Megkerestük a legtakarékosabb és a leginkább költekező félszigetezőt

2012. augusztus 27. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Milyenek az árak, lehet-e spórolni, mit lehet akár ingyen is beszerezni? Hogy lehet kijönni napi 25 lejből és mire megy el négy nap alatt 1000 lej?

Tavaly kiderítettük, hogy átlagosan 100 lejt költ egy átlagos félszigetező, idén az extrém költségvetések után kutakodtunk. A legtakarékosabb megkérdezett napi 25 lejt költ, egy vastagabb zsebű úriember négy nap alatt 1000 lejt hagy itt.

Nem csak a fesztivállátogatók, de az árusok véleményére is kíváncsiak voltunk. Egy Oltean becenévre hallgató árus azt mesélte, hogy a csirkeszárny, a szalmakrumpli és a zsíros kenyér fogynak leginkább. „Határozottan az olcsóbb dolgokat vásárolják a fesztiválozók.” – mondja. A gulyás nagyon jól megy – így Róbert , akinek a standjánál egy hatalmas üsttel adnak el naponta. A szendvicsek is nagyon népszerűek: a csirkés, sertés, szalámis, sonkás is nagy favorit. „Az emberek mintha ”figyelmesebben„ vásárolnának, szendvics helyett gyakran hagyományos zsíros kenyért, zakuszkás, vagy palizsános kenyeret fogasztanak. Az árak tavalyhoz képest nem változtak.” – mondja a veterán árus.

A Félsziget árai amúgy, egy ilyen méretű fesztiválhoz képest nem mondhatóak elrugaszkodottnak. A szalmakrumpli 3 lej, a szendvicsek 5 lejbe kerülnek, egy két fogásos napi menüvel már 10 lejért jól lakik a fesztiválozó. Találtunk egy lejes fagylatot is, viszont a víz nem olcsó, 3-4 lejbe kerül egy fél literes palack. A csapolt sör egységesen 4 lej, dobozos társa 4,5, míg egy citromos Radler 5 lej.Az ajándéktárgyak árai már szélesebb skálán mozognak: fülbevalót 5 lejért, pólót 30-45 lejért lehet vásárolni, a kézzel készített, egyedi ruhadarabok viszont 80-120 lejt is kóstálhatnak. A bungee jumping enyhén borsos 90 lejért, de üdítő újdonság, hogy a fesztivált felülről csupán szemlézni kívánok már 10 lejért a magasba emelkedhetnek.

Mit lehet ingyen kapni?

Fesztiváltúránk alkalmával megpróbátuk kideríteni, hogy mit szerezhet be ingyen a táborlakó. A Fesztivál Park kitűnő telepnek bizonyult erre, a külünböző sátrak limonádét, golyóstollat, gumióvszert és egyéb tárgyakat kínálnak, amennyiben az érdeklődő hajlandó szóba elegyedni velük vagy részt venni az adott egyesület játékán. A MIÉRT sátorban ingyen csocsóra leltünk. Az egyik mobilszolgáltató péntek este reklektorizáló pálcákat osztogatott, a dohányipar fenegyerekei pedig gyufával és összegyűjtött cigisdobozok esetén ingyen karting-jegyekkel kényeztették a résztvevőket.A zöld sátorba egy méternyi sörös pohárral érkezők biciklit bérelhetnek. Azért rossz hírünk is van: az ingyen beszerezhető dolgok listájának egyetlen eleme sem ehető…

Low-cost és luxus félszigetezők: lehet spórolni?

„Naponta 80 lej, vagyis összesen 320 lej négy nap alatt a költőpénzünk, ehhez még hozzájön 100 lej a bérletre és 15 lej a sátortáborra. A kaja az viszonylag olcsó, zsíros kenyeret vettünk 1 lejért, szalmakrumplit 3 lejért. A pénz nagy része vízre, üdítőre és alkoholos italokra megy el. Ha több pénzük lenne, szuvenireket vásárolnának, ha kevesebb, az italmennyiséget fognák vissza.” ( Patrik és Szindi ) „Egész hétre érkeztem 300 lejjel Brassóból, sátorral. Ebben nincs benne a bérlet ára. Főleg üditőre, vízre megy a pénz, az árak elég magasak. Szerintem itt nem lehet spórolni.” ( Orsi )„Egy napra érkeztünk, nem fogunk sokat költeni, csak annyit, hogy ne szomjazzunk meg ebben a melegben. 20-30 lejjel jöttünk. Fesztiválokhoz képest jók az árak, voltam a Szigeten is, ott azért minden sokkal drágább volt.” ( Dani és Péter )

„A bérletet elővételben vettem, ezen kívül pedig 100 lejjel érkeztem a négy napra. Naponta 1-2-szer kajálok és iszok vagy 2 sört. Szerintem ennél olcsóbban ezt nem lehet kihozni.” ( Balázs ) „Már elköltöttünk fejenként 30 lejt üdítőre és szendvicsre, pedig csak most érkeztünk Angliából az Ákos koncertre. Az árak nagyon barátságosnak tünnek, pár száz lejt fogunk költeni, mert sok mindent ki fogunk próbálni, például a bungee jumping-ot. A Félsziget nem a spórlás helyszíne.” ( Niki és Anna )„Négy nap alatt együtt körülbelül 500 lejt költünk el, ebben nincs benne a bérlet ára. Ennél olcsóbban nem lehet, így is már a határon vagyunk. Az árak viszont normálisak, semmi sem túlzottan drága.” ( Iosif és Camelia )„Eléggé megfutott a költségvetésem. Ha az utolsó nap is ilyen ütemben költök, akkor sacc per kábé 1000 lejbe fog fájni nekem a Félsziget. Hozzá kell tennem: a barátoknak is fizettem ezt azt. Lehetne spórolni, de minek?” ( Zoltán ) „Ma délutántól estig 50 lejt költöttünk, ebben nincs benne a napijegy ára. Fejenként úgy 80-100 lejjel számolunk, de reméljük, hogy nem fogjuk mind elkölteni. Az árak korrektnek tűnnek, a csapolt sör a városi kocsmákban drágább szokott lenni.” ( Bala , Kriszta és Norbi )

„Elővételben vettük a jegyünket és hoztunk fejenként 200 lej költőpénzt a négy napra. Konzverveket hoztunk kaja gyanánt, de van szalonnánk is, így főleg a piára költünk. Az árak Tusványoshoz viszonyítva szerintünk elfogadhatóak. Ha több pénzünk lenne, elmennénk bungee jaumpingolni.” ( Előd , Ede , Csongi )

A fotókat Sebők Botond készítette.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!