Üzleti angyalok: kell legyen vesztenivalójuk

2012. október 29. – 07:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsősorban induló, erős növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokra vadásznak, szárnyaik alá veszik, majd túladnak rajtuk. A stratégia Romániában is elterjedőben van.

A vállalkozások finanszírozásában a bank és a tőzsde alternatívájaként jelenik meg a befektető is, aki egy megfelelő mennyiségű tőkeinjekcióval megteremtheti a fejlődéshez szükséges feltételeket – cserébe pedig lehasítja a haszon egy részét, vagy magasabb áron túlad a vállalaton. A Business Days legutóbbi kolozsvári rendezvényén a befektetők egy „speciális fajtájával”, az üzleti angyalokkal ismerkedhettünk meg – tesközelből. A témáról szóló kerekasztal-beszélgetésből szűrtük le a legfontosabbakat.

Mit jelent az üzleti angyal kifejezés?

Marius Gheneá t az egyik legfontosabb online vállalkozóként tartják számon az országban. Szerepel az Arena Leilor tévéműsorban. A Flamingo egyik alapítója, a Fit Distribution csoport elnöke, a PCFun és az ElectroFun online áruházak kifejlesztője. Két éve megvásárolta a ShopIT és a Pc Garage holnapokat, amit a román piac eddigi legfontosabb internetes konszolidációjának nevezett. Érdekeltségei tavaly mintegy 30 millió eurós üzleti forgalmat bonyolítottak le.

A kérdést Marius Ghenea , a beszélgetés moderátora tette fel és meg is válaszolta. Az üzleti angyal önálló befektető, aki rendelkezik vállalkozói tapasztalattal és a szükséges tőkével, egy bizonyos pénzkeretet pedig hajlandó közvetlenül befektetni. Lehet egy volt, vagy jelenlegi cégvezető is, aki pénzügyileg független, vagyis amennyiben a teljes beruházás el is veszne, vagyonának értéke nem szenved jelentős kárt. Az üzleti angyal elsősorban induló vállalkozásokba fektet be, saját maga hozza meg befektetői döntéseit, a beruházáson túl kész nyomon követni a vállalkozás működését, stratégiai támogatást nyújt a vállalkozónak, a befektetéstől egészen a kilépésig.

Marius Ghenea szerint egy üzleti angyal nem tud egyszerre több vállalat tulajdonosi szerkezetében jelen lenni: „Nem lehet valaki 10 cégben vállalkozó. Ha ezt állítja, akkor az adott illetőnek fogalomzavara van” –fejtette ki és kihangsúlyozta, üzleti angyalnak lenni egy teljes-munkaidős feladat, ellenkező esetben elvész a figyelem, nem tud eléggé fókuszálni a befektető, aki együtt kell éljen a céggel. Az üzleti angyal lehetőségeket keres, de főleg olyan piacokban érdekelt, ahol megvan már a kapcsolati hálója, kialakult már olyan együttműködése ügyfelekkel, beszállítókkal, bankokkal, amit hasznosítani tud a „szárnyai alá vett” vállalkozás javára. „Az angyal egyfajta mágnesként funkciónál a cégek számára, már a reputációja révén is hitelt ad a vállalkozásnak” – mondta Marius Ghenea.

Miként szelektál az üzleti angyal?

A Flamingo egyik alapítója szerint átlagosan 50 000 – 350 000 eurót fektet be Romániában egy üzleti angyal egy kezdő vállalkozásba, de „természetesen nem lottón nyerte ezt az összeget”, ezért alaposan megvizsgálja, mibe is ruházza be a tőkét. Dragoș Roua, Gheneához hasonlóan, a kevés romániai üzleti angyal egyike. Azt mondta, amikor lehetőségek közül kell választania, azokat részesíti előnyben, ahol a megoldandó problémát kihívásként ismerik fel, a vállalkozás pedig egy szükséglet kielégítésére kínál fenntartható megoldást.

„Fontos az ötletgazda magatartása is, ő is kockázatot kell vállaljon” – mondta, hozzátéve, hogy egy üzleti terv kiválasztásakor az is befolyásolja, hogy a végzendő feladatnak, milyen személyes vonzata lesz, hogyan fog hatni a magánéletére. Roua elmondta: mindig bejelenti a partnerének, hogy milyen időhorizontra szól a megállapodás, vagyis hogy megközelítőleg mikor fog kiszállni az üzletből, és adja tovább tulajdonrészét.

