A jövő a közösségi fogyasztásé?

2012. szeptember 17. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsváron beindult az első sharing weboldal, ahol a tagok együtt használhatnak, cserélhetnek vagy adományozhatnak tárgyakat. A bizalom- és közösségépítő platformról az ötletgazdával beszélgettünk.

Victor Miron t a kolozsvári fiatal és aktív társadalom meghatározó szereplőjeként lehetne bemutatni. Vállalkozói és non-profit szférában egyaránt tevékenykedik, meglehetősen innovatív módon, a helyi közösségre építve. Munkájáról a kolozsvári Business Days -en kérdeztük, projektjeit azóta a Tiff Házban is bemutatta egy workshop alkalmával.

Főállásban az

Auto Iovi

gépkocsi-szerviznél dolgozol tanácsadóként. Mi pontosan itt a feladatod, hogy kerültél ide?

– Egészen egyszerű. Ez egy családi vállalkozás, az elnevezés is az alapítók neveiből, a Ionuţ-ból és a Victorból származik. A gépkocsijavító-műhely 1999-ben nyílt meg, de egészen 2004-ig nem mutatott látványos fejlődést. Ekkor a tulajdonosok megvásárolták a székhelyül szolgáló ingatlant, amelyet addig béreltek.

A beruházást egy hitelfelvétel tette lehetővé, amely nagy nyomást helyezett a cégre, ugyanis valahogyan vissza kellett hozni a befektetést. A testvérem teljes munkaidőben a cégnél kezdett el dolgozni, én előtte még néhány évet a reklámiparban tevékenykedtem, majd 2006-tól engem is magával ragadt ez a családi üzlet.

A Iovinál „sofőrbarát szolgáltatásokat” kínáltok. Mit jelent ez?

– Tulajdonképpen azt, hogy barátságosak vagyunk az ügyfelekkel. Megjavítjuk az autókat, de ezt az emberekért tesszük. Természetesen meg kell legyen a szakértelmünk és a tapasztalatunk az autójavításhoz, de a mi klienseink nem az autók, hanem a sofőrjeik. A fogalmat az IT-világból kölcsönöztük, ahol manapság már minden program, alkalmazás „felhasználóbarát”. Ezt adaptáltuk a mi tevékenységünkre, és így lettünk „sofőrbarátak”.

Valószínűleg ehhez kapcsolódik a PeDrumulCelBun.ro projekted is. Mesélnél erről?

– Ehhez nagyon erősen kötődöm, mert ez az első próbálkozásunk egy, a társadalom számára is hasznos projekt létrehozására. A kampány lassan tíz éve folyik, és ezáltal tulajdonképpen udvariasságra próbáljuk nevelni a közutakon közlekedő személyeket. A célt több irányból közelítjük meg: először is a pedrumulcelbun.ro oldalon közzétettünk könyveket, anyagokat az illedelmes közúti viselkedésről. Olyanokat lehet itt például olvasni, hogy ha egy pár a járdán sétál, úgy illik, hogy a férfi haladjon az út és a hölgy között, ezzel megóvva párját az esetleges kellemetlenségektől. Ezen kívül természetesen még rengeteg szabály van arra, hogyan tehetjük kellemesebbé együttélésünket az utcákon, utakon.

A site-on sok matricát lehet találni...

– Igen, eddig már 16 lehúzós matricánk van, amelyeket az autók hátsó részére kell ragasztani azért, hogy a hátulról jövő sofőr lássa az üzenetet. Ami megkülönbözteti ezeket más, hasonló matricáktól az az, hogy a rajtuk lévő szöveg pozitív hangvételű – inspirál, és nem kioktat. Olyan üzenetek találhatunk, mint: „A türelem akkor kezdődik, amikor már kifogytál belőle”, vagy „Ha nem lehetünk jobbak, legalább udvariasak legyünk”. Ez utóbbi az alapja szerintem a civilizált viselkedésnek.

A mostani egy olyan történelmi kor, amikor bátran kipróbálhatjuk magunkat. Lehetőségünk van tanulni, könnyen hozzáférhetünk az információkhoz, illetve rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy más emberekkel lépjünk kapcsolatba és közösen alkossunk érdekes dolgokat. Ha valakinek kipattan egy ötlete, az internet segítségével könnyen találhat finanszírozót, partnert a kivitelezéshez, vagy egyszerűen olyan személyeket, akiktől kérdezhet, útmutatást kérhet. Lehetőségből tehát nagyon sok van – bátorít mindenkit a fiatal vállalkozó.

