Révbe ért az erdélyi magyar közgazdászképzés – bizonyítja a KözMag antológia

2012. október 25. – 06:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy éves a KözMag, a megjelent 23 számból átfogó antológiát készített a főszerkesztő, mivel kétségessé vált, hogy a továbbiakban ki lehet-e adni nyomtatott formában a gazdasági lapot.

Pleşa Róbert , a KözMag főszerkesztője az antológia október 24-i bemutatójának a kezdetén köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a tizenegy éves munkájukhoz, így a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum nak, ahol az első közgazdasági osztály indításával egy időben született meg a KözMag, akkoriban gazdasági iskolás magazin, valamint a Romániai Magyar Közgazdász Társaság nak (RMKT), melynek a támogatásával sikerült a lapot közérdekű gazdasági magazinná változtatni. „Ez egy egyedi dolog, mivel tudomásunk szerint Erdélyben ez a magazin egyedülálló, olyan fórumot és felületet teremtett a közgazdaság iránt érdeklődőknek, ahol írásban is megoszthatják gondolataikat” – fogalmazott a főszerkesztő.

A magazin első tíz évéről videóösszeállítást vetítettek, melyben a Brassai líceum tanárai, volt szerkesztők szólaltak meg, de egy fotókollázst is bemutattak. Ezt követően Dr. Gaál György méltatta az antológiát, aki végigkövette a KözMag különböző számainak a megjelenését. „2001. január 19-én páratlan, a sajtótörténetben is feljegyzésre méltó esemény történt a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban. Az ősszel megindított közgazdasági osztály tanulói bemutatták a ”Közgazdasági brassais diáklapot„, mely a KÖZMAG (vagyis közgazdasági magazin) főcímet viselte, és Pleşa Róbert volt a főszerkesztője” – kezdte a kötet bemutatóját az irodalmár, aki hozzátette: a diáklapok általában osztályhoz és tanárhoz kötöttek, így ha valamely osztály végez, a lapja is rövidesen megszűnik, az új nemzedék új lapot alapít, de nem ez történt a KözMaggal. A főszerkesztője, miután elhagyta az iskolapadot, magával vitte a magazint is, és fejlesztette.

A Brassaiban 2003-tól nem indítottak újabb közgazdász osztályokat, úgyhogy a kiadvány alcímet változtatott, Ifjúsági Közgazdasági lappá vált, s egyre sokasodtak a főiskolás munkatársak, általában egy-két összevont számot sikerült megjelentetni évente. 2009-ben aztán az iskola sem tudta a magazin megjelentetését vállalni, úgyhogy a közben egyetemi tanulmányait végző főszerkesztő tagja lévén a Romániai Magyar Közgazdász Társaságnak, átvitte a kiadványt a szervezet szárnyai alá, és Közérdekű gazdasági magazin alcímmel hozta ki legutóbbi nyolc számát.Az elmúlt 11 évben összesen 23 KözMag jelent meg 1505 oldalon. „Mivel kétségessé vált, hogy a továbbiakban ki lehet-e adni nyomtatott formában a lapot, a főszerkesztő elérkezettnek látta az időt, hogy az első tíz év terméséből egy átfogó antológiát hozzon ki közel 400 oldalon” – mondta dr.Gaál, aki szerint a most megjelent kötet alapján kijelenthető, hogy a magyar közgazdászképzés egyenesbe jutott, lesz szakember-utánpótlás.

Az RMKT kiadásában, a Communitas Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el a kiadvány. „Célunk az, hogy gyakorlati, közérdekű gazdasági kérdésekkel foglalkozó magazint működtessünk. amely azokhoz a fiatalokhoz szólhat, akik érdekeltek gazdasági kérdésekben, és szeretnének anyanyelvükön naprakész gazdasági információkat kapni, továbbá azokhoz a vállalkozókhoz, akik gyakorlati kérdéseikre keresnek választ, végső soron pedig mindazoknak, akik a gazdaság különböző területeiről szeretnének minél többet megtudni” – áll a szerző, Pleşa Róbert előszavában.A törzsanyag hét fejezetbe sorolva közli a cikkeket, ezek a Vállalkozási útmutató, a Marketing-menedzsment, Pénzügy-számvitel, Interjúk, Gazdasági kilátó – civil szféra, Gazdaság és kultúra, Magazin. A kötet bemutatóján az RMKT ügyvezető elnöke, Szőcs Endre elmondta, a közgazdász társaság egyik fő célja, hogy a magyar gazdasági szaknyelvet ápolja, felemelje, és az információkat eljuttassa az erdélyi, magyarországi szakembereknek. „Ennek a legjobb eszköze egy olyan gazdasági magazin, ami már rögtön a középiskolában vagy az egyetemen bevonja azokat a diákokat, akik ezt a gazdasági szaknyelvet ismerik, illetve olyan készségeik, képességeik vannak, hogy hozzá tudnak tenni ennek a szakmai színvonalához” – fogalmazott az ügyvezető.

Az elmúlt időszakban felvetődött, hogy írott vagy online formában folytatódjon a KözMag története – derült ki a bemutatón, de egyelőre úgy tűnik, mindkét kivitelezés párhuzamosan fog futni, azonban bejelentették, hogy a közmag.ro még idén logót vált, és a jövőben bővülni fog a tartalma, több saját szakmai cikkel készülnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!