Csökkentené az áfát, bevezetné a szolidaritási adót az RMDSZ

2012. november 14. – 08:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási hozzájárulás mértéke is csökkenne az RMDSZ gazdasági programja szerint. De miből lenne rá fedezet?

Jövőre hét milliárd eurós törlesztő-részletet kell kispóroljon az ország, ezt csak munkahelyteremtéssel lehet – mondta Kelemen Hunor , az RMDSZ elnöke szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján, és ismertette a szövetség a következő parlamenti ciklusra szóló gazdasági-, pénzügyi-, és adóügyi politikáját. „A 2013-as, 2014-es évre az új munkahelyek teremtésének ösztönzése, valamint a nyugdíjak és a közszféra béreinek biztosítása, a szociális szolgáltatások megerősítése kell a prioritás legyen” – mondta Kelemen, aki egyben ezeket a kérdéseket nevezte a szervezet legfontosabb célkitűzéseinek a sajátságos kisebbségi problémák mellett.Jövőben Románia 7 milliárd eurót kell kifizessen a hitelezőinek, ez óriási nagy nyomást jelent az államháztartásra. „Az egyetlen lehetőség arra, hogy ne újabb megszorítások révén finanszírozzuk a hitelrészletek törlesztését, az a munkahelyteremtés” – fejtette ki Kelemen, aki szerint erre összpontosít az RMDSZ stratégiája, amely azt az európai uniós elvet követi, ami a szociális piacgazdaságról szól, ugyanis ez lehet az egyetlen megoldás a gazdasági növekedés fele.

Új pénzügyi törvénykönyv kell

A szövetség választási programja szerint új pénzügyi törvénykönyvet kell elfogadjon a következő parlament, a 2003-ban életbe lépett jogszabályt kilencvenszer módosították különböző kormányrendeletekkel, mára szinte átláthatatlanná vált. „Az új törvényt a parlament kell kidolgozza és elfogadja, és nem a kormány”- jelentette ki az elnök, aki szerint az új szabályozást jövő év közepéig kellene elfogadni, hogy 2014-től életbe léphessen.

Maradjon az egykulcsos, csökkenjen a szintje

Középtávon Románia meg kell őrizze 16%-os, egykulcsos adózási rendszerét az RMDSZ álláspontja szerint, de kell készíteni egy hatástanulmányt a progresszív adózás kapcsán. Kelemen Hunor elmondta, azért nincs alternatívája a jelenlegi egykulcsos adónak, mert nagy a verseny az országok között a régióban, a legtöbben alacsonyabb rátát vezettek be. „Nem lehet megkockázatni, hogy az egykulcsos adó eltörlése miatt csökkenjen a külföldi beruházások értéke, sőt, 2%-kal kell csökkenteni a rátát” – mondta a szövetségi elnök.

Áfa és társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentés

Az RMDSZ azt javasolja, hogy Románia térjen vissza a 19%-os áfára a mostani 24%-ról, mert a költségvetési egyensúly ezt megengedi, ha kiegészítik az adó begyűjtésének a hatékonyabbá tételével, mert így a csökkentésből adódó kiesést pótolni lehet. A szervezet úgy látja, hogy több lépésben csökkenteni kell mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadók társadalombiztosítási hozzájárulásait is, az előbbiekét 3,5%-kal, az utóbbiakét 2,5%-kal. A fedezet erre az informális, fekete gazdaság csökkentéséből adódna, ha sikerülne ezt 20-25%-kal csökkenteni, máris meg lehetne tenni a lépéseket.

Szolidaritási adó bevezetését javasolják

Az RMDSZ a szolidaritási adó bevezetését javasolja egy meghatározott, három éves periódusra. Winkler Gyula EP-képviselő szerint a személyi jövedelemadó esetében az emberek azt kell érezzék, hogy mindenki lehetőségéhez mérten hozzájárul a teherviseléshez, ezt a társadalmi méltányosság európai elve is megköveteli. A szolidaritási adó 40%-os lenne, Winkler szerint például egy éves 120 000 lejes globális jövedelem esetén az első 100 000 lejre az egységes 16%-os adót kellene fizetni, arra az összegre viszont, ami meghaladja ezt az éves jövedelmi szintet – ebben az esetben a 20 000 lejre –, 40%-os adót vetnének ki.

Decentralizált adóvisszaosztás

Borbély László politikai alelnök szerint a szövetség határozott álláspontja az, hogy a helyi adóknak a jelenlegi 63-64% helyett legalább 80%-a kellene helyben maradjon. „Az adók visszaosztásáról a megyei tanácsoknak kell dönteniük, mert ők a helyi közösségek által megválasztott érdekképviselők, nem pedig a központi közintézmények, vagy a Pénzügyminisztérium” – szögezte le Borbély, aki szerint 23 év után az ország képes kellene legyen egy többéves költségvetés elfogadására.

A forrás: adózási fegyelem

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerint az Európai Unió országai közül Romániában fizetik az alkalmazottak az egyik legmagasabb társadalombiztosítási adóterhet, ez a bérek 44,5%-át teszi ki. Az országban pedig 4,3 millió alkalmazott fizeti ezeket a járulékokat, míg 2,3 millió ember informális munkavállaló, vagyis a feketepiacon dolgozik.

Hasonló a helyzet az áfa-fizetésre köteles cégeknél is. Az adó begyűjtésének szintje 54%-os, míg Bulgáriában például ez az arány eléri a 70%-ot. Ezeket a hivatalos adatokat figyelembe véve az RMDSZ leszögezi: nem újabb terheket és megszorításokat kell a lakosságra kiróni, hanem fel kell számolni a feketepiacot, és szigorítani kell az adófegyelmet – jelentette ki Winkler, hozzátéve, ezeket a javaslatokat az RMDSZ Gazdasági Tanácsának szakemberei fogalmazták meg a verseny- és gazdasági szféra visszajelzései alapján. A Transindex kérdésére, hogy milyen módszerekkel lehetne csökkenteni az adóelkerülés mértékét, Winkler Gyula azt válaszolta, hogy a személyi központi nyilvántartás informatizálása lehetne az egyik eszköz – az adatbázishoz az adóhivatal és az önkormányzatok is hozzáférhetnének a személyi szám alapján, így könnyebben azonosíthatóak lennének az adóalanyok. A gazdaságpolitikus az adóhivatalok újjászervezését tartja a másik eszköznek: a pénzügyminisztériumnak több mint 40 ezer alkalmazottja van, kérdés, hogy hatékonyak-e, elvégzik-e a munkájukat.

Erdély 2020 Bukarestben

Borbély László szerint az RMDSZ-nek egy felelős politikai alakulatként van elképzelése arról, hogy mit akar tenni az elkövetkező négy évben, és milyen cékitűzései vannak az európai támogatási alapokkal kapcsolatban. Az Erdély 2020 programot hétfőn Leonard Orban Európa-ügyi integrációs miniszternek is átadják, és remélik, hogy meg tudják valósítani az elképzelésüket.A politikus fájlalja, hogy a két kampány között nem esik elég szó a gazdasági kérdésekről, míg az EU tagországaiban arról van szó, hogy miként tervezzék meg a támogatásokat a következő költségvetési periódusra, addig nálunk erről nincs vita, és a jobb érdekérvényesítés érdekében megkötendő regionális szövetségekről sem esik szó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!