Miért lehet versenyképes Közép-Kelet Európa?

2012. szeptember 22. – 12:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Például az autógyártás, a nyelvtudás, vagy a mezőgazdasági potenciál miatt, de többet megtudhatunk a soron következő csíkszeredai közgazdász-összejövetelen – meséli az RMKT elnöke.

Idén harmadjára tudósít a Pénzcsinálók.ro a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) vándorgyűléséről: ott voltunk Sepsiszentgyörgyön, ahol a válságból való kiutat kerestük, majd Kolozsváron, ahol a megújuló gazdasági környezet kihívásai között lavíroztunk. Az idei lifestyle-elemekkel tarkított konferenciát Csíkszeredában szervezik, október 12 és 14 között. A rendezvényről Szécsi Kálmán nal, az RMKT elnökével beszélgettünk.

Az idei vándorgyűlés témája a közép-kelet európai térség kompetitív előnyei a globális piacon. Elöljáróban: melyek lehetnek ezek, az Ön véleménye szerint?

– A téma ötlete onnan jött, hogy a térséget általában negatív sajátosságai mentén jellemzik. Úgy gondoltuk, hogy a konferencia célja lenne az előnyök feltárása, illetve ötletek nyújtása a lehetőségek kibontakoztatásához.

De hogy néhány példát említsek: a romániai gazdaságban egyre nagyobb erőt képvisel az autógyártó ipar. Bizonyos szinten a térségbe csoportosulnak a termelői kapacitások, és Románia is egy ilyen központtá kezd lassan átalakulni. Ne felejtsük el, hogy a válság utáni autóiparnak egyik nagy sikertörténete pont Romániához és a Daciához kötődik – igaz, ez a Renault-koncepció volt, de a megvalósítás itt történt meg.Emellett más vállalkozások is érdeklődnek Románia iránt. Például különböző területeken működő call-centerek kezdenek idetelepíteni. Miért ide? Ennek egyik oka, hogy itt elég magas szintű az angol nyelvtudás, és könnyen lehet angolul tudó alkalmazottakat találni. Nem azt mondom, hogy egy call-center ország kellene legyünk, de ez is egy olyan sajátosság, amire érdemes építenünk. Az előnyök közé lehetne sorolni azt is, hogy Románia Európában az egyik legnagyobb mezőgazdasági területtel rendelkező ország. Az élelmiszerárak emelkedésével párhuzamosan azt is meg lehetne vizsgálni, hogy ezt hogyan lehetne jobban kihasználni.

Milyen előadókat lehetne kiemelni a sorból, mely előadásokat ajánlaná?

– Nem emelnék ki meghívottakat, mert úgy a plénumban, mint a szekciókban az akadémiai, a vállalati, illetve közigazgatási szféra neves szakembereit hívtuk meg. Az elmúlt évekből kiindulva azt látjuk, hogy a rangos előadók miatt az érdeklődés megnőtt, ezért nem kell attól félnünk, hogy nem lesz nagy jelenlét. Az energetikai szekciót például a Mol romániai vezérigazgatója, Daradics Kinga fogja vezetni, a plénumban ugyanakkor megtaláljuk Diósi László t, az OTP Románia vezetőjét. Az előadók kiválasztása során több mint tíz éve törekszünk arra, hogy román, és lehetőleg angolul beszélő, „nemzetközi” előadónk is legyen. Idén az utóbbi kategóriát Paul Wood , a Heineken Románia brewery menedzsere fogja képviselni. Az elsődleges szempont, hogy minél több területről és kulturközegből tudjunk előadókat bevonni, ezáltal is emelhetjük a rendezvény szakmai színvonalát.

A szekcióülésekről szólva: hogyan válogatták össze a témákat, miért pont ezekre esett a választás?

