Brutális megszorítások Madridban és Athénben

2012. szeptember 28. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

43 törvénnyel 40 milliárd eurót von el a spanyol kormány, a nyugdíj-megtakarítások egy részét is felemésztik. Görögország 13,5 milliárd eurót spórolna.

Spanyolország a válság eddigi legnagyobb költségvetési kiigazítási programját jelentette be: 40 milliárd euróval csökkentik a kiadásokat 2013-ban, a minisztériumok költségvetése átlagosan 8,9%-kal csökken. A cél, hogy a kormány teljesíteni tudja a jövő évre tervezett, amúgy sem túl alacsony 4,5%-os GDP-arányos hiánycélt.

„Ez egy válság idején tervezett költségvetés, de olyan, amivel ki lehet jutni a válságból” – fogalmazott a megszorításokat bejelentő miniszterelnök-helyettes. Soraya Saenz de Santamaria közlése szerint összesen 43 új törvényt fogadnak el a második félévben. A tervek szerint a költségvetésbe irányítják az állami nyugdíjalap egy részét. A mintegy húsz év alatt felhalmozott 66,8 milliárd euróból 3,06 milliárdot fordít „államkincstári szükségletek” fedezésére a kormány.

Ez sem elég a piacoknak?

A bejelentés hatására az euró gyengült a dollárral szemben, a madridi részvények több mint 3%-os mínuszban zártak, a spanyol állampapírok másodlagos piaci hozamai is csaknem 30 bázisponttal, 6% fölé nőttek.Az elemzők kissé kétkedve fogadták a terveket. „Az első benyomás kedvező, hiszen a jelentős kiigazítás inkább a kiadási oldalt érinti, semmint a bevételit” – nyilatkozta Jose Luis Martinez , a Citigroup elemzője. A makrogazdasági előrejelzés, különösen a jövő évre várt 0,5%-os gazdasági visszaesés azonban túlságosan is optimistának tűnik – mondta a szakértő.

A segélykérést várják

A piaci eufória azért sem mutatkozott, mert a befektetők azt várták: a fenntarthatatlan szintre nőtt állampapír-hozamok csökkentése érdekében a madridi kormányzat forduljon az Európai Unió hoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) mentőcsomagért. Mariano Rajoy miniszterelnök azonban egyelőre kivár.Még nem világos, hogy a már meglévő, nemzetközi hitelezőktől kapott bankmentő csomag elégséges-e ahhoz, hogy az Európai Központi Bank spanyol kötvényeket vásároljon új programjának keretében. Ez ideiglenes gyógyírt jelenthetne a spanyol gazdaság számára, amíg a költségvetési reformok hatásai nem jelentkeznek.

A görögök is megszorítanak

A görög kormánypártok többhetes tárgyalás után 13,5 milliárd eurós megszorító csomagról egyeztek meg csütörtökön. A kabinetnek most már csak a parlamentet és a hét végén visszatérő nemzetközi hitelezőket kell meggyőznie az újabb, 31,5 milliárd eurós hitelrészlet folyósításához nélkülözhetetlen kiigazítások megalapozottságáról. A jobbközép Új Demokrácia párt, a szocialista párt és a Demokratikus Baloldal alkotta koalíció elkötelezettségének adott hangot abban a tekintetben, hogy végrehajtják a nemzetközi hitelezők bizalmának megnyeréséhez szükséges költségvetési kiigazításokat. Az intézkedések között van a közalkalmazottak bérezésére fordított összeg, illetve a nyugdíjak és a szociális juttatások csökkentése, továbbá a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre való emelése.

Görögország forrong

A bejelentett tervek után folyatódik a lakosság heves tiltakozása. Csütörtöktől az adóbehajtók, a pénzügyőrök és pénzügyminisztériumi alkalmazottak kezdtek 48 órás munkabeszüntetésbe, szerdán a legnagyobb szakszervezetek tagjai tartottak országos általános sztrájkot.

Adósságelengedést akar a görög radikális baloldal

Közben a görög adósság részleges elengedését célzó nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazza Alekszisz Ciprasz , a görög radikális baloldal Sziriza nevű politikai tömörülésének vezetője, aki csütörtökön találkozott Martin Schulz- cal, az Európai Parlament elnökével, és azt hangoztatta: a válságos helyzetben levű görög gazdaságnak „esélyt kell adni, hogy levegőhöz jusson”.

Ciprasz elutasította a nemzetközi követelésre összeállított 13,5 milliárd eurós takarékossági csomagot, és utalt arra, hogy 1953-ban egy londoni konferencián Németország régi adósságainak egy részét leírták. „Itt az ideje, hogy hasonló lezáró jellegű megoldást találjunk az adósságválságra” – mondta.

Schulz: a növekedés beindítása a cél

Martin Schulz leszögezte, hogy most nem erre irányulnak a nemzetközi erőfeszítések, hanem arra, hogy Görögországban beindítsák a gazdasági növekedést, és új munkahelyeket teremtsenek. A német szociáldemokrata politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az adózási fegyelem terén is sürgős teendők vannak, hiszen a dúsgazdag görögök adóparadicsomokba menekítették ki a pénzüket, és emiatt jelentős bevételektől esik el a görög állam.

Az Európai Parlament elnöke kiemelte annak fontosságát, hogy helyreálljon a bizalom Görögország euróövezeti tagságának megőrzése iránt. „Senki sem fog befektetni egy olyan országban, ahol nem tudja, hogy a fizetőeszköz másnap is ugyanaz lesz-e” – figyelmeztetett Schulz.

A megszorítás jó módszer?

Nemzetközi gazdasági szakértők az elmúlt hónapokban hevesen kritizálták az európai válságkezelést, mivel az főleg a megszorítások útján kívánja orvosolni az államok gondjait. Többen felvetették, hogy egy magasabb infláció segítene a bajba jutott országokon, azonban Németország ezt biztosan nem támogatná. Így marad a nyugdíjcsökkentés, adóemelés, bérzsugorítás megszokott hármasa, de egyelőre úgy tűnik: bár az út járható az adósság csökkentése szempontjából, növekedést sehol nem generál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!