Hogy változik a fűtésszámla?

2012. november 2. – 04:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg a gáz és az áram drágulását a helyi tanácsok többsége átvállalja a lakosságtól, addig a kiskazánokkal, konvektorokkal melegítők meg kell szorítsák a nadrágszíjat.

Egységes recept nincs, a fűtésszámlák értéke jelentősen eltérhet attól függően, hogy mekkora a lakás, hőszigetelt-e, milyen fokra süllyed a hőmérséklet a tél során, mekkora a család jövedelme, azaz igényelhet-e támogatást, vannak-e szomszédok, akik fűtenek, és persze attól is, hogy milyen rendszerrel melegítenek a lakók. Körképünkban arra voltunk kíváncsiak, hogy a távfűtéses rendszert még fenntartó városokban, vagy a saját kazánnal rendendelkező otthonokban lesz-e nagyobb a drágulás. Kiderült: még az árcsökkentés sem lehetetlen, bár nem ez a jellemző.

Ártámogatási rendszer

A 155 lejnél alacsonyabb egy főre eső jövedelemnél a fűtésszámlát 90%-ban megtérítik, 785 lejnél már csak 5%-os pótlékra számíthatnak a családok. A 786 és 1082 lej között kereső egyedül élő személyek 10%-os fűtésszámla-pótlékban részesülnek. A tavaly életbe lépett támogatási rendszert itt mutattuk be.

Akik távfűtenek

Szeptemberben arról szóltak a hírek, hogy

Marosvásárhely

en alig 2866 család maradt a távfűtési rendszerben. A Tudor lakónegyedben, az 5-ös számú hőközponthoz egyetlen fogyasztó tartozik, bár azt ezres kapacitásúra tervezték. A Budai negyedben és a Kövesdombon is vannak olyan kazánházak, amelyek szélsőségesen alacsony számú lakást szolgálnak ki. A jelentős fogyasztói létszámcsökkenés miatt a továbbiakban nagyobb lesz a gigakalória előállítási ára – jelentette ki akkor Dorin Florea polgármester.A helyi tanács végül úgy döntött, hogy a gigakalória ára idén télen 391 lej lesz, de nem terhelik meg a lakosságot még inkább, így továbbra is csak 231 lejt kell fizessenek a hőenergiáért. A 160 lejes különbözetet a helyi önkormányzat fizeti majd. A legfrissebb információk szerint Marosvásárhelyen már mindössze 1700 háztartás tartozik még a távfűtési rendszerhez.

Csíkszeredá

ban nem voltak ilyen elnézőek az előljárok, 335 lejre emelik a távfűtés gigakalóriánkénti árát – döntötte el az önkormányzati képviselő-testület még szeptemberben. Az eddigi ár 299 lej volt. Ráduly Róbert Kálmán azzal indokolta a döntést, hogy az utolsó ármódosítás óta megdrágult a gáz, a villamos energia és a víz ára. A lakosság ezen a télen 11%-kal fog többet fizetni a fűtésért.

Székelyudvarhelyen

a távfűtési rendszeren mintegy 2400 háztartás van, az ezekben élő családok múlt évhez képest változatlan árat, azaz gigakalóriánként 240 lejt fizetnek a szolgáltatásért. A közüzemi vezetékhálózatról idén száz háztartás vált le, de néhány visszacsatlakozás is történt.

Gyergyószentmiklós

on 229 lej egy gigakalória ára.

Kolozsvár

on 361 lejbe kerül egy gigakalória előállítása, 7 lejjel nőtt a költség tavalyhoz képest. Emil Boc polgármester viszont arról biztosította a város lakóit, hogy változatlanul 165 lejt fognak fizetni a távfűtési rendszerhez csatlakozott lakók. A 196 lejes különbséget – más városokhoz hasonlóan – Kolozsváron is a helyi költségvetésből állják. A fogyasztói ár 2009 óta nem változott.

Nagyvárad

on sem lesz árváltozatás idén, a tarifa a régi, 235 lej.

Temesvár

on az előző télen 252 lejbe került a lakosságnak egy gigakalória, az alpolgármester egyelőre annyit mondott, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ne kerüljön sor drágításra idén sem. A helyi tanács 73 lejes támogatással járul hozzá gigakalóriánként a távfűtéshez.

