Nem fizetett Diaconescu, meghiúsult a privatizáció

2012. október 2. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzletember nem írta alá az adásvételi szerződést a kiírásban megszabott tíznapos határidőn belül, Ponta feljelentést tesz ellene és leváltja a privatizációs hatóság elnökét.

Meghiúsult a román állam többségi tulajdonában lévő Oltchim vegyipari vállalat privatizációja, mivel a szeptember 21-én lezárult versenytárgyalás nyertese, Dan Diaconescu üzletember-politikus nem írta alá az adásvételi szerződést a kiírásban megszabott tíznapos határidőn belül – közölte Daniel Chiţoiu gazdasági miniszter, aki szerint a befektető nem tudta bebizonyítani, hogy rendelkezésére áll az Oltchim részvényekért felkínált pénzösszeg. A tárcavezető szerint a normatív jogszabály nem csak lehetőségként veti fel, hanem megszabja, hogy a versenytárgyalás győztesének tíz napja van arra, hogy kifizesse a részvénycsomagot. Ez október 1-én lejárt.

A PVC-t és más műanyagtermékeket gyártó râmnicu vâlcea-i vegyipari vállalat évek óta veszteséges, és mintegy 700 millió eurós adósságot halmozott fel. Az Oltchim privatizálására Románia kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalap pal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodásában. Az IMF szeptember végéig adott határidőt a bukaresti kormánynak arra, hogy – privatizáció vagy a vállalat felszámolása révén – beszüntesse a veszteséges nagyvállalat pénzelését. Az Oltchim a román állami vagyonalapnak ( AVAS ), az Electrica villamosenergia-szolgáltatónak, és három banknak ( BCR, Banca Transilvania és CEC Bank ) összesen 700 millió euróval tartozik.

Victor Ponta kormányfő szerint a politikus-üzletembert csak a médiafigyelem érdekelte, és az OTV tulajdonosának nem állt szándékában megvásárolni az Oltchim vegyipari vállalat állami tulajdonban lévő 54,8%-os részvénycsomagját, csupán politikai okokból licitált. A kormányfő kijelentette, hogy azon információ, miszerint Diaconescu 46 millió euróval rendelkezne egy hollandiai bankban, hamis és a Gliding Ltd , amely állítólag a politikus rendelkezésére bocsátotta az összeget, nincs is bejegyezve Hollandiában. Hasonló névvel Nagy-Britanniában van regisztrálva egy vállalat, de az ingatlaneladással foglalkozik. Ewoud Lietaert Peerbolte , aki egy, az Eximbank nak címzett hivatalos dokumentumban vállalta, hogy 46 millió eurót bocsát Diaconescu rendelkezésére, nem tart fent folyószámlát a bankban és nincs is Hollandiában bejegyezett lakhelye. „Utoljára Spanyolországban látták. Rendőrregényeket ír Ed Sanders néven” – közölte Ponta. Ponta arról is beszélt, hogy az orosz DIV SOV Group , amely állítólag 90 millió eurót ajánlott a licit győztesének, bár valóban létezik, de csupán 200 eurós tőkéje van, és tavaly 8352 eurós üzleti forgalmat bonyolított le.A miniszterelnök bejelentette: „vége a cirkusznak”, feljelentést tesznek az aukció nyertese ellen, akit okirat-hamisítással és csalással gyanúsítanak.

Neki áll feljebb

Diaconescu hétfőn több zsáknyi készpénzt vett ki egy bankból, és egy páncélozott autóval a gazdasági minisztérium elé vitte ezeket, hogy bebizonyítsa: ő adna fizetést a munkásoknak, csak a kormány nem akarja.

December 9-edikén parlamenti választásokat rendeznek az országban. A közvélemény-kutatások szerint a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) a szavazatok 12%-ára számíthat.

Miután az Oltchim magánosítására kiírt licitet a kormány hétfő este hivatalosan is semmissé nyilvánította, Diaconescu bejelentette: büntetőjogi panasszal él Victor Ponta és az állami vagyonkezelő vezetője, Remus Vulpescu ellen. „Jogunk lett volna egészen 23 óra 59 percig tárgyalni, Ponta viszont törölte a licitet. A miniszterelnök be kellene adja a lemondását, ugyanis folyamatosan hazudozik.”

Mit lép most a kormány?

Az alkalmazotti tüntetések miatt a kormány már két hete megszavazta, hogy az Oltchim dolgozóit fejenként 1400 lejes gyorssegélyben részesítsék, a meghiúsult privatizáció nyomán pedig Victor Ponta miniszterelnök nem a vállalat felszámolását, hanem talpra állítását és egy újabb – leghamarabb 2013 tavaszán lehetséges –, privatizációs eljárás beindítását helyezte kilátásba. Ehhez azonban további hitelekre lesz szükség, ezért Ponta szerint a héten elsősorban a vállalat hitelezőivel kell megállapodnia az Oltchim kedden kinevezendő új igazgatójának.

„Az IMF elfogadja, hogy a kormány egy új privatizációs eljárást indítson az Oltchim esetében,

ha képesek vagyunk egy életképes stratégiát felmutatni” – nyilatkozta Victor Ponta kihangsúlyozva, hogy erről már tárgyaltak a héten a nemzetközi pénzintézet képviselőivel. A kormányfő szerint csütörtökön mutatják be az Oltchim új menedzsment tervét, amelyben meghatározzák azt is, hogy mikor indítják újra a termelést a gyárban, és hogyan fizetik ki az elmaradt béreket.

A miniszterelnök utalt arra is, hogy a „médiacirkusszal” járó sikertelen privatizáció miatt leváltják a román privatizációs hatóság elnökét. „Azt gondolom, hogy Vulpescu úr nem akar többé az Olthcim privatizációjával foglalkozni. Mi semmi esetre sem akarjuk, hogy ezzel foglalatoskodjon” – jelentette ki a kormányfő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!