Leköszöntek az osztogatós kampányok, beköszönt a gazdasági ősz

2012. szeptember 15. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választási évben járunk, költségvetés csak jövőre lesz. Béremelés lehet, áfa-csökkentés aligha. Megáll a drágulási hullám?

Mifelénk szokássá vált, hogy a választási év együtt jár a felelőtlen ígérgetésekkel. Nem egyszer a politikum ezt ilyen-olyan jóléti intézkedésekkel is megspékeli, akkora lyukat vágva a költségvetésen, amit, ha vissza is kerül bársonyszékbe, csak nagyon nehezen tud betömni. Vajon idén ősszel is erre számíthatunk? „A tény, hogy választások lesznek, egy-két populista ígéreten túl, nem lesz kihatással a román gazdaságra. A Ponta-kormány mozgástere be van határolva, örökölt egy költségvetést, amelynek megvannak az irányszámai: azon belül lehet egy-két dolgot mozgatni, de ez kevés a boldogsághoz.” – nyilatkozta a Pénzcsinálók megkeresésére Mihály Csaba.

A gazdasági elemző szerint, mivel a kabinet a Nemzetközi Valutaala ppal meg szeretné hosszabbítani a hitel-megállapodást, és ennek a kritériumai egyértelműen le vannak szögezve, idén, ami az állami kiadásokat illeti, nem számíthatunk már számottevő változásokra. Mihály szerint a nyugdíjak és az állami fizetések két szakaszban történő kiegészítéseés a terv, miszerint az 500 000 euró alatti forgalommal rendelkező kis- és középvállalkozások az áfát a számla kifizetésekor utalnák az állami költségvetésbe, lehetnének az ősz nagyobb előrelépései. De egyelőre csak az intézkedések előkészítése látható,

a konkrét lépésekre az elkövetkező 4-5 hónapban

nem fog sor kerülni

.

„A költségvetés átrendezésével és a hiány minimális emelésével elképzelhető a fizetésemelés, úgy gondolom, hogy a pénzpiacokon jelenlevő kormány eléggé jó feltételekkel tudott kötvényeket eladni, ezek egy része a bérek- és nyugdíjak kiegészítésére lesz fordítva” – véli a szakértő.Az állami költségvetés tekintetében nem számít meglepetésekre Székely Levente , az FRS Global vállalat elemzője sem, mert, mint mondta, a Nemzetközi Valutaalap figyelemmel kíséri, hogy a kormány betartja-e a vállalt kötelezettségeit, és a „nemrég magunkra haragított” Európai Biztosság is árgus szemekkel figyeli a legkisebb mozgásokat is. „Románia ellen – nem kevés másik tagországgal együtt – túlzottdeficit-eljárás van folyamatban, amiből a tervek szerint jövőre ki kellene evickélnie. Ilyen feltételek mellett, egy, a Nemzeti Bank tól delegált pénzügyminiszterrel még választási évben sem hinném, hogy letérne a román gazdaság a megjelölt költségvetési útról” – mondta az elemző. Szerinte a kitűzött 3%-os hiánycél tartható, így pedig a bruttó hazai össztermék arányában kifejezett államadósság mértékének gyakorlatilag stagnálnia kellene.A bruttó hazai termék változásával mért gazdasági növekedést a legtöbb előrejelzésnek megfelelően elég gyengének várja Székely.

„Év végére egy 2%-nál alacsonyabb mértékű növekedés

tűnik valószínűnek” – mondta. A Wolters Kluwer leányvállalataként működő cég szakértője úgy látja: a gyenge növekedésnek több oka is van. Az európai adósságválság miatt csökkenő külföldi kereslet, a gyenge külföldi befektetési szint, az EU-források siralmas lehívási aránya, az igen gyenge hazai kereslet, a gyenge hitelkínálat és az ezzel szemben devizában felhalmozott hatalmas adósságállomány, a vártnál gyorsabb ütemben leértékelődő lej és az utóbbi időben lezajlott politikai csetepaté is hozzájárult a bizonytalanság növeléséhez.