Ovidiu Sandor temesvári vállalkozó úgy fogalmazott: amikor egy üzleti angyal útra indul, van egy ló és van egy lovas. A ló maga az ötlet: van-e valós igény a koncepcióra. A lovas is nagyon fontos: milyen csapat áll a vállalkozás mögött, mennyire motiváltak, határozottak a személyek, és hogy van-e elég veszítenivalójuk. „Utóbbi igen fontos, valaki olyan, akinek már több bedőlt vállalkozása volt, a nem fizetett hitele miatt elvették a házát, és elvált a feleségétől, nem a legjobb választás” – indokolt Sandor, aki azt mondta, csak olyan vállalkozásba fektet, aminek nem csak romániai, hanem globális piaca van. „Csak akkor lennék üzleti angyal egy helyi piacra szóló üzletben, ha az legalább 10 millió emberhez szólna”.

Adrian Erimescu , az Imobiliare.ro vezérigazgatója még nem végzett tevékenységet üzleti angyalként, de azt mondta, sokkal fontosabb a pénznél a „know-how”, az, hogy olyan információk, eljárások kidolgozója és egyedi birtokosa legyen a vállalkozó, amit nem lehet egykönnyen lemásolni, helyettesíteni.

Bogdan Tenu , az Ernst & Young tanácsadója szerint a cash-flow, vagyis a készépénzáramlás a legfontosabb szempont egy projekt kiválasztásakor. Elmondása szerint elvárja, hogy legalább 2-3 évre szóló tervet mutassanak be a vállalkozók, bár ezzel is vigyázni kell, mert megesett már, hogy a „az öletgazda által vázolt legpesszimistább szcenárió is pozitívabb volt, mint az általa megítélt legjobb lehetséges kifejlet.”

Hogyan hagyja el a céget az üzleti angyal?

Egy üzleti angyal határozott időintervallumra, közepes vagy hosszú távra ruház be. A kilépés, vagyis az exit, nem kell mindig teljes legyen, el lehet adni a tulajdon egy részét is. A teljes kiszállásra több verzió is létezik:- atőzsdei jegyzés , ami Romániában nem egy bevett gyakorlat, de Ghenea szerint a jövőben fejlődni fog az értékpapír-piac,- azeladás egy másik vállalkozónak, cégnek, vagy akár versenytársnak,-családi öröklődés , ami az országban egyelőre szintén nem gyakori, mivel alig 20 éve él a piacgazdaság és az üzleti angyalok is csak nemrég jelentek meg,- afelszámolás .

Robert D. Hisrich közgazdász, vállalkozást tanít több nemzetközi egyetemen. A Thunderbird Global School of Managemet keretében működő Walker központ vezetője, és a marketing- illetve menedzsment tanácsadással foglalkozó H&B szervezet elnöke.

Robert Hisrich professzor, akinek a nevével a Vállalkozók vs. Befektetők konferenciát fémjelezték, a felvázolt lehetőségek közül az egyszerű eladást tartja a legegyszerűbbnek. „Azonosíts 2-3 agresszív versenytársat, és kínáld fel nekik a felvásárlás lehetőségét” – tanácsolta, bár hozzátette: egy olyan külföldi befektető megtalálása is célszerű lehet, aki be akar törni az adott ország piacára, sőt, a private-equity alapok is egy megoldást jelenthetnek.

De miért hagyna el valaki egy sikeres céget – tették fel a kérdést a közönségből. Dragoș Roua szerint egyszerűen azért, mert új kihívásokra vágynak, „egyszerűen megunják az adott tevékenységet”. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy az üzleti angyal mikor ad túl a tulajdonrészén. „Találd meg a két végletet: a csúcsot és a gödröt” – osztotta meg elvét a befektető, aki szerint lehet, hogy éppen nőnek még az eladásai a vállalkozásnak, de az üzleti angyal észleli, hogy megrekedhet az eddig szárnyaló növekedési ütem. „Amikor a fáradság jeleit észleljük, a jövedelmezőségi ráta elérte a maximumát. Ez egy eladási jel” – fogalmazott.Marius Ghenea konkrét példával érzékeltette, miként érzik meg az „angyalok” ezeket a helyzeteket: ő 2008 augusztusában, a nemzetközi gazdasági válság kitörése előtt adott el egy lengyel befektetőnek egy építőipari vállalatot. Ovidiu Sandor szerint azt is megtörténhet, hogy akkorára nő a vállalat, hogy mérete már meghaladja az üzleti angyal kompetenciáját, ezért a tulajdonrész eladása egy nemzetközi csoportnak akár tovább is segítheti a cég terjeszkedését.