Szeben

ben 840 lakás maradt meg még a központi fűtéses rendszerben, a polgármester szerint nem lesz árváltozás, marad a 265 lejes ártámogatott fogyasztói ár, itt is a helyi büdzséből fedezik a különböztet.

Támogatni fogják a távfűtési rendszerek karbantartását

A távfűtési rendszerek rehabilitációjához szükséges támogatást fognak biztosítani az önkormányzatoknak – jelentette be nemrég Victor Ponta miniszterelnök, aki szerint a fűtési támogatás tavalyi bővítése túl hirtelen döntés volt, emiatt a nagyvárosok többsége leküzdhetetlen problémákkal fog szembesülni a télen. Kifejtette: úgy szeretnék megoldani a kialakult helyzetet, hogy a polgármesteri hivataloknak biztosítanak alapokat a távfűtési rendszereik rehabilitálására, mert ha ezt a problémát most nem oldják meg, jövőre ugyanezzel kell szembesülniük.

Iaşi

ban többet fizetnek majd a távfűtési rendszerre csatlakozott lakosok, úgy tűnik, 265 lej lesz egy gigakalória, bár a polgármester azt nyilatkozta a Mediafax nak, hogy elképzelhető egy árcsökkentés is. Ez nem egyedi eset,

Krajová

n például nemrég szavazták meg a gigakalória lakossági árának csökkentését 245 lejről 220 lejre.

Kontancá

n nagyon drága a távfűtés országos viszonylatban is, itt 341 lejbe kerül egy gigakalória.

Buzău

ban szinte fele ennyit, 185 lejt kell fizessenek a lakók minden gigakalória után.

Brassó

is az „olcsóbb” városok közé tartozik, 171 lej egy gigakalória és jelentős számú, több mint 12 ezer lakás maradt meg a központi rendszerben. A fővárosban 170 lej egy gigakalória, és

Bukarest

főpolgármestere azt hangoztatja, hogy ez az elkövetkező években sem fog változtatni.

Spórolási tippek

A fűtésszezon közeledtével mindenki már előre elkeseredik a magas számlákra gondolva, pedig néhány trükkel máris jelentős összegeket lehet spórolni. A meleg ruháktól az okos energiaszabályozásig több árkategóriában vannak olyan ötletek, amelyekkel nem a pénztárca bánja a fűtést. A legjobb tippekről itt írtunk.

Akik nem távfűtenek

Bár még sok helyen működik a távfűtés, kijelenthető, hogy a lakások többsége már magánkazánokkal rendelkezik. A földgáz az Országos Energiaszabályozó Hatóság döntése értelmében szeptembertől 5%-kal drágult a lakosság és 10%-kal az ipari fogyasztók számára – ez érződni fog a téli fűtésszámlán is. Egy mwH földgáz ára 90-125 lej között mozog, az Eurostat adatai szerint pedig Romániában átlagosan 0,28 euróba kerül egy köbméter gáz, ami a legalacsonyabb ár egész Európában.

A gázár áremelését a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége kérte a hatóságoktól az augusztusi látogatása során. Az IMF szakértői szerint szükséges a drágítás, mivel a termelőknek túl alacsony a bevétele. A mostani áremelés nem függ össze az energiapiac liberalizálásával. Az árszabályozás fokozatos feloldása idén decemberben kezdődik az ipari fogyasztók esetében, és jövő év nyarán a lakosság esetében. A liberalizáció kezdetével az elfogyasztott földgáz bizonyos százalékát szabadpiaci áron kell majd kifizetni, 2014 decemberétől pedig a teljes árat a szabadpiaci árak alapján határozzák majd meg.

A tüzelőanyagokkal működő kazánok esetében nem számíthatnak a fogyasztók jelentős árváltozásra, nem úgy, mint az elektromos energiával működő infrapanelek és konvektorok használói. A villamos áram használatáért július 1-től 5%-kal kell többet fizessenek a lakossági és a vállalati fogyasztók, szeptember 1-től pedig ismét nőtt a tarifa a cégek számára: 2-3%-kal lesz magasabb a számla értéke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!