Hogyan érjük el, hogy behívjanak interjúra?

2012. november 8. – 07:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a hirdetésben felsorolt feladatoknak megfelelő tapasztalatot tüntessünk fel, ne próbáljuk megmutatni, hogy milyen okosak vagyunk. A túlképzettség a legnagyobb „vétek”.

Az álláskeresési útmutatónk első részében az önéletrajz formai hibáit tekintettük át, az alábbiakban a tartalmi hiányosságokat, tévedéseket vesszük sorra. Pataki Csilla HR tanácsadó szerint ha formai szempontból az önéletrajzunk megfelel, akkor jó esélyünk van rá, hogy a munkáltató képviselője vagy a kiválasztási tanácsadó el is olvassa azt. A legfontosabb hibák, amelyek miatt nem lesz kíváncsi tapasztalatainkra és kompetenciáinkra egy interjú keretében, az önéletrajz tartalmából fakadnak. Ezek a következők lehetnek:

1. Kulcsszavak hiánya

A kulcsszavak az önéletrajz szempontjából azok a meghirdetett munkakörre jellemző fő szavak, kifejezések, amelyek magukba sűrítik a munkakör tartalmát, és szerepelnek az álláshirdetésben. Igyekezzünk azokat a szavakat használni az önéletrajzban, amelyeket az álláshirdetésben használtak a munkakör feladatainak és követelményeinek felsorolásában. Azonban ne ismételjünk meg teljes mondatokat az álláshirdetésből, mert ez nem csak fantázia- és szókincs hiányára vall, hanem főleg azt üzeni az önéletrajz olvasójának, hogy bele akarjuk hazudni a kívánt tapasztalatot az önéletrajzba. Ha saját szavainkkal nem tudtuk megfogalmazni a tapasztalatainkat, az olvasó gyanút fog, hogy esetleg nem is létezik ez a tapasztalat. A kulcszavak használata azért is fontos, mert ha az önéletrajzunkat adatbázisba helyezik, kulcsszavak alapján keresnek rá. Azokban a munkakörökben, ahol tömeges a jelentkezés, a kulcsszavas keresés jelentheti az első szűrést.

2. Nem releváns tapasztalat

A nem releváns tapasztalat két módon is alááshatja az esélyeinket. Először is, ne fárasszuk az olvasót olyan szakmai tapasztalatokkal és olyan képzésekkel, amelyek nem kötődnek közvetlenül a munkakör feladataihoz és követelményeihez. Másodsorban, igyekezzünk lefedni az álláshirdetésben felsorolt valamennyi feladatot, felelősséget és követelményt megfelelő tapasztalatokkal, eredményekkel és kompetenciákkal. A legtöbb munkáltató nem potenciál alapján választja ki a munkavállalókat, hanem a szakmai múlt alapján. Ugyanis ebben látja a megfelelés garanciáját.Ha pályaváltással próbálkozunk, akkor érdemes funkcionális önéletrajzot készíteni, és azokat a tapasztalatainkat, kompetenciáinkat helyezni előtérbe, amelyek relevánsak a megpályázott munkakör szempontjából. Csak ezután soroljuk fel a munkahelyeket részletes bemutatás nélkül. Annak ellenére, hogy egy hazai felmérés eredményeiből az derül ki, hogy a munkáltatók 85%-a a kronológikus önéletrajzot kedveli, mégis érdemes ezzel a formátummal próbálkozni, ugyanis még reménykedhetünk abban, hogy ha az előtérbe helyezett kompetenciák és eredmények felkeltették az olvasó érdeklődését, elnézi nekünk azt, hogy nem hasonló munkakörben dolgoztunk előtte. Azonban a legnagyobb esélyünk akkor van a karrierváltásra, ha személyes kapcsolatépítéssel készítjük elő azt.