Hogyan lehet ezekhez hozzájutni?

– A matricákat egy euróért árusítjuk, a befolyó adományokat a kampány fenntartására fordítjuk. A matricákat személyesen is fel lehet venni, de postán is elküldjük őket, ha más városban él az érdeklődő.

Emellett még hogyan óvjátok a közutak egészségét?

– Elsősorban egy közösséget szeretnénk kiépíteni, ehhez járulnak hozzá a lehúzósok is. Kolozsváron már több mint 600 autó hordozza ezeket, ami azt jelenti, hogy létezik egy közösség: az emberek felismerik egymást a forgalomban és érzik, hogy tartoznak valahova. Emellett Driving Manners Meet-up elnevezésű találkozókat is szervezünk. Az első februárban volt, meghívott vendégünk Daniel Ungur , a Napoca Rally Academy oktatója volt.

Dolgozunk még egy gyerekeknek szóló kiszínezős könyvön is, amelynek segítségével a kicsik játékosan tanulhatnak meg néhány alapvető közlekedési illemszabályt. Oktatási célú, dokumentumfilmhez hasonló videóanyagot is szeretnénk készíteni.

Tervezitek, hogy más városokban is „terjeszkedjetek”?

– Igen, igen, nagyon szeretnénk. Tervünk, hogy országos szintre bővüljünk. Nagyon sok mindent lehetne csinálni, a rendőrség is nyitottnak mutatkozik az együttműködésre. Véleményem szerint nagyon nagyra fog még nőni ez a projekt, van benne potenciál, egyelőre még az elején járunk.

Van még más közösségi projekted is, gondolok itt a

usetogether.ro

weboldalra, amellyel a kolozsvári StartUpWeekenden is nyertél ...

– Igen, azóta beindult a weboldal beta verziója. Az alapkoncepció, hogy egy közösséget, egy klubot hozzunk létre, olyan emberekből, akik közösen fogyasztanának, használnának tárgyakat. Mindezt azért, hogy olcsón, sok mindenhez hozzáférjenek, és mivel az összfogyasztásukat visszafogják, a környezetet is védik.

A klub alapvető értékei: együttműködő fogyasztás, bizalom és társadalmi hozzájárulás. Úgy hisszük, hogy az élet nem arról szól, hogy sok tárgy legyen a birtokunkban, hanem hogy sok tárgyhoz hozzá tudjunk férni. Sokan vásárolnak olyan dolgokat, amelyeket csak nagyon rövid ideig használnak. Mások viszont szívesebben kölcsönvennék ezeket ahelyett, hogy megvásárolnák őket. A megoldás erre egy online platform, amely megkönnyíti a cseréket, kölcsönzéseket, adományozásokat. (www.usetogether.ro)

Milyen tárgyakat dobhatnak be a közösbe a klub tagja?

– Kezdetben kisebb tárgyakat, könyveket, játékokat, CD-ket, később eljuthatunk akár az autókig is – ez lenne az úgynevezett car-sharing.

Hogyan csatlakozhat valaki a közösséghez?

– Csatlakozni csak meghívás útján lehet. Egy új személy csak akkor léphet be, ha ismer valakit, aki már tag, és hajlandó őt meghívni. A meghívás ugyanakkor garanciavállalást is jelent. A klubnak egy pontozáson alapuló értékelési rendszere van, amely figyelembe veszi a tagok aktivitását, a véghezvitt cserék számát és minőségét, de az általuk meghívott személyek viselkedését is. Amennyiben valaki olyan személyt hív meg, aki nem odaillően viselkedik, mindkettőjük értékelése lecsökken. Jelenleg már 140 tagunk és közel 300 „közösbe dobott” tárgyunk van.

Találtál már finanszírozót a projektre?

– Nincs igazán szükség rá. Egy csapattal közösen dolgozunk rajta, a pénzügyi befektetésünk az első két évre biztosan elegendő lesz. Ahhoz, hogy ne tudjuk fedezni a költségeit, nemzetközi méreteket kéne öltsön a projekt . Ettől függetlenül ezt egy bizniszként, profitábilis üzletként képzeltük el a későbbiekben, ellentétben a pedrumulcelbun.ro-val, amely inkább társadalmi hasznot generálhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!