Kinek adja el az üzleti angyal az általa felvirágoztatott céget?

Robert Hisrich szerint egyértelmű, hogy annak, aki a legmagasabb árat ajánlja. „Sosem nézhetsz vissza, soha” – fogalmazott a nagybefektető, aki azt mondta, az eladott cégekhez már semmi sem fűzi az üzleti angyalt, nem szabad követni a további helyzetet. „Ha ezt tenném, verném a fejem a falba, hogy mekkora nyereséget ért el a tőlem vásárolt márkával a Procter and Gamble.”Ghenea úgy látja: ennél azért összetettebb a képlet, ha választania kellene két ajánlat közül, és a többet kínáló személy el akarná pusztítani a céget, hogy saját vállalatát védje, inkább azzal kötne üzletet, aki ha kevesebbet fizet is, de tovább viszi az üzletet. „Fontos a lelki, mentális aspektus is, az, hogy garanciát kapjak arra, hogy a cég története folytatódik.”

Van 300 000 euróm, hogyan fektessem be? – kérdezte valaki a közönség soraiból Robert Hisrichet. „Ha meg tudja engedni magának azt a lehetőséget, hogy akár elveszhet a teljes összeg, azt ajánlom, egy induló vállalkozásba ruházzon be, amelynek az értékét akár ötvenszeresére is növelheti. Olyan ötletet keressen, aminek egyedi értékesítési ajánlata (unique selling proposition) van, értéket teremt és etikus személyek találták ki” – válaszolt az amerikai professzor.

Mit tehet és mit nem a cégen belül az üzleti angyal?

Az angyal teljesen aktívan vesz részt a cég életében, ezáltal különbözik a leginkább a kockázati tőketársaságoktól (venture capital firms). Hisrich így fogalmazott: „Még szép, hogy segíti a vállalkozás tevékenységét, hiszen az ő pénze van benne” – így a professzor, aki szerint szoros a kapcsolat a vezetőség és a befektető között.Dragoș Roua üzleti angyalként főleg a személyzeti kiválasztásban, a stratégia megalkotásában vesz részt, de a márkanév kialakításának mikéntjére és a termék helyének a megtalálására is van ráhatása. De hol a határ? A szakértők egységesen úgy látták, hogy az üzleti angyal nem szólhat bele mindennapi operációs tevékenységekbe, a döntések végrehajtásába, a szerepe sokkal inkább a tervezésre, tanácsadásra, kapcsolati háló alakítására korlátozódik. A legjobb, ha már az együttműködés kezdetekor írásban rögzítik, hogy mibe és mibe nem szólhat bele a tőketulaj.

Milyen az üzleti angyalok romániai helyzete?

Hisrich professzor azt mondta, ha a romániai kormányzat helyében lenne, az üzleti angyal jelenség elterjesztésével segítené a kezdő kis- és középvállalkozások indulását, talpraállását. „Egy adókedvezmény bizonyára jó ösztönzést jelentene” – fogalmazott a tőkemágnás, aki szerint a romániai egy fejlődő piacgazdaság, az ország növekedése, fejlesztése a privát befektetőkőn múlik.

„Kialakult már egy üzleti angyal réteg az országban” – zárta a beszélgetés moderátora, aki a legfontosabbak azt látja, hogy a vállalkozók legyenek kreatívak, „gondolkozzanak a dobozon kívül”, és akkor befektetőkre fognak találni. Létrejött az angelconnect.ro internetes oldal is, hogy segítsen kapcsolatot, „hidat” teremteni az üzleti ötlettel és a tőkével rendelkező személyek között. A site-ra olyan külföldiek is regisztrálnak, akik szeretnének Romániában „mentorkodni” egy vállalkozás felett. Ghenea végül az üzleti angyal gazdasági szerkezet előnyeit összegezte a vállalkozók számára: „könnyű, hatékony, és segítségével alacsonyabb költségeken lehet jelentős mértékű forrást bevonni, de ehhez a befektetőnek kell látnia az embert, a csapatot, a motivációt, az elkötelezettséget, az intelligenciát, a teljes felelősségvállalást, a korrekt stratégiát és a végrehajthatóságot.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!