3. Túlképzettség

A túlképzettség a legnagyobb „vétek” a munkáltató szemében egy jelentkező részéről. Ha valaki alulképzett, a hiányzó részt pótolhatja: el lehet végezni még egy tanfolyamot, egy kis irányítással meg lehet tanulni egy műveletet vagy folyamatot. Azonban a túlképzettséggel a munkáltató nem tud mit kezdeni, mert amit az ember megtanult vagy megtapasztalt, azt nem lehet kitörölni a fejéből. A potenciális munkáltató rögtön levonja a következtetést: „nem leszünk elég motiváltak, unni fogjuk a munkát”, „mihelyt jobbat találunk, továbbállunk”, illetve „úgysem tud annyit fizetni, amennyit szeretnénk”. Természetesen, azt nem fogja megkérdezni, hogy mennyi a bérelvárásunk, általában eldönti még mielőtt szóba állna velünk, hogy nem tud annyit fizetni. Csak az álláshirdetésben felsorolt feladatoknak és kompetenciáknak megfelelő, releváns és azonos szintű tapasztalatot tüntessünk fel. Ne próbáljuk megmutatni a munkáltatónak, hogy milyen okosak vagyunk, és mennyi mindent értünk el a karrierünkben. Ha az több, mint amennyire szükség van a munkakör feladatainak ellátásához, a legtöbb esetben nem fogja értékelni a pluszt. Ha már „elfelejtettünk” néhány magasabb szintű tapasztalatot beírni az önéletrajzunkba, nem árt ezeket – legalább ideiglenesen – kitörölni az internetes profiljainkból is.

4. Zavaros fogalmazás

Fogalmazzunk tisztán, érthetően, a barokk körmondatoknak nincs helye az önéletrajzban. A tapasztalat legkönnyebben úgy követhető könnyen nyomon, ha felsorolásként van megfogalmazva minden munkakörhöz, és csak egy-egy elemet tartalmaz minden bekezdés (pl. egy folyamat szakaszait, egy művelet elemeit, egy projekt tartalmát).

5. Nem meggyőző bizonyítékok

A jelenlegi munkaerőpiaci versenyben aligha elegendő, ha csak a végzett feladatokat soroljuk fel minden egyes munkakörhöz. A potenciális munkáltató nem a munkaköri leírásunkat akarja megismerni, hanem azt, hogy milyen eredményeket értünk el, hogyan járultunk hozzá az előző cégünk célkitűzéseinek megvalósításához. Számszerűsítsük menyivel növeltük az eladásokat, a termelékenységet, csökkentettük a költségeket stb. Írjunk le bonyolultabb problémák megoldásában elért eredményeinket, a vezető által a teljesítményértékelésen kiemelt eredményeket. Ezt megtehetjük úgy, hogy a karrierünk legfontosabb megvalósításait, eredményeit kiemeljük a munkahelyek kronológiai sorrendje elé „megvalósítások” címszó alatt. Vagy minden egyes munkahely bemutatásakor előbb kiemelünk 1-3 fontos eredményt, utána pedig felsoroljuk a feladatokat. Vagy valamennyi feladatot az eredmények szemszögéből mutatunk be, ha erre lehetőség van.A megpályázott munkakör szempontjából kulcsfontosságú kompetenciákat is ki lehet emelni egy külön fejezetbe. Ne csak egyszerű felsorolása legyen a kompetenciáknak (kiemelkedő kommunikációs készségek, szervezési készség stb.), hanem röviden mutassuk be, hogy konkrétan mire vonatkoznak, hol használtuk, milyen feladatok elvégzése közben volt hasznos stb. Tehát valamilyen bizonyítékunk legyen arról, hogy valóban rendelkezünk az adott kompetenciával. Figyeljünk arra, hogy a kompetenciák bemutatásánál ne ismételjük meg szó szerint a megvalósításként kiemelt tapasztalatainkat, eredményeinket. Ez a fejezete az önéletrajznak lehetőséget ad, hogy tovább bővítsük a megvalósításaink listáját. A következő részben letesztelhetik tudásukat az álláskeresés terén!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!