A tanszervásárlás csínja-bínja

2012. szeptember 8. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kegyetlenül beférkőzte magát a marketing az iskolapadok soraiba: kiközösíthetik azt a diákot, aki nem felel meg a trendnek. Hol érdemes vásárolni, miért érdemes még várni, mi kell az előkészítő osztályban?

Tavaly kiderítettük, hogy akár 60-80 lejből is meg lehet úszni az iskolakezdést, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk, a végső összeg azonban a több száz lejt is elérheti. Az árak idén sem változtak sokat, inkább a trendek: a szülők a hosszabb távon használható termékek esetén az olcsó helyett a középkategóriás termékeket keresik. A fogyasztási cikkek piacára viszont egyre inkább beférkőzött a kegyetlen marketing, és szinte kényszerítve vannak a kisebb diákok, hogy „márkás” tanszerekkel jelenjenek meg az órákon.

De drága az iskolatáska

Az iskolástáska ára a lehető legszélesebb skálán mozog. Olcsó kínait akár 20 lejért is lehet kapni, nyugatinak álcázott kínait 40 lejtől, de ezek nem is túl divatosak, nem is tartanak sokáig, de a legnagyobb gond, hogy nem is egészségesek. Mostanság ugyanis csak a keményhátú táska dukál, melynek lényege, hogy nem ferdül el a nebuló gerince a súly alatt. Ebből a legolcsóbb is mintegy 100 lejbe kerül. Persze, „a minőséget” és a „márkát” meg kell fizetni: elég egy Hello Kitty felirat, és máris 200 lejt kóstál a termék – de csak akkor ennyi, ha megelégszünk a tavalyi felhozatallal, a felfrissített design, „az idei kollekció” ugyanis akár 500-600 lejbe is fájhat.

Tóth Zsombori Réka már hosszú évek óta egy papír-írószerboltban dolgozik, azt tapasztalja, hogy a szülők egyre nagyobb figyelmet fordítanak a megfelelő iskolástáska kiválasztására, gyakran nem sajnálják a 150-200 lejt sem annak reményében, hogy a befektetés nem csak jövő őszig szól. „Egyre népszerűbbek azok az iskolástáskák, melyek magukba foglalják a hasonló színű és feliratú, felszerelt tolltartót, tornafelszerelés-zsákot, pénztárcát” – meséli Réka, aki szerint ezek ára 180-220 lej között mozog.

Az életkorral fordított arányban nő a költség

Az új iskolatáskán kívül persze be kell szerezni a füzeteket, írószereket is. Átlagosan erre 100-120 lejt szánnak a szülők, de itt is persze a végletekig lehet fokozni a költekezést. Megfigyelhető, hogy a kisebb osztályokba járók nagyobb figyelmet fordítanak a külsőségekre, jóval az iskolakezdés előtt bevásárolnak szüleikkel, és rengeteget nyom a latba, hogy az aktuális divatfigura visszaköszönjön a tanszereken. A középiskolásoknál inkább az iskolakezdés utánra tolódik a beszerzési akció, nem ritka eset, hogy a kevésbé fontos tantárgyakat egy füzetbe összesítik, hiszen ők már „nagydiákok”.

Az elmúlt 2-3 évben nem volt jelentős drágulás, sőt, egyes helyeken még olcsóbban is be lehet szerezni a tanfelszerelést. Egy minőségi 48 oldalas, A5-ös füzet 0,7-1,5 lejbe kerül, 80 oldalas változata 1,5-2,4 lejért kapható meg. Az A4-es füzetek ára modelltől, lapszámtól függően 2 lejtől 5 lejig terjed. A műanyag borító tartósságtól függően 1-3 lejbe kerül.

Nem mindegy, milyen alakú a cerka

Tanszerkutatási túránk során többször szembesítettek a ténnyel, hogy ma már egyáltalán nem ajánlott hatszögű, vagy kerek ceruzát használni, a négyszögűt egyenesen vétek, az egészséges választás a háromszögű cerka, abból is az, amelyiknek a szára pontozott, így gátolja az izzadást. Egy ilyen írószer 2-3 lejbe kerül, színes változata 12 darabos kiadásban 20 lejért, de akár 60-ért is megvásárolható.

A művészeti iskolákban a ceruza mellett még számtalan kelléket kell beszerezni – különféle zsírkrétákra, tusfelszerelésre, festékre és ecsetekre van szükség. Bármilyen osztályba is járjon a nebuló, egy alapszintű rajzfelszerelés elengedhetetlen.

Az előkészítő osztályok sem pénztárcakímélők Megtartották az első szülőértekezletet az előkészítő osztályokban – számolt be a Pénzcsinálók nak egy szülő, aki szerint a tanügyi reform jelentős többletköltséggel terheli meg a családi kasszát. „A tantermek nincsenek felszerelve, ismét be kell szereznünk azokat a tartós dolgokat, amiket az óvodában egyszer már megvásároltunk” – mesélte az édesanya.Az előkészítő osztályosok számára a tanfelszerelés különböző rajztömbökből, ceruzákból, gyurmákból, festékekből áll, de készülőben van a számukra kifejlesztett munkafüzet is, ebből körülbelül hármat kell majd megvásárolni az év során.