– A vándorgyűléseken rendszerint szokott lenni egy kis- és középvállalkozási szekció, mert a hallgatóság egy jelentős része érdekelt ebben: akár mint tulajdonos, akár mint alkalmazott. A szektor Romániában is meghatározó jelentőséggel bír. A pénzügyi szekció is már-már tradicionálisnak számít a vándorgyűlések történetében, emellett energetikai és mezőgazdasági szekció is lesz. Szerettünk volna új irányba is nyitni, ezért egy IT és üzleti intelligencia szekciót is beterveztünk, ugyanis ez az a terület, ahova a tudás és tőke koncentrálódik. A konferencia szerkezetében tehát igyekszünk figyelembe venni a hallgatóság igényeit, és folyamatosan adaptálódni az új elvásárokhoz.

Lehetséges, hogy valaki csak a szekción vagy csak a plenárison vegyen részt? Van differenciált részvételi díj?

– A díjcsomagot úgy alakítottuk ki, hogy lehetőleg arra bátorítsa a jelentkezőket, hogy a teljes programon ott legyenek. Ez azért fontos nekünk, mert a konferencia hozadéka nemcsak a szakmai tudásban, hanem a kapcsolatépítésben is megnyilvánul. Folyamatosan próbáljuk megközelíteni a frissen végzetteket és diákokat, akik csak úgy építhetnek ki maradandó kapcsolatokat, ha a teljes programon résztvesznek. Elismerjük ugyanakkor, hogy vannak olyan jelentkezők, akiknek valamilyen oknál fogva csak a szakmai programra van lehetőségük eljönni. Ezért van külön, csak a szakmai programra jogot biztosító belépő, amely magába foglalja az ebédet is.

Regisztrálni a Vándorgyűlés weboldalán lehet, a részvételi díj RMKT/RIF tagok számára 180 lej, külsősök számára 300 lej a teljes programra, a szakmai jegy mindkét kategória számára 60 lejbe kerül. További részleteket a programról itt lehet olvasni.

Hány résztvevőre számítanak, honnan fognak érkezni?

– A vándorgyűléseken eddig a maximális részvételi szám 300 körül volt, amit az elmúlt két évben sikerült is elérni. A mostani, székelyföldi helyszín miatt számítunk a helyi közgazdászok jelenlétére, ide értem a székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, gyergyói szervezeteink résztvevőit, de ugyanakkor azt reméljük, hogy a nagy távolság nem tántorítja el a szatmári és nagyváradi szervezetünk képviselőit sem. Számítunk arra is, hogy a Sapientia diákjait is nagyobb számban sikerül bevonni a konferenciába. Tavaly egy másik felsőoktatási intézménnyel, a BBTE közgazdaságtudományi karával szerveztük közösen a vándorgyűlést, idén pedig a Sapientia a partnerünk. Tehát arra számítunk, hogy lesz legalább 300 résztvevő, többen Székelyföldről, és remélhetőleg sok sapientiás diák is.

Az előadások mellett milyen kiegészítő programokat kínál a rendezvény?

– A pénteki napon közgyűlést tartunk, amikor átadjuk az RMKT Kerekes Jenő közgazdász díját egy, a társaságunk számára fontos szakembernek. Szombaton, az előadások után, egy gyimesi záróünnepséget tartunk, ami a jelenlévőket elvezeti a gyimesi régió kulturális világába. Nagyon bízunk abban, hogy ez sokak számára nem csak kuriózum lesz, hanem egy jó alkalom a találkozásra és kapcsolatépítésre.

Hogy látja, milyen tanulságokkal térhetnek haza a konferencia résztvevői?

– Egyrészt azt remélem, hogy egy minél átfogóbb képet kapnak az ország, a térség és Európa gazdasági aktualitásairól, illetve azok, akik egy bizonyos iparág iránt érdeklődnek, a szekcióüléseken minél többet megtudnak majd a munkájuk számára fontos kérdésekről. Kapcsolatok is ki fognak alakulni, legyenek azok üzleti, baráti vagy munkahelyi alapúak. A pályakezdők számára is érdemes ellátogatni a rendezvényre, mert jelentős számban vesznek majd részt olyan üzletemberek, akik akár a karrier elindításában is segítséget nyújthatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!