Október 1-én érdemes az árfolyamra figyelni

Az éves szintre levetített inflációs ráta elérte a 3,88%-ot, miután augusztusban az árak az év első felében tapasztalthoz képest jelentős mértékben nőttek az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján. A jegybank előrejelzése szerint 3,2%-os lesz az éves infláció, ami azt jelenti, hogy az országnak sikerül betartani az éves inflációs célt. Ennek ellenére több szakember is azt jósolta, hogy az infláció év végére elérheti a 4,5%-ot is. A szeptember-december közötti időszakban nagyon fontos lesz, hogy miként fog a lej árfolyama változni Mihály Csaba szerint. „Az október első munkanapi történet az érdekes, mert az akkori árfolyamon fogják számolni a különböző adók és illetékek értékét.” Székely Levente úgy látja: az infláció mértéke az előrejelzettnél érezhetőbben magasabb lesz. „Ez elsősorban a szárazság okozta agrártermék-árak emelkedésének lesz köszönhető, ami a fogyasztói árakba is beépül. Feszült a nemzetközi helyzet és egy kőolajár-sokk sem kizárt. Ez erőteljes inflációs nyomást hordozna magában. Arra számítok, hogy az éves infláció meghaladja majd a Nemzeti Bank által meghatározott sáv felső szélét. Bár a gyenge bankszektor miatt a központi bank a lej árfolyamát kordában kell tartsa, az ársokk ellen nem sokat tud tenni” – taglalta Székely.

Drágulások: mindig akad valamilyen kifogás

Drágul a kenyér, 70%-kal drágult a takarmány, drágulnak ősztől a hústermékek, 60%-ot drágult a búza tavaly szeptemberhez képest, jelentős mértékben drágultak a hústermékek, hat hét alatt hatodszor drágít üzemanyagárain a Petrom – csak párat szemezgettünk ki az elmúlt két hét áremelkedésről szóló híreinek címeiből. De hol a határ? Mihály Csaba úgy véli, szezonális jellegű mozgásról van szó. „Visszaemlékezhetnek az olvasók, hogy minden ősszel, amikor az új termés feldolgozásra kerül, akad valamilyen kifogás a termék minőségére, mennyiségére vonatkozóan, hogy a feldolgozók az áraikat egy kicsit mozgatni tudják. Most valóban egy aszályos évben vagyunk, amikor az időjárás miatt kisebb a termés, ez valamilyen formában a nyersanyag árában jelentkezni fog” – mondta a szakértő, aki szerint figyelembe kell venni, hogy bármennyire is indokolt az áremelés a termelők túlélése szempontjából, a piac nem fogja ezt teljes mértékben elfogadni, mivel igen-igen

visszafogott a vásárlóerő, így óriási áremelésekre nem kell számítani.

„Kisebb mozgások lesznek, de október-november környékén az árak beállnak, és nem lesznek olyan nagy elmozdulások, mint amiket a sajtóban jóslatként olvashatunk” – véli Mihály.Kérdésünkre, miszerint segítene-e egyáltalán a drágulási hullám megállításában az alapélelmiszerek áfá-jának a csökkentése, a szakértő azt válaszolta, hogy ebben az időszakban elveszne ennek a hatása, mert a vállalkozásoknak lehetőségük lenne a 15%-os rész árakba való beolvasztására. Az elemző hozzátette: az áfa-csökkentés lekerült a terítékről, mert az IMF és a Világbank nem támogatta a kormánynak ezt a javaslatát.

Kései költségvetés: nem baj, mert így tisztességes

A kormány hivatalba lépésétől számított 15 napon belül készül csak el a 2013-as évi költségvetés – jelentette be Florin Georgescu pénzügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy jövő év januárjára tolódhat a büdzsé elfogadása. De vajon hogyan hat ez az ország gazdaságára?

Székely Levente szerint a költségvetés kései elfogadása nem fog érezhető hatással bírni a gazdaságra. Technikai részlet a költségvetés kései elfogadása Mihály Csaba szerint is. „Bár nagyjából lehet tudni, hogy kik fogják nyerni a választásokat, így tartom tisztességesnek. Emellett az is fontos szempont, hogy Románia a költségvetése összeállításakor a hitelezőivel kell egyeztessen, az IMF-EU-Világbank trióval. Ez a kampány időszakára esne, és

kedvezőtlen felhangot kapnának ezek az egyeztetések,

megnehezítve a folyamatot. Úgy gondolom, hogy a költségvetést most csak elő kell készíteni, majd az új kormány dönt arról, hogy egészen pontosan melyik szám mit fog mutatni” – fejtette ki a szakértő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!