Megjelentek az új áfatörvény alkalmazási szabályai

2012. október 22. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiderül, ki és mikortól kell fizesse az áfát a számla bevételezése után. Az új rendszer nagyobb adminisztrációs terhet jelent, de lesznek kedvezmények is.

Hétfőn jelentek meg az új áfatörvény alkalmazási szabályai, amelyek sok, eddig tisztázatlan kérdésre választ adnak. Mint ismeretes, 2013 januárjától az 500 ezer eurónál alacsonyabb forgalmat lebonyolító cégek csak a számlák bevételezésekor kell kifizessék az áfát. A cégek csak azután kell befizessék az ügylethez köthető áfát, ha megkapták a nyújtott szolgáltatás vagy a leszállított áru ellenértékét. Természetesen ez oda-vissza érvényes: csak akkor vonhatják le a befizetendő összegből a beszerzésekhez kapcsolódó áfát, ha ők maguk is kifizették a szállítót. Ezáltal elkerülhető, hogy azok a cégek, akik nem tudják azonnal behajtani követeléseiket, akár több hónapra „megelőlegezzék” az államnak az áfabevételt.

Kik nem tartoznak a törvény hatálya alá?

– A nem-áfafizető személyek,

– az adózási csoportok tagjai,

– külföldi anyavállalatok helyi kirendeltségei, fiókjai,

– külföldi vállalatok, amelyeket Romániában bejegyeztek áfafizetőnek.A pénzügyminisztérium kiemeli, hogy a rendszer helyes működtetésének érdekében csak azokat a cégeket érinti az új áfafizetés, amelyek gazdasági tevékenységének székhelye Romániában van.

Az áfafizetés szempontjából egységes adózási csoportot olyan cégek hozhatnak létre, amelyek jogi szempontból függetlenek egymástól, mégis szoros szerkezeti, pénzügyi és gazdasági kapcsolatban állnak egymással. A csoport létrehozásához legkevesebb két cég szükséges, amelyek egy adózási körzethez tartoznak. A szoros kapcsolat ismérve, hogy a résztvevő társaságok tulajdonosi szerkezete több mint 50%-ban megegyezzen. Egy cég csak egyetlen adózási csoportnak lehet a tagja. Egy csoport létrehozásához egy kérést kell leadni a helyi pénzügyi hivatalhoz, amelynek tartalmaznia kell:- a tagszervezetek nevét, címét, tevékenységét és adószámát- igazolást a szoros kapcsolat meglétéről- a képviselőnek kinevezett cég nevétA helyi adóhivatal 60 napon belül hivatalos választ fog adni arról, hogy jóváhagyja-e vagy sem a csoport létrehozását.

Ki fog jövőre a bevételezés után áfát fizetni?

– Azok a cégek, amelyeknek a 2011 október 1. és 2012 szeptember 30. között lebonyolított forgalma nem haladja meg a 2 250 ezer lejt, 2013 január elsejétől a számla bevételezésekor kell kifizessék az áfát. Ezeknek a vállalatoknak 2012 október 25-ig értesíteniük kell a helyi adóhivatalt arról, hogy nem haladták meg az árbevétel-plafont. – Azok a cégek, amelyek 2011 október 1. és 2012 szeptember 30. közötti árbevétele nem haladja meg a 2 250 ezer lejt, de 2012 december 31-én már nincsenek áfafizetőként nyilvántartva – mert kijelentkeztek, vagy adózási csoport tagjai lettek – nem fognak a törvény hatálya alá tartozni. – Azok a cégek, amelyek 2012 szeptember 30. után válnak áfafizetővé, csak a 2013-as év második adózási periódusától (februártól, vagy áprilistól) kell alkalmazzák az új áfafizetést. Ebben a kategóriában a forgalmi plafon szintén 2 250 ezer lej, azonban ezt az áfafizetővé válástól az idei év végéig kell összegyűjteni. Ezek a cégek az adóhivatali értesítést 2013 január 25-ig kell letegyék.

Hogy számolják a plafonként szolgáló árbevételt?

Az új rendszerbe történő belépés plafonjaként szolgáló forgalmat az áfabevallásban megjelölt gazdasági jövedelem alapján állapítják meg, ehhez hozzájönnek még a külföldön lebonyolított gazdasági ügyletek, illetve a megfelelő korrekciók. A forgalomba nem tartozik bele az áfa értéke. Amennyiben egy cég az idei év során válik áfafizetővé, a forgalomba nem számítják be azt a gazdasági bevételt, amelyet akkor könyvelt el, amikor még áfa nélkül számlázott.

Milyen ügyletek jelentik a kivételt az új áfafizetés alól?

Az adótörvénykönyv módosítása szerint nem számolható el az áfa a dohányáruk és alkoholos termékek vásárlása után, csak akkor, ha viszonteladásra vásárolták őket, vagy a nyújtott szolgáltatás részét képezik. Emellett más személyek részére kapott, vagy fizetett összegek áfáját sem lehet leírni, korrigálni.

Milyen újdonságokat hoz még az új törvény?

Az eladási és vásárlási naplót úgy kell összeállítani, hogy azokban minden pillanatban követhető legyen a kifizetendő és visszaigénylendő áfa mértéke. Ennek érdekében a cégeknek jelezniük kell, hogy a kiadott számlák közül melyekre kell törlesztéskor kifizetni az áfát. Az eladási naplóban fel kell tüntetni a bevételezést igazoló irat számát és dátumát, esetleg annak dátumát, amikor lejárt a 90 napos törlesztési határidő. Azt is jelezni kell, hogy a leszámlázott összegből mennyi került bevételezésre. Nem kötelező számlát kiállítani a kiskereskedelmi értékesítés, lakossági szolgáltatásnyújtás, vagy nem-adófizetők számára történő eladás, szolgáltatásnyújtás esetén. Ilyen esetekben minden adózási periódus végén egy összesítés alapján kerül kiigazításra az áfa. A dokumentum leírja, hogyan lehet egyszerűsített számlát kiállítani a 100 és 400 euró közti összeg esetén. Az elektronikus és papíralapú számlákat az áfa-leírhatóság szempontjából egységes módon fogják kezelni. A pénzügyminisztérium nemsokára egyösszesített útmutatót is ki fog adni, annak érdekében, hogy megkönnyítse az új áfatörvény alkalmazását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!