer MW kapacitást lehetne működésbe hozni az országban.

Valójában a fogyasztás szab korlátot a beruházásoknak. Az ANRE igazgatója szerint nehezen tudunk termelni többet, mint amennyit elfogyasztunk. Amint túltermelés lesz, a befektetők is meggondolják, hogy megéri-e még Romániába jönni. Az exportlehetőségekről szólva a szakértők megemlítették, hogy a Transelectrica becslése szerint a hazai áramszállító rendszer jelenleg 3000 MW-t bír el: ha az infrastruktúra fejlődik, ezt a számot is lehet majd felfele tornászni. Segítene például, ha megépülne Törökországgal összekötő tengeralatti kábel, amely megoldást jelentene további erőművek telepítésére. Az Electrica, vagy bármelyik más szolgáltató ugyanakkor nem köteles átvenni a megújuló energiatermelőktől az áramot. Nagy-Bege Zoltán szerint mégsem kell félni, hogy vevő nélkül marad a termelő: a törvény szerint ugyanis a megújuló energiának prioritása van a rendszerbe történő csatlakozáskor. A piac pedig egyhamar nem fog telítődni, „nem lehet tudni, meddig tart a lelkesedés, annyi biztos, hogy ebben a pillanatban nagyon megéri” – hangoztatta.

A fő kérdés: hogyan építsünk napelemparkot?

Ha már megvan a szükséges tőke és esetleg egy műszaki-szaki is a segítségünkre szolgál, akár neki is láthatunk az évszázad üzletének. Kémenes Csaba , a Goodwill Energy mérnöke szerint a helyszín kiválasztásánál két fő tényező dominál: egyrészt mennyire van közel az a pont, ahol rá lehet csatlakozni a hálózatra, illetve mennyi napfény éri a területet. Az ideális, ha 150-200 méterre vagyunk a hálózattól, mert minél távolabb kell szállítani az áramot, annál több veszteség keletkezik.Egy KW maximális kapacitás kiépítéséhez négy napelem szükséges. Több területet föglal el, ha földre fektetjük, mert a talaj egyenetlensége miatt a sorok között nagyobb távolságot kell hagyni, különben az elemek beárnyékolják egymást. Tetőn közvetlenül egymás mellé is szerelhetők a kollektorok. Földre 20 négyzetméter szükséges egy KW-hoz, lapostetőn 15, rendes tetőn pedig 8 négyzetméter. Romániában átlagosan 1000 körül mozog a napos órák száma, de délen 1200-1300 napos órával is számolhatunk. Egy KW kapacitás 1000 napos órával számolva egy év alatt egy MWh-át termel. Egy MWh-ért – a korábban elmondottak szerint – a hat zöldbizonylattal és az eladott árammal együtt körülbelül 350 eurót nyer a termelő. A beruházás 1,2-1,7 euró körül forog wattonként, tehát 1200-1700 euró KW-ként. Természetesen nem éri meg ilyen kicsiben beruházni: többe kerül a bekötés, mint amennyi hasznot termel. Egy három MW-os parkhoz például a fenti számítások szerint hat hektár terület szükséges, egy év alatt 1,05 millió eurót hoz a konyhára, miközben a létesítési költsége 3,6 – 5,1 millió eurót tesz ki. Még egy megnyugtató szempont: a megnövekedett kereslet miatt a napelemek ára rohamosan csökken, gyakorlatilag megfeleződött az elmúlt egy évben. „Azt az árajánlatot, amit ma készítünk, lehet, hogy jövő héten már olcsóbban tudjuk kivitelezni” – fogalmazott az Goodwill igazgatója. „Ezenkívül a technológia is folyamatosan fejlődik. A napelemek hatásfoka jelenleg viszonylag alacsony. Ez azt jelenti, hogy a naptól kapott energia csak 10-12%-át tudja hasznosítani egy átlag napelem, a polikristályos fajták esetén ez az arány 16%-ra is felmehet. Az elmúlt időszakban a hatásfok is sokat nőtt: egy 1X1,6 méteres napelemnél 180 wattal kezdtük, most 250-260 wattnál tartunk” – fejtette ki Dezső Péter. A napenergia-biznisz tehát nem magapozatlanul ennyire csábító a külföldi befektetők szemében. Azonban mégis érdemes a bíztató számok mögé nézni, és felbecsülni, mekkora hozamot termelhet a projektünk ha valami gigszer üt a „biztos” támogatási rendszerbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!