Szaporodnak az új vállalkozások, de többségük már indulásból bukásra van ítélve

2012. november 29. – 05:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megduplázódott a vállalkozói kedv az országban, de a megszüntetési ráta is. Sokan kényszerből, felkészületlenül indítanak céget, az állami hitelt felhasználják, majd csődöt mondanak.

Nő a vállalkozói aktivitás Romániában: míg 2010-ben a lakosság 3,2%-a tett konkrét lépéseket egy saját céget elindítása felé, addig 2011-ben már minden hatodik ember meghozta ezt a döntést. Még nagyobb az előremozdulás, ha a potenciális vállalkozók számát vizsgáljuk: 2010-ben csak a társadalom 10%-a, míg 2011-ben már 28%-a töri a fejét cégalapításon.Nem mindegy viszont, hogy milyen motiváció húzódik meg a cégindítási szándék mögött – derült ki a RMÜE legutóbbi, marosvásárhelyi konferenciáján, ahol két előadó: Diósi László és Györfy Lehel is a romániai kis-és középvállalkozások (KKV-k) jellemzőit, teendőit, a számukra legnagyobb nehézséget jelentő akadályokat, valamint az üzleti környezetet mutatta be.Romániában jelenleg körülbelül 530 ezer KKV működik, a cégek 99,7%-a tartozik ebbe a kategóriába, viszont a vállalkozások csak a magánszféra munkahelyeinek kétharmadát adják. A KKV körkép első részében bemutatjuk, hogy kik ők, mivel és miért foglalkoznak.

Egyre többen vállalkoznak

Hogy mélyebbre áshassuk magunkat a témában, fontos tisztázni egyes fogalmakat. A továbbiakban születőben levő vállalkozóknak azokat a 18-64 év közöttieket nevezzük, akik aktívan, konkrétan terveznek egy új vállalkozást, vagy 4 hónapnál rövidebb ideje működtetik már azt. A fiatal vállalkozók azok, akik vezetői és legalább résztulajdonosai egy 4 és 42 hónap közötti időszak óta béreket fizető aktív cégnek. Kezdő vállalkozóként a fent említett két csoport: a születőben levő, vagy fiatal vállalkozóként azonosítottak sorolhatóak be. Megállapodott vállalkozóknak azokat tekintjük, akik több mint 42 hónapja működtetik cégüket.A Global Entrepreneurship Monitor (GEM) legutóbbi kutatása szerint 2010-hez képest tavaly egyaránt nőtt a születőben lévő, a fiatal, a kezdő és a megállapodott vállalkozók száma.

„A GEM eredményei az intézmények, a politikum irányába azt üzenik, hogy olyan változások történtek az elmúlt időszakban, ami megnövelte a vállalkozói aktivitást, viszont fontosak az ezek mélyén levő indokok is. Bár a számok kedvező trendeket mutatnak, nem biztos, hogy e mögött egy jó irányba elmozduló gazdaságot látunk. A másik fontos információ, hogy a megszüntetési ráta a duplájára emelkedett” – közölte portálunkkal Györfy Lehel, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági Karának adjunktusa, a felmérés romániai koordinátora.

GEM: hozzáférhetőbb szolgáltatást kérnek a kicsik

A Global Entrepreneurship Monitor kutatás egyedisége, hogy nem a cégekből kiindulva, hanem egyéni szinten vizsgálja a vállalkozói aktivitást a modern tudományos követelményeknek megfelelően, egységes módszertannal és koordinációval világszerte. Célja a vállalkozói aktivitás, és ennek a nemzeti gazdasági növekedésre gyakorolt hatásának tanulmányozása. A nemzetközi felmérésben a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem képviseli Romániát, a projekt megvalósítását idén az OTP Bank Románia támogatta – mondta el a Pénzcsinálóknak Györfy Lehel, a kutatás romániai koordinátora.Diósi László szerint ezért léptek fel szponzorként, mert a mikró-, kis- és középvállalkozások egy kifejezetten fontos szegmenst képviselnek, és akkor tudnak számukra megfelelő termékeket és szolgáltatásokat kialakítani, ha értik őket.„Nagyon sok mindent érez az ember, de sokkal másabb ezt papíron, bizonyítottan kimutatva látni. Az egyik ilyen fontos eredmény, hogy nagy mennyiségű bürokratikus fizetési, adófizetési kellemetlenségről számoltak be a megkérdezettek. Ebből látjuk, hogy a kicsik számára is jóval könnyebben hozzáférhető internetbankos, mobilbankos szolgáltatásokat kell kialakítanunk és értékesítenünk” – nyilatkozta a banki szakértő.

Mit tudunk a kezdő vállalkozóinkról?

Jelentősen megugrott a számuk, míg 2010-ben 100-ból csak 7, addig tavaly már 15 megkérdezett nyilatkozta a 24-34 éves korosztályból, hogy vállalkozásba kezdett az elmúlt időszakban. A 45-54 évesek között megnégyszereződött a kezdő cégvezetők aránya.