Költségek az írószerbolton túl

Iskolafüggő, hogy az egyes tantárgyakból meg kell venni vagy sem a munkafüzeteket. Az idegen nyelvekből például külföldi kiadású tananyagból dolgoznak a gyerekek, ami egyáltalán nem olcsó. Egy könyv-munkafüzet párosítás 100 lejbe, vagy akár többe is kerülhet. Ezen kívül az osztályok többségében iskolapénzt gyűjtenek év elején. Sok helyen egyenruhát is kell vásárolni. Ezek ára szintén nagyon széles skálán mozog, de egy biztos: ruhadarabonként legalább kettőt kell vásárolni, hogy az egyenpólót, felsőt vagy inget rendszeresen mosni lehessen. A legoptimistább számítások szerint az egyenruha beszerzése 90-120 lejjel könnyíti meg a szülők pénztárcáját.

Hol vásároljunk?

Egybehangzó vélemény, hogy a nagy bevásárlóközpontokból érdemes beszerezni a taneszközöket. Érdemes azonban figyelni, mert bár legtöbbször valóban alacsonyabb az egységár, 5 vagy 10 darabos kiszerelést kell az adott termékből vásárolni, holott sokszor 2-3 is elegendő lenne. Egyik olvasónk egy kisebb boltban vásárolt hátitáskát, miután meggyőződött róla, hogy mind az interneten, mind pedig a nagy áruházakban drágábban tudja beszerezni ugyanazt a terméket.

A márka mindenek felett

A tanszerboltok polcain elvétve találni már Harry Potter es, Avatar os, Hannah Montaná s képekkel díszített termékeket, mivel ezek már cikik: idén a Verdák , a Hello Kitty és hasonló aktualitások vették át a helyüket. Nem nehéz rájönni azonban: a trendi hősökkel borított füzetek, táskák, tolltartók a szimpla változat akár 2-3-szorosába is kerülnek.

Kíváncsiak voltunk egy szakember véleményére, hogy érdemes-e kifizetni az irdatlan összegeket egy-egy feliratért. Csoma Tünde Dalma szakpszichológus úgy véli: egyre nagyobb szerepet kap az iskolában a külsőség, a márkák, trend. „Minél fiatalabb korosztályról van szó, a gyerekek annál nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy milyen tanfelszereléssel is kezdjék a tanévet.” A mentálhigiénés szakember szerint, ha a gyerekek nem követik, vagy nem tudják követni a divat által diktált elvárásokat, kiszorítva, kiközösítve érezhetik magukat, és akár kisebbrendűségi érzésük is kialakulhat.

„Mivel a középiskola során egészen a serdülőkorig alakul és formálódik az identitásuk, komoly hatása van a márka, trendek által felkapott üzeneteknek” – mondja Tünde, aki szerint megfelelő önértékeléssel és önbizalommal állhatnának ellen mindezeknek a diákok. A saját értékrend szem előtt tartása viszont fiatalkorban kemény kihívás, így a legtöbb esetben a megfelelni vágyás győz, és máris ott vannak a kosárban a drágábbnál drágább, de legalább kellően „menő” termékek.

Ha nem tudjuk, mi kell, érdemes várni

Egyre több iskolában tartanak egy-két héttel az iskola megkezdése előtt szülőértekezletet, amelyen elhangzik, hogy mire lesz szüksége az év során a tanulónak. Ha nincsenek ilyen megbeszélések, érdemes megvárni a bevásárlással az iskola első hetét, mert pénzt spórolhatunk azzal, ha a szekrény helyett a boltok polcain marad a fölösleges vagy a tanító/tanár előírásának nem megfelelő taneszköz. Azok, akik a rászorulók csoportjába tartoznak, mindenképp jó, ha nem sietik el a beszerzést: az ország minden megyéjében 15-30 lej értékű csomagokkal segít az erre jogosultaknak a tanügyminisztérium.

Változó igények, változó büdzsék

Nincs recept: iskolától, osztálytól, helységtől függően széles skálát fed le az iskolakezdés költsége. A legnehezebb dolga a szülőknek kétségtelenül a gyerek kisebb korában van: ekkor nulláról kezd a szülő, nincs még előző évről megmaradt tanszer, sok kellékre van szükség ezekben az osztályokban és még az is sokat nyom a latba, hogy milyen figura köszön vissza a füzetborítóról. Alapesetben körülbelül 400-600 lej értékben kell a zsebébe nyúljon a szülő. Középiskolás korban már kevesebbe kerülnek a füzetek, de drágábbak a könyvek, főleg a nyelvtanuláshoz szükséges segédanyagok, így 250-400 lejbe mindenképpen belekerül az iskolakezdés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!