Továbbra is a férfiak tűnnek aktívabbnak vállalkozásindításnál, viszont egyre inkább a nagyobb jövedelemmel rendelkezők döntenek úgy, hogy saját céget vállalnak. A cégvezetők nagy része továbbra is felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

Egy másik, Diósi László, az O TP Bank Románia vezérigazgatója által ismertetett kutatás is azt igazolta, hogy a romániai KKV-k menedzsereinek mintegy 64%-a egyetemi tanulmányokat folytatott. 2010-ben a legtöbb cégvezető 36-45 év közötti volt.

Mivel foglalkoznak?

A becslések szerint nem állapítható meg jelentős eltérés sem regionális, sem EU-s szinten a kis- és középvállalkozások tevékenységi területe szerint – derült ki Diósi ábráiból. Talán egy kicsit több nálunk az építőcég és kevesebb a feldolgozó-egység fő régióbeli versenytársukkal, Bulgáriával szemben.

De miért vállalkoznak?

Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag (SBA) legfrissebb adataiból kiderül, hogy bár Románia a „vállalkozói készség” területen jóval az uniós átlag fölött teljesít, a vállalkozók nagy része kényszerűségből indított vállalkozást. A GEM eredményei is igazolják ezt a megállapítást. Az elmúlt időszakban sokkal inkább nő a kényszerből vállalkozók aránya, mint azoké, akik a lehetőséget látják a cégindításban.Györfy Lehel kérdésünkre elmondta: azokat tekintjük kényszervállalkozóknak, akik, bár szeretnék, a jövedelmüket nem tudják más forrásból, alkalmazottként biztosítani. „A tudományos eredmények azt támasztják alá, hogy a lehetőségmotiváltakkal szemben a kényszervállalkozók esetén nagyobb bukási arányra, kisebb mértékű innovációs készségre, lassabb növekedésre lehet számítani” – tudatta az eredményeket az egyetemi tanár.Ez egy végtelenül egyszerű definíció – fejtette ki Diósi László, aki szerint kényszervállalkozó az, aki, ha mást választhatna, nem vezetne céget. „Igazából ezek sokkal nagyobb arányban vannak bukásra ítélve. Két kategóriát különböztethetünk meg: amikor egy benzinkút a munkatársait arra kényszeríti, hogy jogi személyként működjenek, és ne alkalmazottként, mert olcsóbb, könnyebben ki tudja őket rúgni. A másik eset, hogy bezár a bánya, az elbocsátottak pedig egy átképzés nyomán boltosok vagy autószerelők kell legyenek. Az ő számukra vállalkozásfejlesztő programokat kell kifejleszteni, de sokszor felkészületlenek, alultőkésítettek, az állami hitelt felhasználják, majd csődöt mondanak.”A bankigazgató elmondta: a pénzügyi szektorban dolgozók száma 2004-2009 között több mint megduplázódott, 30 ezer körüliről 70 ezerre nőtt, ebből viszont azóta évente több ezret bocsátották el, három év alatt 5-6 ezerrel csökkent a számuk, a bankfiókoké is több mint ezerrel. „A munkájukat elvesztők számára egy elsődleges forrás, hogy jutalékalapú rendszerbe lépnek vissza, mint értékesítési ügynök, bróker. Ők is általában vállalkozás formájában dolgoznak, annak ellenére, hogy szívesebben ülnének egy bankfiókban” – fogalmazott az OTP Románia vezére.

Nem könnyű megnyitni, de bezárni sem egy sétagalopp

A GEM kimutatása szerint tavaly megugrott a csődöt jelentő cégek száma. Érdekes megnézni tehát, hogy mekkora nehézséget okoz az országban egy új cég nyitása és egy rossz üzlet abbahagyása.Az on-line regisztráció sokat rövidített a vállalakozás-indítási időn, Románia 14 nappal a lista középmezőnyét foglalja el az immoss.ro összesítése szerint. Bár a 2006-2011 időszakban az átlag 10 nap volt, mindenképp pozitív a trend a 2004-2005-ös időszakhoz viszonyítva, amikor még átlagosan 28 napba telt egy cég bejegyzése.

Diósi László még megjegyezte, hogy Romániában a kötelező befizetett tőke a térség egyik legalacsonyabbja, az ország viszont nehezítette a cégbejegyzési folyamatot azáltal, hogy az új cég székhelye már a működési engedély kibocsátása előtt meg kell legyen.

A cégindításnál viszont lényegesen hosszabb időt vesz fel egy nem működő cég megszüntetése. „Bár rövidültek ezek a folyamatok is Romániában, a csődeljárás, a fizetésképtelenségi eljárás még mindig átlag 3 évig elhúzódhat, ez értelemben egy cipőben járunk Bulgáriával” – hangzott el Diósi előadásában. A KKV körkép mások részében a cégek üzleti környezetét, nemzetköziesedési szintjét, finanszírozási lehetőségekről szóló ismereteiket fogjuk vizsgálni, de kiderül az is, hogy mit gondol a társadalom a vállalkozókról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!